Bedrijf starten: met welke kosten moet u rekening houden?

door | 29 april 2019

Een bedrijf starten en de kosten goed inschatten? Het ene bedrijf is duurder dan het andere, maar zelfs als u diensten gaat leveren is dat niet helemaal gratis. We zetten de gemiddelde kosten om een eigen bedrijf te starten op een rij, zodat u daar rekening mee kunt houden.

Tip: maak een onderscheid tussen eenmalige kosten en maandelijkse kosten voor uw bedrijf. Een boekhoudprogramma voor ZZP-ers betaalt u iedere maand, terwijl u andere kosten maar één keer hoeft te maken.

We zetten 6 verschillende kosten voor het starten van uw eigen bedrijf op een rij. Het zijn grotendeels opstartkosten, al gaat het ook om een paar uitgaven die u langere tijd zal houden om te groeien en aan het succes van uw onderneming te werken. 

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Een bedrijf starten? Kosten waar u niet omheen kunt zijn die bij de Kamer van Koophandel (KvK). U betaalt eenmalig 50 euro om een eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma (vof) of een commanditair vennootschap (cv) in te schrijven.

Let op: wilt u een besloten vennootschap (bv), naamloze venootschap (nv), stichting of vereniging starten? Daarvoor moet u langs de notaris. U betaalt kosten bij de KvK, plus de kosten voor de oprichtingsakte bij de notaris. Dit kost een paar honderd tot een paar duizend euro, afhankelijk van hoe complex de statuten zijn.

Zodra u bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel heeft u officieel een eigen bedrijf. U ontvangt een KvK-nummer en, als u ondernemer bent voor de Belastingdienst, ook een btw-nummer. Deze kosten hoeft u maar eenmalig te maken, het is niet nodig om het inschrijfgeld ieder jaar opnieuw te betalen. 

Huisvesting: een eigen kantoor

Naast de verplichte kosten om uw bedrijf te starten heeft u ook een aantal optionele kosten. Het gaat dan bijvoorbeeld om die voor huisvesting. U kunt meteen een kantoor huren op een mooie locatie in de stad, maar dit is niet gratis. U betaalt snel honderden euro’s per maand, vooral als u een beetje de ruimte wilt hebben. 

Andersom is het mogelijk om vanuit huis te werken, als de situatie dat toelaat natuurlijk. Is er een kamer beschikbaar waar u een bureau kunt plaatsen en waar u rustig kunt werken? In dat geval betaalt u geen extra kosten voor huisvesting, waardoor u de totale bedragen makkelijker in de hand kunt houden.

Tip: de kosten voor huisvesting zijn aftrekbaar, als het gaat om een eigen ruimte met een eigen voordeur. Dat geldt zowel voor een kantoor als voor een thuislocatie.

Vervoerskosten naar klanten

Rijdt u een privé-auto die u ook zakelijk gaat gebruiken? Dat zijn kosten om een bedrijf te starten, bijvoorbeeld als u naar klanten of andere bijeenkomsten rijdt. U kunt de kosten declareren bij uw bedrijf, waardoor u zakelijk kosten maakt voor de afstanden die u rijdt.

Houd ook de kosten voor het openbaar vervoer bij, net als een fiets die u besluit zakelijk te kopen. Het zijn allemaal kosten die u moet maken om erop uit te kunnen trekken. Benieuwd naar de gemiddelde kosten om uw bedrijf te starten als het gaat om het vervoer? Het gaat om enkele tientjes tot een paar honderd euro per maand, afhankelijk van hoe vaak u onderweg bent. Een privé auto voor zakelijk gebruik is voor veel startende ondernemers goedkoper dan een auto op de zaak. Let op: gebruikt u een zakelijke auto ook privé? Dan betaalt u daar bijtelling over, waardoor de privé-lasten oplopen. 

Verzekeringen en arbeidsongeschiktheid

Optionele kosten zijn die voor verzekeringen en arbeidsongeschiktheid. Het is verstandig om als u een bedrijf start goed te kijken naar de verzekeringen die er beschikbaar zijn. Denk aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, net als een rechtsbijstandverzekering om juridische geschillen op te kunnen laten lossen. 

Met name ZZP-ers verzekeren zich lang niet allemaal tegen arbeidsongeschiktheid, terwijl dit voor hen wel een belangrijk risico is. Kijk goed naar de verzekeringen die er beschikbaar zijn, zodat u die kunt afsluiten voor een scherpe prijs. De gemiddelde kosten voor verzekeringen om uw bedrijf te starten bedragen enkele tientjes tot een paar honderd euro per maand. Vooral de arbeidsongeschiktheidsverzekering is duur, omdat u daarmee uw inkomen voor een langere periode kunt verzekeren. 

Let op: vergeet niet geld opzij te zetten voor uw pensioen. Het zijn officieel geen ‘kosten’ voor uw bedrijf, maar het zijn wel uitgaven die een grote invloed kunnen hebben op de winst- en verliesrekening op dit moment. 

Kosten voor marketing en communicatie

Wilt u meer klanten bereiken om te groeien met uw bedrijf? Dan is het belangrijk om kosten te maken voor marketing en communicatie. Dat kan tijdens het starten van uw bedrijf of op een later moment, waardoor er sprake is van maandelijkse kosten die na verloop van tijd terug zullen keren. 

Wilt u een bedrijf starten en de kosten onder controle houden? Begin met een set visitekaartjes, een eenvoudige folder en een website die niet te veel om het lijf heeft. Op die manier heeft u de mogelijkheid om u offline en online te presenteren, zodat een bredere doelgroep u kan leren kennen.

Tip: goedkoop met een eigen website aan de slag? Gebruik WordPress en download daarvoor een template of koop een WordPress-design voor een paar tientjes. U kunt een bedrijf starten met weinig kosten, terwijl u zich online toch op een professionele manier kunt presenteren. 

simpel boekhoudprogramma voor ondernemers en zzp'ers

Kosten voor de administratie

Tenslotte maakt u om een bedrijf te starten kosten voor de administratie. Tenminste, als u kiest voor een boekhoudprogramma. Dat is de beste keuze, vooral als u een eigen bedrijf wilt starten naast een baan. Er gaat veel tijd zitten in het starten van uw bedrijf, waardoor het niet mogelijk is om ook lang bezig te zijn met facturen en andere delen van de boekhouding.

Probeer de verschillende boekhoudprogramma’s een paar weken of een maand uit, zodat u zelf kunt ervaren hoe makkelijk die werken. Maak op die manier uw keuze, zodat u de kosten laag kunt houden en er toch goed mee kunt werken.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma


Categorie: bedrijf-starten

Over Patrick

Patrick is al vanaf het begin betrokken bij het team van Boekhoudprogramma-vergelijken.com als redacteur. Hij schrijft artikelen en berichten die ondernemers onafhankelijk informeert over de voors en tegens van verschillende boekhoudpakketten. Daarnaast voorziet hij met zijn uitgewerkte artikelen ondernemers (starter, zzp'er en mkb'er) van praktische tips en trucs rondom het opzetten van een gestroomlijnde (administratieve) workflow. Altijd geschreven vanuit het gemak voor de ondernemers als uitgangspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *