Eigen bedrijf starten naast baan: hier moet u aan denken

Een eigen bedrijf starten naast uw baan, maar heeft u geen idee waar u rekening mee dient te houden? Veel werknemers zoeken naar een mogelijkheid om voor zichzelf te beginnen. Daar zijn goede mogelijkheden voor, mits u de juiste vragen stelt en daar op tijd naar handelt.

We zetten 5 van deze belangrijke vragen op een rij. Zo kunt u uw eigen bedrijf starten naar een fulltime baan. Door minder te gaan werken of door uw vaste baan te behouden, afhankelijk van waar u zich het best bij voelt. Stel uzelf in ieder geval deze 5 vragen:

  • Mag u zelf aan de slag?
  • Wat vindt uw werkgever ervan?
  • Wilt u minder uren gaan werken?
  • Bent u goed verzekerd?
  • Bent u goed voorbereid?

Mag u zelf aan de slag?

Ten eerste, mag u binnen uw huidige contract zelfstandig aan de slag? U mag niet altijd zomaar een eigen bedrijf starten naast een baan, vooral niet op het moment dat u hetzelfde gaat doen als wat u bij uw werkgever deed. Er kan sprake zijn van een concurrentiebeding waardoor u de werkzaamheden niet voor iemand anders en ook niet voor uzelf uit mag voeren. Daarnaast kan er sprake zijn van een relatiebeding, waardoor u in ieder geval niet mag werken voor relaties die uw huidige werkgever heeft. Houd daar rekening mee op het moment dat u voor uzelf wilt beginnen naast een vaste baan. Tenslotte is het mogelijk dat in uw contract staat dat u geen nevenactiviteiten mag ontplooien. In dat geval kunt u de baan helaas niet combineren met een eigen bedrijf.

Is er geen sprake van deze belemmeringen? Dan kunt u ‘ja’ antwoorden op deze vraag en doorgaan naar de volgende, omdat de eerste horde is gekomen om een eigen bedrijf naast uw baan te starten.

Lees hier hoe je een bedrijf kunt starten zonder geld >>

Wat vindt uw werkgever ervan?

Los van het contract dat u heeft met uw werkgever is het verstandig om na te gaan wat die er van vindt. Bespreek met uw werkgever dat u van plan bent om een eigen bedrijf te starten naast uw vaste baan. Fulltime of parttime, dat is uiteraard iets waar u zelf over na kunt denken en een keuze in kunt maken.

Het is niet verplicht om dit met uw werkgever te bespreken, maar de openheid wordt over het algemeen wel gewaardeerd. Bovendien kunt u daarmee eventuele toekomstige juridische problemen voorkomen. Maakt u afspraken over de manier waarop u een eigen bedrijf begint naast uw baan? Dan is het verstandig om die samen schriftelijk vast te leggen, zodat daar geen twijfel over kan ontstaan.

Wilt u minder uren gaan werken?

Bedenk zelf of u minder uren wilt gaan werken. U kunt een eigen bedrijf starten naast een fulltime baan, net als naast een vaste baan die u voortaan parttime gaat uitvoeren. In dat geval kunt u uw werkgever schriftelijk vragen of u minder uren mag werken dan op dit moment het geval is. Houd er rekening mee dat u daarvoor minimaal een half jaar in dienst dient te zijn en dat er minimaal 10 medewerkers aanwezig moeten zijn bij het bedrijf. Is dat niet het geval? Dan heeft de werkgever mogelijk een eigen regeling.

Een werkgever mag dit verzoek weigeren, waardoor het aanvragen daarvan geen garantie biedt dat u daar daadwerkelijk voor kunt zorgen. Doe de aanvraag in ieder geval 2 maanden vooruit. De werkgever zal vervolgens binnen 1 maand voordat u wilt gaan starten moeten reageren.

Tip: een inkomen naast uw eigen bedrijf is fijn, maar kost ook veel tijd op het moment dat u een eigen bedrijf gaat starten. Dat betekent in de praktijk dat u (veel) meer dan fulltime zal moeten werken, om zowel het bedrijf op te starten als uw eigen werk voor uw werkgever niet te laten verslappen.

Let op: weigert uw werkgever uw verzoek om minder te gaan werken? Dan mag u pas na 1 jaar weer een nieuwe aanvraag doen, waardoor die mogelijkheid voorlopig is verkeken bij deze werkgever.

Lees hier 8 tips van ondernemingsguru’s >>

Bent u goed verzekerd?

Zodra u een eigen bedrijf gaat starten veranderen er een paar dingen, ook op het moment dat u dat naast een vaste baan doet. Zodra u fulltime of parttime voor een baas werkt is de werkgever verantwoordelijk voor het afsluiten van de juiste verzekeringen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een arbeidsongeschiktheidsverzekering, net als om een aansprakelijkheidsverzekering. Zo hoeft u zelf niet voor de kosten op te draaien op het moment dat er schade ontstaat. En zo kunt u rekenen op een uitkering op het moment dat u uw werk niet meer uit kunt voeren.

Voor de uren die u in het eigen bedrijf steekt dient u die verzekeringen zelf af te sluiten. U kunt daarvoor geen gebruik meer maken van de dekkingen door de werkgever. Zorg er dus voor dat u zich inleest over deze verzekeringen, die afsluit of besluit de risico’s zelf te dragen. En zorg op die manier ook voor een pensioenvoorziening voor het deel dat u aan uw eigen bedrijf gaat werken.

Bent u goed voorbereid?

Tenslotte, bent u goed voorbereid om uw eigen bedrijf te starten? We hebben allerlei handige tips op een rij gezet, zodat u geen belangrijke zaken over het hoofd ziet. Daarnaast is het verstandig om bijvoorbeeld een startersdag van de Kamer van Koophandel bij te wonen en het er met andere ondernemers over te hebben. Op die manier kunt u eenvoudig leren van hun ervaringen en weet u wat erbij komt kijken om goed van start te gaan.

Zo kunt u een bedrijf starten, ook naast een vaste baan. En kunt u fulltime blijven werken of parttime gaan werken, afhankelijk van wat u het meest prettig vindt en haalbaar acht.