Boekhouden in Excel of Online Boekhouden: Wat past het beste bij jouw bedrijf?

door | 30 mei 2023

Als ondernemer ben je verplicht om een boekhouding bij te houden en dit kan op verschillende manieren. Sommige ondernemers kiezen voor boekhouden in Excel vanwege de toegankelijkheid en flexibiliteit, terwijl anderen de voorkeur geven aan online boekhouden vanwege de automatisering en efficiëntie. In deze tekst zullen we beide opties bespreken, zodat jij de beste keuze kunt maken voor jouw bedrijf.

Boekhouden in Excel of Online Boekhouden?

Boekhouden in Excel

Boekhouden in Excel kan een goede optie zijn voor startende ondernemers of ondernemers met een klein budget. Het enige wat je nodig hebt, is Excel-software op je computer en een beetje boekhoudkennis. Je kunt je eigen Excel-boekhouding inrichten zoals jij dat wilt, waardoor het heel flexibel is.

Voordelen van boekhouden in Excel zijn onder andere dat het niks kost en dat je volledige controle hebt over je boekhouding. Bovendien zijn er verschillende gratis Excel-bestanden te vinden op het internet die je kunt gebruiken.

Nadelen van boekhouden in Excel zijn onder andere dat je alles handmatig moet doen, wat veel tijd kan kosten. Bovendien kan een foutje snel gemaakt zijn en zijn er geen automatische back-ups. Dit betekent dat je zelf voor de veiligheid van je administratie moet zorgen, wat niet altijd even gemakkelijk is.

Online Boekhouden

Online boekhouden is de laatste jaren steeds populairder geworden onder ondernemers. Het grote voordeel van online boekhouden is dat het geautomatiseerd is, wat betekent dat je veel tijd en moeite bespaart. Je hoeft niet alles handmatig in te vullen, omdat de software dit voor je doet. Hierdoor is de kans op fouten veel kleiner.

Een ander groot voordeel van online boekhouden is dat je altijd en overal toegang hebt tot je boekhouding, zolang je maar een internetverbinding hebt. Hierdoor kun je overal en op elk moment je financiële situatie bekijken en eventueel bijsturen. Ook kan je boekhouder gemakkelijk meekijken en controleren of alles goed gaat.

Nadelen van online boekhouden zijn onder andere dat het meer kost dan boekhouden in Excel. Daarnaast moet je erop letten dat je een betrouwbare online boekhoudsoftware kiest die voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Tot slot is het belangrijk dat je regelmatig back-ups maakt en dat je gegevens veilig zijn opgeslagen.

Boekhouden: Excel vs. Online

Als ondernemer is het belangrijk om te kiezen voor een boekhoudmethode die past bij jouw wensen en behoeften. Excel en online boekhouden hebben beide voor- en nadelen. Excel is gratis en geschikt voor kleine boekhoudingen, maar heeft beperkte mogelijkheden en is minder geautomatiseerd. Online boekhouden daarentegen is geautomatiseerd en biedt meer mogelijkheden, maar brengt wel kosten met zich mee.

Als je waarde hecht aan automatisering en meer functionaliteiten, dan is online boekhouden de beste optie. Als je een kleinere boekhouding hebt en kosten wilt besparen, dan kun je kiezen voor Excel. Het is enorm belangrijk dat je administratie als ondernemer optimaal in orde is. Zorg dat je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt. Het is belangrijk om goed te overwegen welke methode het beste bij jou en jouw onderneming past.

De keus is aan jou

Of je nu kiest voor boekhouden in Excel of online boekhouden, hangt af van je persoonlijke situatie. Als je een kleine boekhouding hebt en niet afhankelijk wilt zijn van een programma, kan Excel een goede optie zijn. Maar als je liever geautomatiseerde functies wilt en tijd wilt besparen, is online boekhouden een betere keuze. Het is belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen en een beslissing te maken die past bij jouw behoeften en budget. Zo kies je de beste boekhoudsoftware voor jouw bedrijf.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *