Gratis stichting oprichten: kunt u kosten voorkomen?

door | 5 januari 2020

Gratis een stichting oprichten? Dat kan in Nederland helaas niet. Er zijn kosten aan verbonden, al is het natuurlijk wel mogelijk om daarop te besparen. Het lukt wat dat betreft niet gratis, maar dat betekent aan de andere kant ook niet dat u er geld voor over de balk hoeft te gooien.

PLAN - PRICE

Description

15 mnd GRATIS! - vanaf €8 p/mnd

HOOGST SCORE: 9.3 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden 

Perfect voor iedere Vereniging & Stichting!

1e jaar gratis! - vanaf €9 p/mnd

Hoge waardering

Geschikt voor Vereniging en Stichting

Let op: de kosten voor een stichting vergelijken? Let goed op de voorwaarden. Hoeveel bestuurders kunnen er maximaal worden ingeschreven en is er sprake van extra kosten voor de doorbelasting van volmachten?

Wij zetten de kosten voor het oprichten van een stichting graag voor u op een rij, zodat u goed bent voorbereid op wat er komen gaat. En zodat u weet dat dit niet gratis gaat. Het is iets waar u helaas kosten voor dient te maken, bijvoorbeeld omdat u naar de notaris moet die daarvoor kosten berekent. 

Kosten om een stichting op te richten

Benieuwd naar de kosten om een stichting op te richten? U dient rekening te houden met kosten voor de:

  • Oprichtingsakte
  • Inschrijving bij de Kamer van Koophandel
  • Overige notariskosten

Oprichtingsakte

De oprichtingsakte voor de vereniging is de belangrijkste kostenpost. Het is een onmisbaar onderdeel van de oprichting, waar u bovendien veel kosten voor dient te maken. Het is mogelijk om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. U zal merken dat de prijzen variëren van een kleine 300 euro tot zo’n 400 of zelfs 450 euro. 

Het is de moeite waard om de kosten voor de oprichtingsakte te vergelijken. En let goed op of de kosten inclusief BTW zijn, omdat u die anders apart af dient te rekenen. Als stichting bent u vaak vrijgesteld van BTW-aangifte, maar dat betekent niet dat u de BTW niet moet betalen als anderen u kosten in rekening brengen.

In sommige gevallen stellen de aanbieders beperkingen aan het aantal bestuurders of er is sprake van doorbelasting van kosten voor volmachten. Op die manier kan het tarief scherp lijken, maar valt dat in de praktijk vaak tegen. Het is hoe dan ook niet gratis, maar het is in ieder geval belangrijk om hier goed kritisch naar te kijken. 

Inschrijvingskosten Kamer van Koophandel

Vervolgens dient u de vereniging in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dat kan op een locatie in de buurt, waardoor u daar niet heel het land voor door hoeft. Houd er rekening mee dat er kosten aan verbonden zijn, dit is helaas niet gratis.

De kosten voor het inschrijven van de stichting bij de KvK kost in heel Nederland hetzelfde. Het tarief bedraag 50 euro, die u eenmalig dient te betalen. Op die manier kunt u de vereniging in laten schrijven. Let op: u dient de vereniging met minimaal 2 bestuurders in te schrijven. U moet beiden aanwezig zijn bij de KvK om dit in orde te maken.

De kosten bij de KvK betaalt u voor de inschrijving, inclusief allerlei hulp die er beschikbaar is. Wilt u bijvoorbeeld een sessie bijwonen met handige tips of zoekt u naar netwerkmogelijkheden? In de beide gevallen is het interessant om de gelegenheden en activiteiten bij de Kamer van Koophandel in de gaten te houden. 

Overige notariskosten

Tenslotte kan er sprake zijn van overige notariskosten. Dat is niet altijd het geval en hangt onder andere af van het aantal bestuursleden waar het om gaat. In sommige gevallen zijn de recherches inclusief, terwijl u daar in andere gevallen kosten voor betaalt vanaf een aantal bestuurders.

Het gaat bijvoorbeeld om kosten voor de DBA/VIS/CIRCUR recherches. Het betekent dat de notaris specifieke werkzaamheden moet verrichten, waarvoor kosten berekend kunnen worden. In andere gevallen zit dit al bij de kosten voor de oprichting in.

Let op: soms worden er extra kosten berekend voor een volmacht voor het oprichten van de stichting. Vraag dit vooraf na, om niet voor verrassingen te komen te staan. 

Gratis stichting oprichten: kan dat?

Dus, gratis een stichting oprichten: kan dat? Het is in Nederland helaas niet mogelijk om gratis een stichting op te richten. En houd er rekening mee dat het verstandig is om te kiezen voor een speciaal boekhoudprogramma voor verenigingen. Op die manier houdt u de inkomsten en de uitgaven netjes bij. Dat voorkomt vervelende verrassingen en maakt goed duidelijk wat eruit gaat, wat erin komt en wat er over is om bijvoorbeeld nieuwe investeringen te doen. 

Categorie: boekhoudprogramma-vereniging-stichting

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *