Een lening aanvragen voor je bedrijf? Zo doe je dat

door | 20 juli 2022

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je op zoek bent naar een lening voor je bedrijf. Misschien ga je net je bedrijf starten en heb je een startkapitaal nodig, of je bent al een tijdje bezig en hebt vernieuwende ideeën die je wilt uitvoeren maar is je budget nog niet toereikend. Het kan ook zijn dat het even niet zo goed gaat met je bedrijf en je een financiële boost nodig hebt om een moeilijke tijd door te komen.

Verschillende leningen voor je bedrijf

Naast dat er verschillende redenen zijn om een financiering aan te vragen voor je bedrijf, zijn er ook verschillende vormen van bedrijfsfinanciering. Eén van de meest bekende manieren van een lening voor je bedrijf is zakelijk geld lenen bij een bank. Met een rekening-courant kun je bijvoorbeeld tot 5.000 euro rood staan op je zakelijke rekening. Wil je meer geld lenen voor je bedrijf? Dan heb je een plan nodig waarmee je kunt aantonen dat je het geleende bedrag daadwerkelijk terug zult kunnen betalen.

Andere manieren van financieren

Je kunt, zoals gezegd, geld lenen bij een bank, maar je kunt ook op andere manieren je bedrijf financieren. Eén van die andere manieren is op zoek gaan naar een investeerder; iemand die jouw bedrijfsidee wel ziet zitten en daarop kapitaal wilt inzetten. Vaak wil zo’n particuliere investeerder wel graag betrokken blijven bij jouw bedrijf en hij heeft vaak veel kennis over het onderwerp. Wees daar dus op voorbereid.

Natuurlijk kun je voor het financieren van jouw bedrijf ook geld lenen van vrienden of familie. Mocht je dit van plan zijn, dan is het belangrijk goede afspraken met elkaar te maken, en op papier vast te leggen, om ruzie te voorkomen.

Een manier van financieren die de laatste jaren ook erg in opkomst is, is crowdfunding. Met crowdfunding zoek je via één of meerdere online platformen naar meerdere investeerders die iets zien in jouw idee.

Bedrijfsovername financieren

Ben je van plan een bedrijf van iemand anders over te nemen? Ook dan kun je financiering nodig hebben. Eerdergenoemde financieringsmogelijkheden, zoals een banklening, een investeerder of crowdfunding, kunnen ook gebruikt worden bij een bedrijfsovername financieren. Daarnaast kun je verschillende manieren van lenen ‘stapelen’, om zo tot een passend plan te komen voor wat jij nodig hebt.

Bij bedrijfsovernames kan het een optie zijn om gebruik te maken van een financieringsmix. Jij betaalt bijvoorbeeld als koper een deel, de bank financiert een deel en een deel wordt wellicht betaald door een lening van de verkoper. Dit noem je een achtergestelde lening. Dit betaal je in een afgesproken termijn terug aan de verkoper. Dit kan ervoor zorgen dat een overname mogelijk gemaakt kan worden, die eerder onmogelijk leek.

Categorie: bedrijf-starten

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *