Een bedrijf starten zonder geld

Een bedrijf starten zonder geld lijkt op het eerste zicht een utopie. Of en hoeveel je geld nodig hebt om met je onderneming te kunnen starten is in grote mate afhankelijk van het soort van zaak die je wilt beginnen.

Een tekstschrijver die al over een pc beschikt, zal in principe zonder al te veel extra te moeten investeren, kunnen denken aan een bedrijf starten zonder geld. In de meeste gevallen betekent een bedrijf starten zonder geld dat je op zoek moet gaan naar investeerders die in je onderneming willen investeren.

een eigen onderneming starten
Lees hier 6 tips bij het starten van een bedrijf

De meeste kandidaat-ondernemers denken in zulke gevallen meteen aan “naar de bank gaan”. Wie ook je investeerders zijn, het is belangrijk voor deze mensen en zakenlui om te weten in wie en wat ze investeren.

We geven je daarom graag enkele tips die ervoor kunnen zorgen dat een instantie of een persoon die je geld wilt lenen om een bedrijf te starten, daarmee over de brug komt.

Het opmaken van een bedrijfs- of ondernemingsplan

Wie geld leent aan een ondernemer, wil weten waarin hij of zij in investeert. Een ondernemingsplan kan in zulk geval inzicht verlenen in de plannen van de toekomstige ondernemer.

Een bedrijf starten zonder geld betekent namelijk in de meeste gevallen dat je hulp moet vragen aan derden die je daarbij kunnen helpen. Dat is ook de reden waarom je een ondernemingsplan het best opstelt met het feit in het achterhoofd dat het door derden gelezen wordt.

Deze derden, in dit geval je geldschieters, moeten inzicht krijgen in je plannen. Zo moet het als het ware tastbaar worden wat je plannen zijn, hoe je deze wilt realiseren en hoe lang je denkt dat je erover zult doen om deze te verwezenlijken.

Een grote valkuil bij het opstellen van een ondernemingsplan is namelijk dat dit gebeurt vanuit de optiek van de ondernemer die een bedrijf wil starten. Natuurlijk weet je zelf waar je mee bezig bent. Dit duidelijk maken aan derden die niet weten wat je wilt verwezenlijken, is een andere uitdaging.

Een bedrijf starten zonder geld: de bank

Vele ondernemers die een onderneming beginnen gaan met hun bedrijfsplan onder de arm naar de bank. Hierna ondervinden ze dat de bank alleen maar geld leent, wanneer de kans groot is dat deze instantie het geleende bedrag ook terugkrijgt.

Het is jammer, maar vele starters vallen zo uit de boot en moeten vervolgens naar een alternatief zoeken.

Crowdfunding door durfkapitalisten

Crowdfunding door durfkapitalisten is een alternatief dat vaak wordt gebruikt door mensen die in feite een bedrijf starten zonder geld. Je project wordt dan gesteund door privé-investeerders die geloven in je project.

Vele platformen voor crowdfunding worden in Nederland erkend door de Autoriteit Financiële Markten of AFM.

een eigen bedrijf starten met geweldige tips
klik hier voor 50 tips bij het starten van je eigen bedrijf

Onlangs hebben we een interessant blog geschreven over het vergelijken van gratis boekhoudsoftware voor startende ondernemers zonder geld.