Vereniging oprichten: hoe werkt dat in de praktijk?

door | 10 januari 2020

Een vereniging oprichten en benieuwd wat daarbij komt kijken? Het is belangrijk om dat minimaal met 2 personen te doen en goed te kijken naar de aansprakelijkheid. Goede verenigingen schrijven een verenigingsplan, om daarin vast te leggen wat bijvoorbeeld de doelstellingen zijn en hoe u die graag wilt bereiken.

PLAN - PRICE

Description

15 mnd GRATIS! - vanaf €8 p/mnd

HOOGST SCORE: 9.3 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden 

Perfect voor iedere Vereniging & Stichting!

1e jaar gratis! - vanaf €9 p/mnd

Hoge waardering

Geschikt voor Vereniging en Stichting

Let op: een vereniging hoeft niet per sé klein te zijn. Ook de ANWB is een vereniging, met miljoenen leden.

Een vereniging mag winst maken, als die maar ten goede komt aan het gestelde doel. Het is niet toegestaan om de winst uit te keren aan de leden, omdat er dan sprake zou zijn van een bedrijf. Het is belangrijke informatie om rekening mee te houden, als u erover nadenkt om een vereniging op te richten. 

Oprichten met minimaal 2 personen

Een vereniging oprichten en benieuwd hoe u dat moet aanpakken? Het is in ieder geval belangrijk om dat met minimaal 2 personen te doen. Alleen op die manier kunt u zich inschrijven als een vereniging, omdat het een van de voorwaarden is voor deze rechtsvorm.

Vervolgens kunt u leden werven. Het is mogelijk om een kleine vereniging te beginnen en die beperkt te houden voor een aantal leden. Wilt u aan de andere kant liever bouwen aan een grote organisatie? Zoals u ziet aan de ANWB is het goed mogelijk om flink te groeien, waardoor u er meerdere kanten mee op kunt. 

Aansprakelijkheid in de vereniging

Het is bij het oprichten van een vereniging belangrijk om goed na te denken over de aansprakelijkheid. Er zijn in principe twee vormen beschikbaar:

  • Vereniging met volledige rechtsbevoegdheid
    De vereniging met volledige rechtsbevoegdheid moet worden opgericht met een akte bij de notaris. Hierin staan de statuten en afspraken over een mogelijke ontbinding in de toekomst. Dat is belangrijk, om er richting de toekomst voor te zorgen dat alles netjes op papier staat. 
  • Vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid
    De vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid zit op een andere manier in elkaar. Het is niet nodig om naar de notaris te gaan. Houd er wel rekening mee dat de bestuurders hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de financiën van de vereniging.

Tip: zelfs bij beperkte rechtsbevoegdheid is het de moeite waard om de vereniging wel in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Op die manier is het mogelijk om de hoofdelijke aansprakelijkheid van de bestuurders te beperken. 

Schrijf een verenigingsplan 

Het goed aanpakken als u een vereniging wilt oprichten? Het is verstandig om goed na te denken over de plannen die u heeft. Dat kan natuurlijk in uw hoofd, maar beter nog is het om dat uit te werken tot een verenigingsplan. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Activiteiten
  • Doelgroep
  • Doelstellingen
  • Financiële situatie

Daarnaast is het verstandig om na te denken over de statuten en een huishoudelijk reglement. Op die manier staat het netjes op papier, waardoor hier nu en in de toekomst geen onduidelijkheid over kan bestaan.

Let op: wilt u de vereniging officieel oprichten? Het is belangrijk dat het plan, de statuten en het reglement eerst worden goedgekeurd door de leden. Vervolgens kunt u het vast laten leggen bij de notaris. 

En heeft u de vereniging eenmaal opgericht? Het is verstandig om na te denken over een eenvoudig boekhoudprogramma voor de vereniging. Op die manier houdt u netjes bij wat eruit gaat en wat erin komt, zodat ook precies duidelijk is wat er onder de streep over blijft. Bijvoorbeeld om te investeren, zonder dat het bergafwaarts gaat met de financiën van de vereniging. 

Categorie: boekhoudprogramma-vereniging-stichting

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *