Stappenplan voor het starten van een eigen bedrijf

door | 23 mei 2023

Als je van plan bent om je eigen bedrijf te starten, kan dit een spannende maar ook overweldigende ervaring zijn. Waar moet je beginnen en welke stappen moet je nemen? In deze tekst hebben we zeven stappen op een rijtje gezet die je zullen helpen bij het opzetten van jouw bedrijf.

Stappenplan voor het starten van een eigen bedrijf

Stap 1: Een ondernemersplan schrijven

Een ondernemersplan is de basis voor het starten van je eigen bedrijf. In dit plan schrijf je al jouw ideeën op en onderzoek je de haalbaarheid ervan. Dit helpt je om je voor te bereiden op je bedrijf en om na te denken over alle aspecten ervan.

Stap 2: Kies een unieke bedrijfsnaam

Je eigen bedrijf heeft een unieke bedrijfsnaam nodig. Dit kan een uitdagende taak zijn, maar zorg ervoor dat de naam niet te veel lijkt op die van je concurrenten. Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) of het handelsregister van de KvK kunnen je helpen om te controleren of de naam nog beschikbaar is.

Stap 3: Kies de juiste rechtsvorm

Als startende ondernemer moet je ook een rechtsvorm kiezen voor je bedrijf. Dit heeft betrekking op de juridische aspecten van je bedrijf, inclusief de aansprakelijkheid bij schulden en de belastingen die je moet betalen. Het kiezen van de juiste rechtsvorm is van invloed op de administratieve en boekhoudkundige aspecten van het bedrijf. Dit omvat onder meer aansprakelijkheid bij schulden en belastingverplichtingen. Het is essentieel om de beschikbare opties te onderzoeken en de meest geschikte optie te selecteren voor een efficiënte administratie en boekhouding.

Stap 4: Vergunningen en papieren regelen

Voor de start van je bedrijf moet je controleren of je specifieke vergunningen of papieren nodig hebt. Dit varieert van sector tot sector en kan bijvoorbeeld een drank- en exploitatievergunning zijn in de horeca of een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) als je als taxichauffeur aan de slag gaat. Zorg ervoor dat je dit van tevoren uitzoekt.

Stap 5: Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Als je de bovenstaande stappen hebt gevolgd, is het tijd om je bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je kunt je online inschrijven en vervolgens een afspraak maken bij een KvK-kantoor om je inschrijving officieel te maken. Na inschrijving sta je ingeschreven in het handelsregister van de KvK.

Stap 6: Verzekeringen regelen

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je verzekeringen. Dit omvat onder meer de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Door verschillende verzekeringen te onderzoeken, kun je voorkomen dat je inkomsten verliest bij bijvoorbeeld ziekte of ongevallen.

Stap 7: Regelen van administratie

Als startende ondernemer moet je zo snel mogelijk beginnen met je boekhouding. Binnen drie maanden na de start van je onderneming ben je namelijk verplicht om een administratie bij te houden en deze te bewaren voor de Belastingdienst. Het is daarom verstandig om direct vanaf het begin een goede administratie op te zetten en bij te houden. Zo voorkom je dat je achteraf veel tijd kwijt bent aan het ordenen van je financiële gegevens en kun je tijdig zien hoe je onderneming ervoor staat. Er zijn verschillende online boekhoudprogramma’s en tools beschikbaar waarmee je eenvoudig je boekhouding kunt regelen. Daarnaast is het aan te raden om hulp te vragen aan een boekhouder of accountant om ervoor te zorgen dat je administratie aan alle wettelijke eisen voldoet.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *