Hoe start u een bedrijf? In 5 stappen zelf aan de slag

Hoe start u een bedrijf en kan dat zonder geld? Belangrijke vragen, net als of u daarmee kunt starten naast een baan. We delen een aantal handige tips, zodat u rekening kunt houden met eventuele kosten en u zelf uw bedrijf kunt starten.

Een eigen bedrijf starten is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om dit op de juiste manier aan te pakken. Gebruik de volgende 5 stappen om goed van start te gaan:

  • Ondernemingsplan schrijven
  • Inschrijven met de juiste rechtsvorm
  • Zakelijke rekening openen en zakelijke website laten maken
  • De juiste verzekeringen afsluiten
  • Op zoek naar klanten: aan de slag

Ondernemingsplan schrijven

Hoe start u een bedrijf, als er een idee ligt dat u wilt gaan uitvoeren? Het is verstandig (en soms verplicht) om een ondernemingsplan te schrijven. Daarin zet u op een rij wat u wilt gaan doen, net als wat uw sterke en zwakke punten zijn, welke kansen u ziet en waar de bedreigingen liggen. Op die manier schetst u een goed beeld van wat u wilt gaan doen en in welke omgeving dat zal gaan gebeuren.

Zorg ervoor dat u een helder beeld schetst van de markt waarop u actief zal worden en hoe u het verschil gaat maken ten opzichte van andere aanbieders. Wilt u producten verkopen of diensten aanbieden? Neem in het ondernemingsplan de tijd om aan te geven waarom u daar de ideale kandidaat voor bent.

Tip: tijdens het schrijven van het ondernemingsplan is de kans groot dat u uzelf een paar keer ‘tegen zal komen’. Dat hebben alle ondernemers, omdat u uzelf forceert om er goed over na te denken. Pas het plan zonder zorgen aan, door bij te leren komt u steeds een stap verder.

Inschrijven met de juiste rechtsvorm

Hoe start u een bedrijf als het gaat om de meer juridische zaken? Het is belangrijk om het bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Op die manier komt uw bedrijf in het Handelsregister terecht, met de naam die u daarvoor bepaalt. Daarnaast is het belangrijk om de juiste rechtsvorm te kiezen.

De eenmanszaak is het meest gebruikelijk, vooral als u zonder geld en naast een baan voor uzelf wilt beginnen. Zijn de plannen serieuzer van aard of wilt u het bedrijf samen met anderen starten? Dan is een BV, een VOF of een andere rechtsvorm de moeite van het overwegen waard. Laat u door een financieel specialist adviseren over de fiscale gevolgen van een BV of VOF in plaats van een eenmanszaak om een bedrijf te starten.

Zakelijke rekening en zakelijke website

Hoe u een bedrijf start is van invloed op de kosten. Veel van de zaken kunt u zelf doen, waardoor u daar nog geen bedragen aan uit hoeft te geven. Andersom dient u straks wel bedragen te kunnen ontvangen. Het is verstandig om daarvoor een zakelijke rekening aan te maken. Daar zijn kosten aan verbonden, maar het voorkomt dat particuliere en zakelijke betalingen door elkaar gaan lopen waardoor u die niet zo gemakkelijk uit elkaar kunt houden.

Maak daarnaast een zakelijke website of laat die voor u realiseren. Een website is tegenwoordig onmisbaar, zodat klanten u online kunnen opzoeken. Om meer achtergrond te krijgen bij wat u doet of als kans voor u om uw eerdere klanten op een mooie manier te presenteren. Houd rekening met de kosten hiervoor, die een paar honderd euro tot een paar duizend euro zullen bedragen.

De juiste verzekeringen

Succesvolle ondernemers hebben de juiste verzekeringen. Vraagt u zich af hoe u een bedrijf kunt starten? Verdiep u dan in ieder geval in de aansprakelijkheidsverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Twee polissen die hoog oplopende kosten kunnen voorkomen, op het moment dat u een keer schade veroorzaakt of zelf niet meer kunt werken. Zaken die een werkgever normaal gesproken voor u zou regelen, maar waar u zodra u een bedrijf gaat starten zelf verantwoordelijk voor wordt.

Tip: het pensioen is niet iets waar veel zelfstandigen meteen aan denken. Toch is het verstandig om dat wel zo snel mogelijk te doen. Des te eerder u begint met sparen, beleggen of inleggen in een polis, des te groter het rendement zal zijn en des te hoger het pensioen uitpakt.

Op zoek naar klanten: aan de slag

Zodra u weet hoe u een eigen bedrijf kunt starten is het belangrijk om daar daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Op zoek naar de eerste klanten en bijvoorbeeld door u online goed te profileren. Zorg ervoor dat u zichtbaar bent via in ieder geval LinkedIn, en eventueel met een eigen website. Bezoek de ondernemersdag bij u in de buurt, meld u aan voor borrels en vertel anderen in uw omgeving dat u voor uzelf begonnen bent. Op die manier krijgt u de kans om de eerste klanten te verzamelen. Vraag hen daarna om feedback, zodat u dat weer kunt gebruiken om uzelf te verbeteren en anderen te vertellen over hoe tevreden te zijn.

Zonder geld en naast een baan: bedrijf starten

Zonder geld en naast een baan een eigen bedrijf starten? Hoe u dat aan kunt pakken leggen we graag uit. Er zijn allerlei stappen mogelijk zonder dat dit geld hoeft te kosten, om u daar voorlopig nog geen zorgen over te hoeven maken. Zo kunt u wel een bedrijf starten, maar hoeft u nog niet de risico’s te nemen waar anderen het soms over hebben.