De rol en kosten van een boekhouder voor ondernemers

door | 29 augustus 2023

Als ondernemer kan de boekhouding een lastige en saaie taak zijn. Gelukkig zijn er boekhouders die het serieus goed kunnen en het nog leuk vinden ook. Maar wat doet een boekhouder precies? En wanneer is het verstandig om een boekhouder in te huren?

De rol en kosten van een boekhouder voor ondernemers

Wat doet een boekhouder precies?

Een boekhouder kan verschillende taken van jou uit handen nemen. Denk hierbij aan het ondersteunen bij je financiële administratie, het bijhouden en ordenen van je administratie en natuurlijk bij je belastingaangifte. Daarnaast kan een boekhouder ook helpen bij het opstellen van offertes, facturen, begrotingen, winst- en verliesrekeningen, een balans en jaarrekeningen.

Lees hoe je het beste voorbereid op de belastingaangifte!

Wanneer is het verstandig om een boekhouder in te huren?

Het is verstandig om een boekhouder in te huren wanneer je een complexe administratie hebt en/of je geen specialist bent in het bijhouden van een financiële administratie. Met een kloppende administratie kun je namelijk het bedrijf beter sturen, misverstanden, boetes, naheffingen en conflicten voorkomen en heb je meer rust als ondernemer om gefocust te blijven op het behalen van je bedrijfsdoelen.

Als zzp’er of kleine mkb’er heb je vaak maar een paar keer per jaar een boekhouder nodig. Je kunt er ook voor kiezen om elke week of elke maand je boekhouding bij te laten werken door je boekhouder, waardoor je administratie op orde blijft en je sneller inzicht hebt in de actuele stand van zaken.

Hoe vind je de juiste boekhouder voor je bedrijf?

Het vinden van de juiste boekhouder voor je bedrijf kan een uitdaging zijn. Er zijn veel verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om de beste keuze te maken. In dit artikel bespreken we enkele tips om je te helpen de juiste boekhouder te vinden.

Waarom heb je een goede boekhouder nodig?

Een goede boekhouder is van onschatbare waarde voor elk bedrijf. Hij of zij kan helpen bij het beheren van de financiën van je bedrijf, inclusief het bijhouden van je inkomsten en uitgaven, het doen van belastingaangiftes en het vinden van manieren om geld te besparen. Door een boekhouder in te huren, kun je jezelf de tijd en moeite besparen die gepaard gaan met het beheren van je eigen boekhouding, zodat je je kunt concentreren op het laten groeien van je bedrijf.

Waar vind je een goede boekhouder?

Er zijn verschillende manieren om een goede boekhouder te vinden. Een van de beste manieren is om aanbevelingen te vragen van andere ondernemers in je netwerk. Vraag rond bij vrienden, familie en collega’s om te zien of ze een boekhouder kunnen aanbevelen die ze vertrouwen. Als je niemand kent die een boekhouder kan aanbevelen, kun je altijd online zoeken naar boekhouders bij jou in de buurt. Naast een fysieke boekhouder, maken veel ondernemers tegenwoordig ook gebruik van online boekhoudprogramma´s. Dit is vaak veel goedkoper en bevat ook vrijwel alle functies die je nodig hebt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een boekhouder?

Als je een boekhouder kiest, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Allereerst is het belangrijk om een boekhouder te kiezen die gespecialiseerd is in jouw specifieke branche of bedrijfstype. Dit kan ervoor zorgen dat je boekhouder bekend is met de specifieke belasting- en boekhoudwetten die van toepassing zijn op jouw bedrijf.

Een andere belangrijke factor om te overwegen is de ervaring en opleiding van de boekhouder. Vraag of de boekhouder een diploma of certificering heeft in boekhouding en vraag naar referenties van eerdere klanten. Je kunt ook kijken of de boekhouder aangesloten is bij een professionele organisatie, zoals de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB).

Tot slot is het belangrijk om te overwegen of de boekhouder een goede match is voor jouw bedrijf. Je moet een boekhouder kunnen vertrouwen en effectief kunnen communiceren met hem of haar. Vraag tijdens een kennismakingsgesprek naar hun werkstijl en kijk of die overeenkomt met jouw behoeften.

Kosten en taken van een boekhouder: alles wat je moet weten

Als ondernemer is het belangrijk om je zzp boekhouding goed op orde te hebben. Een boekhouder kan je daarbij helpen en ondersteunen. Maar wat zijn de kosten van een boekhouder en wat zijn de taken die hij of zij kan uitvoeren?

Wat zijn de kosten van een boekhouder?

De kosten voor een boekhouder kunnen op verschillende manieren worden uitgedrukt, namelijk per uur, per maand of per jaar. De kosten per uur variëren tussen € 40 en € 80, afhankelijk van de kennis en ervaring van de boekhouder. Het is ook mogelijk om een vast bedrag per maand af te spreken met een boekhouder, meestal tussen de € 80 en € 150 per maand, afhankelijk van je wensen en behoeften. Bij volledige uitbesteding van je boekhouding ben je waarschijnlijk minimaal € 1.000 per jaar kwijt. Wil je ook de salarisadministratie uitbesteden en een jaarrekening laten opstellen, dan kan het totaalbedrag oplopen tot € 2.500 of meer.

Hoe kun je kosten besparen bij het inhuren van een boekhouder?

Om kosten te besparen bij het inhuren van een boekhouder is het belangrijk om je administratie goed geordend te houden. Hierdoor zal de boekhouder minder tijd kwijt zijn aan het verzamelen van gegevens en zal de uiteindelijke rekening ook lager uitvallen. Spreek ook goed af wat er wel en niet onder de vaste prijs valt, zodat je geen onverwachte kosten maakt. Overweeg ook om een boekhoudprogramma of online administratiesoftware te gebruiken in combinatie met de diensten van de boekhouder, wat je mogelijk geld kan besparen.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *