Boekhouding Excel; de Voor- en Nadelen

Veel ondernemers kiezen ervoor om hun boekhouding Excel bij te houden. Dit is een redelijk eenvoudige, en bovendien goedkope manier van boekhouden. Als ondernemer dien je ervoor te zorgen dat je boekhouding te allen tijde op orde is. De Belastingdienst wil immers precies weten wat er allemaal binnenkomt, en wat er uit gaat. Nu vraag jij je wellicht af; Wat zijn de voor- en nadelen van een boekhouding in Excel?

Grootste voordeel & nadeel

Het grootste voordeel van een boekhouding in Excel, is het feit dat het gebruik van Excel kostenbesparend kan zijn voor ondernemers. Daarnaast is Excel simpelweg een veelzijdig programma waar je alle kanten mee op kunt. Een nadeel van boekhouden in Excel is de foutgevoeligheid van het programma. Ook is deze manier van boekhouden minder veilig dan boekhouden via een boekhoudsoftware.

Benieuwd of de boekhouding bijhouden in Excel ook iets voor jou is? Dan raden wij je aan het onderstaande artikel grondig te lezen. Wij vertellen je namelijk alles wat je moet weten over de voor- en nadelen van jouw boekhouding doen in Excel. Hopelijk helpt dit artikel ook jou om een weloverwogen keuze te maken op het gebied van boekhouding. Kies je voor een boekhouding in Excel, of past een online boekhoudprogramma beter bij jou? Laten we eens gaan kijken!

boekhouding excel logo is het doel van deze afbeelding

De voordelen van een boekhouding opzetten in Excel

Vooral veel beginnende ondernemers kiezen ervoor om hun boekhouding bij te houden in Excel. Op deze manier besparen ze immers kosten. Er zitten diverse voordelen verbonden aan het doen van je boekhouding in Excel. Om jou meer inzicht te bieden in de mogelijkheden, hebben we onderstaand de belangrijkste voordelen op een rij gezet.

Excel bespaart kosten

Voor het bijhouden van je boekhouding in Excel, heb je enkel de Excel applicatie nodig. Deze staat doorgaans standaard op jouw laptop of computer. Alhoewel je een licentie of abonnement dient aan te schaffen om gebruik te kunnen maken van Excel, is het verder in principe gratis. Aangezien veel mensen standaard een licentie van een Microsoft-pakket aanschaffen, kunnen we in principe stellen dat de boekhouding gratis in Excel kan worden gedaan.

Boekhouding Excel templates

Je kunt online veel gratis templates vinden die jou helpen bij het boekhouden in Excel. Dergelijke templates zijn vooral handig wanneer je nog maar weinig kennis hebt van boekhouden. Wel is het goed om te weten dat de kwaliteit van de templates kan variëren. Je kunt echter diverse templates uitproberen om erachter te komen welke voor jou het beste werkt. De veelzijdigheid van het Excel programma is zonder twijfel een groot voordeel van het boekhouden in Excel.

Boekhouding volledig in eigen beheer

Een boekhouding opstellen in Excel is niet alleen heel eenvoudig, je hebt jouw boekhouding op deze manier ook volledig in eigen beheer. Jij kunt je spreadsheet dus volledig aanpassen naar jouw eigen wensen en de behoeften van jouw bedrijf. Wist jij dat je in Excel ook diverse handige rapportages en tabellen kunt uitdraaien? Deze grote mate van gebruiksgemak is zeker een groot voordeel van een administratie maken in Excel.

Nadelen van een boekhouding Excel

Wij begrijpen dat veel ondernemers graag hun boekhouding bijhouden in Excel. Het is en blijft immers een aantrekkelijke manier van boekhouden voor starters. Toch vraag jij je waarschijnlijk af; Heeft een boekhouding opzetten in Excel ook nadelen? Onderstaand bespreken we enkele nadelen die jij in ogenschouw zou moeten nemen.

Boekhouding doen kan tijdrovend zijn

Jouw boekhouding opzetten kan een tijdrovend klusje zijn. Dit heeft te maken met diverse factoren. In veel Excel boekhoudingen worden jouw facturen niet direct verwerkt, deze dien je dus handmatig in te voeren. Ook is het niet mogelijk om Excel te koppelen aan je zakelijke bankrekening, je bent zodoende veel tijd kwijt met het bijhouden van zakelijke inkomsten en uitgaven. Alhoewel dit voor jou als beginnend ondernemer wellicht nog geen probleem vormt, kan dit op de lange termijn, naarmate jouw zzp administratie zich uitbreidt, toch erg veel tijd gaan kosten.

Boekhouding opzetten in Excel is minder veilig

Stel je voor dat jouw computer crasht of gestolen wordt, dan kun je zomaar je volledige boekhouding kwijt zijn. Er wordt namelijk niet automatisch een back up gemaakt van jouw Excel bestanden. Zodoende kunnen we dus stellen dat de administratie doen in Excel minder veilig is dan bijvoorbeeld het boekhouden met een speciaal ontwikkelde boekhoudsoftware. Doe jij toch graag je boekhouding in Excel? Zorg er dan voor dat je altijd handmatig een back up maakt.

klik op de afbeelding om een alternatief voor boekhouding excel gratis uit te proberen
Klik op de afbeelding om 15 maanden een GRATIS boekhouding te krijgen!

Excel is enorm foutgevoelig

Heb jij wel eens per ongeluk een formule in Excel aangepast of gewist? Dan weet je dat dit behoorlijk wat chaos kan veroorzaken in jouw Excel boekhouding. Het kan je behoorlijk wat tijd kosten om al deze fouten weer te herstellen. Toch is dit enorm belangrijk, je wilt immers voorkomen dat er fouten zitten in jouw boekhouding.

Alternatief voor excel; online boekhouden

Met het oog op de nadelen die een administratie in Excel met zich meebrengt, is wellicht een online boekhoudprogramma het overwegen waard. Deze investering kan jou als ondernemer veel voordelen bieden. Ben jij op zoek naar een eenvoudig maar wel overzichtelijk boekhoudprogramma? Vergelijk online boekhoudprogramma’s op een betrouwbare website en probeer 1 of 2 programma’s uit. Dan ervaar jezelf hoe eenvoudig dit werkt en de tijd die je ermee bespaart.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *