Belastingdienst stuurt naheffingsaanslag naar bijna 200.000 ondernemers

door | 26 mei 2023

Een goede boekhouding is essentieel voor elke onderneming, zeker als het gaat om het tijdig en correct indienen van de btw-aangifte. In deze tekst lees je meer over het belang van een goed boekhoudprogramma en hoe je deze kunt vergelijken om tijd te besparen op je administratie.

Belastingdienst stuurt naheffingsaanslag naar bijna 200.000 ondernemers

Geschat btw-bedrag kan hoger uitvallen dan werkelijke bedrag

De Belastingdienst heeft eind maart bijna 200.000 ondernemers een naheffingsaanslag gestuurd, omdat zij hun btw-aangifte (ook wel omzetbelasting aangifte genoemd) niet op tijd hebben ingediend of betaald. Hierbij kan een geschat btw-bedrag worden vermeld, dat vaak hoger is dan het werkelijke bedrag. Daarnaast kunnen ondernemers ook een boete krijgen als zij de btw-aangifte niet tijdig hebben ingediend of betaald.

Het geschatte btw-bedrag kan veel hoger zijn dan het werkelijke bedrag, omdat de Belastingdienst niet weet hoeveel facturen een ondernemer heeft verstuurd en ontvangen. Het is daarom belangrijk om altijd tijdig btw-aangifte te doen en te betalen om een naheffingsaanslag te voorkomen.

Boetes bij verzuimen btw-aangifte

Indien een ondernemer een naheffingsaanslag heeft ontvangen, kan deze controleren of de aanslag terecht is met behulp van de checklist naheffingsaanslag. Als de aanslag terecht is, moet de ondernemer boetes betalen. Voor het te laat indienen van de btw-aangifte betaalt de ondernemer €68,-. Als het btw-bedrag niet of te laat is betaald, kost dit drie procent van het btw-bedrag met een minimale boete van €50,-.

Het is belangrijk om te weten dat de deadlines voor de btw-aangiftes ieder jaar op 31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober liggen. Het is daarom raadzaam om deze data te noteren en tijdig de btw-aangifte te doen en te betalen om een naheffingsaanslag en boetes te voorkomen.

Een goede boekhouding is essentieel

Een goed en eenvoudig boekhoudprogramma is essentieel voor elke onderneming, zeker als het gaat om het tijdig en correct indienen van de btw-aangifte. Het bijhouden van je administratie kan echter tijdrovend zijn en daarom is het verstandig om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Er zijn diverse online boekhoudprogramma’s beschikbaar, waarmee je eenvoudig je boekhouding kunt bijhouden en de btw-aangifte kunt indienen. Door boekhoudprogramma’s te vergelijken kun je de beste optie voor jouw onderneming vinden en tijd besparen op je administratie.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *