Bedrijf starten bij de KvK: heeft u aan deze 5 stappen gedacht?

door | 8 april 2019

Een bedrijf starten bij de KvK en voorkomen dat u iets over het hoofd ziet? Zorg er met deze 5 stappen voor dat u goed van start gaat. Een goede start is het halve werk, waarmee u de basis legt om succesvol te ondernemen.

Belangrijk is natuurlijk een boekhoudprogramma voor ZZP-ers, maar er komt meer kijken bij het starten van een eigen bedrijf. U kunt vanuit huis starten met een aantal goede ideeën, zowel aan de hand van voorbeelden als op basis van slimme tips van andere ondernemers. Om producten te verkopen vanuit huis of om diensten aan te bieden, afhankelijk van hoe u graag wilt ondernemen. Wij zetten 5 tips op een rij, waarmee u goed beslagen ten ijs komt bij de Kamer van Koophandel. 

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Stappen om uw bedrijf te starten

Uw bedrijf starten bij de KvK? Voorkom met deze 5 stappen dat u belangrijke zaken over het hoofd ziet:

  • Ontdek uw eigen mogelijkheden en kwaliteiten
  • Verken de markt en bepaal uw strategie
  • Leg de basis voor een goede administratie
  • Regel algemene voorwaarden en verzekeringen
  • Schrijf uw bedrijf in bij de Kamer van Koophandel

Ontdek uw eigen mogelijkheden en kwaliteiten

Waar bent u goed in, wat vindt u leuk om te doen en waar zijn anderen concreet naar op zoek? Vind op die manier uw kwaliteiten waar u graag aan werkt, die bovendien leiden tot toegevoegde waarde en daardoor geld opleveren. Het is de belangrijke driehoek van eigenschappen, waarmee u een goed bedrijf kunt starten en van de grond kunt krijgen.

Tip: vraag vrienden, familie en kennissen naar waar u goed in bent. Het liefst anoniem op een geschreven blaadje, zodat u de beste antwoorden krijgt. Durf ook te vragen naar minder positieve eigenschappen, zodat u daar rekening mee kunt houden. 

Sommige ondernemers vinden het prettig om een ondernemingsplan uit te werken. Die heeft u misschien niet nodig als u geen financiering wilt aanvragen, maar het kan wel een goede oefening zijn om op een rij te krijgen waar u mee aan de slag wilt en wat daarin belangrijk is. Steek tijd in de voorbereiding, zodat u uw eigen mogelijkheden en kwaliteiten zo goed mogelijk leert kennen. 

Verken de markt en bepaal uw strategie

Kent u uw kwaliteiten en mogelijkheden? Verken dan de markt, om na te gaan hoe u die in kunt zetten om daar klanten mee van dienst te zijn. Het gaat om een stukje marktonderzoek, zowel naar beschikbare klanten als naar hoe u die het best kunt bereiken. Waar bevinden die klanten zich, waar zijn zij naar op zoek en hoe kunt u zich aan hen presenteren? Verken op die manier de markt en leer bijvoorbeeld concurrenten kennen.

Minstens zo belangrijk is het om na te denken over de manier waarop u uw bedrijf wilt vestigen. Bent u alleen online zichtbaar en beschikbaar, of wilt u een fysieke locatie betrekken om daar klanten te ontvangen of aan te trekken? Breng uw markt zo goed mogelijk in beeld, inclusief een strategie om beschikbare klanten te vinden en die op een goede manier te bedienen. 

Leg de basis voor een goede administratie

Wilt u een eigen bedrijf starten vanuit huis met ideeën die u in de loop der tijd heeft opgedaan? Er zijn tal van bedrijf aan huis voorbeelden beschikbaar, vaak op basis van veel creativiteit. U heeft allerlei mogelijkheden om kansen te benutten, maar u dient ondertussen ook netjes te voldoen aan een paar strikte voorwaarden en richtlijnen.

Online boekhoudsoftware voor zzp'ers vergelijken

U kunt dan denken aan de richtlijnen en eisen voor een goede administratie, zoals de Belastingdienst die hanteert. Het werkt vaak het best om gebruik te maken van een facturatie- of administratieprogramma in de cloud. Die software helpt u netjes te voldoen aan de eisen die er gelden, terwijl u daar zo min mogelijk tijd en moeite in hoeft te steken. Het voorkomt eventuele problemen en fouten, zodat u zich kunt richten op het verkopen van uw producten of diensten vanuit huis. 

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Regel algemene voorwaarden en verzekeringen

Een ander belangrijk element is die van de algemene voorwaarden en verzekeringen. Met de juiste voorwaarden voorkomt u onduidelijkheid richting klanten. U bent zelf verantwoordelijk voor de overeenkomsten die u sluit. Voorkom op die manier aansprakelijkheden en maak klanten duidelijk welke verplichtingen ze met u aangaan.

Tip: soms heeft een beroeps- of brancheorganisatie algemene voorwaarden beschikbaar die u kunt gebruiken. 

Bekijk beschikbare bedrijfsverzekeringen die u als ZZP-er af kunt sluiten. Bekende en belangrijke verzekeringen zijn bijvoorbeeld de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering, een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandsverzekering. Zodra u voor uw inkomen afhankelijk bent van het ondernemerschap is het verstandig om na te denken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering, waarmee u het risico op verlies van inkomen kunt afdekken. 

Schrijf uw bedrijf in bij de Kamer van Koophandel

Uiteindelijk is het belangrijk om uw bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Zodra u dat gedaan heeft kunt u officieel als onderneming van start. Dat zorgt voor een betrouwbare uitstraling naar klanten toe en maakt het makkelijker om uw inkomsten bij de Belastingdienst als ondernemer op te geven. Zodra u uw bedrijf heeft ingeschreven bij de KvK ontvangt u een KvK-nummer en ook uw BTW-nummer, het is daarom niet nodig om die apart bij de Belastingdienst aan te vragen. 

Bedrijf starten: ga goed van start

Een bedrijf starten bij de KvK en benieuwd hoe u dat het best kunt aanpakken? Met de bovenstaande tips treft u een aantal belangrijke voordelen om dit goed te doen. Het is de beste manier om te voorkomen dat u iets over het hoofd ziet.

Ontdek met onze handige tips hoe u een bedrijf kunt starten en welke tips en ideeën u daarvoor eventueel kunt gebruiken. Ideaal om vanuit huis aan de slag te gaan en producten te verkopen of uw diensten op een succesvolle manier aan te bieden. Lees ook met welke kosten u rekening moet houden bij het starten van een eigen bedrijf.


Categorie: bedrijf-starten

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *