5 voorwaarden om eenvoudig te boekhouden voor de vereniging

door | 6 mei 2019

Eenvoudig boekhouden voor verenigingen? Met 5 belangrijke voorwaarden maakt u het uzelf niet moeilijker dan nodig. En belangrijker nog, het wordt daarmee heel eenvoudig om de boekhouding samen te doen, over te dragen aan iemand anders en daar bovendien het overzicht in te houden. 

Het zijn belangrijke voorwaarden, waarmee u voorkomt dat de boekhouding van de vereniging veel tijd moet kosten. Ondertussen zorgt u er wel voor dat alle belangrijke gegevens beschikbaar zijn, dat u voldoet aan de voorwaarden en dat voor iedereen duidelijk is wat erin komt en wat eruit gaat. 

U kunt online boekhoudprogramma’s vergelijken, speciaal voor de vereniging of stichting. Daarmee kunt u bijvoorbeeld online boekhouden, wat aansluit bij één van de vijf belangrijke voorwaarden om het eenvoudig te houden. Bekijk de verschillende voorbeelden van boekhoudprogramma’s voor verenigingen, zodat u die zelf kunt uitproberen en met elkaar kunt vergelijken. 

Voorwaarden voor de administratie van de vereniging

Benieuwd naar de belangrijke voorwaarden voor eenvoudig boekhouden voor verenigingen? Wij zetten ze voor u op een rij:

  • Werk SEPA-proof
  • Gebruik software in de cloud
  • Maak het makkelijk overdraagbaar
  • Integreer met ledenadministratie en contributie
  • Gebruik een dashboard met overzicht

Werk SEPA-proof

Het Europese betalingsverkeer wordt zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. Dat maakt het een stuk makkelijker om betalingen in zowel Nederland als in de rest van de EU te verwerken. Aan de andere kant vraagt dit om strikte richtlijnen en protocollen. Het is verstandig om daar netjes rekening mee te houden in de software voor de boekhouding. Dat voorkomt dat u op termijn niet meer aan de voorwaarden voldoet of dat er andere problemen ontstaan.

Door nu alvast een boekhoudprogramma voor de vereniging te kiezen dat SEPA-proof is kunt u daar ook in de toekomst zo makkelijk mogelijk mee blijven werken. De ideale keuze om het goed te doen, ook over een aantal jaren. Het maakt het bovendien makkelijk om betalingen vanuit en naar het binnen- en buitenland te verwerken, zodat er op dat gebied geen sprake is van belemmeringen. 

Gebruik software in de cloud

Zoals eerder aangegeven is het verstandig om online te boekhouden. Dat geldt voor grote en kleine bedrijven, net als voor de administratie van de vereniging. Kies een boekhoudprogramma in de cloud, omdat dit een paar belangrijke voordelen te bieden heeft.

Ten eerste kunt u veel makkelijker samenwerken. U kunt inloggen in het online programma, zonder dat dit specifiek op uw computer hoeft te staan. En op die manier geldt dat ook voor iemand anders, die ook gewoon kan inloggen. Daarnaast zal de software altijd up-to-date zijn, omdat de aanbieder eenvoudig updates en aanpassingen door kan voeren. U kunt daar meteen gebruik van maken, omdat u een centraal systeem gebruikt dat online beschikbaar is. 

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Maak het makkelijk overdraagbaar

Wilt u eenvoudig boekhouden voor de vereniging? Maak het dan zo eenvoudig mogelijk overdraagbaar. Kies een pakket dat u binnen de proefperiode van een paar dagen tot een paar weken meteen onder de knie kunt krijgen. Als dat u lukt is de kans namelijk groot dat u het ook op de volgende kunt overbrengen. Het voorkomt extra tijd die u nodig heeft om het over te dragen, en kan een goede oplossing zijn als u een keer ziek bent of er om een andere reden niet aan kunt werken. 

Integreer met ledenadministratie en contributie

Voor de vereniging zijn de ledenadministratie en de contributie ontzettend belangrijk. Het zijn dé elementen waarmee u er als vereniging voor zorgt dat de administratie klopt en dat u kunt rekenen op voldoende inkomsten. Aan de andere kant is het belangrijk om bij te houden wie er lid zijn en wie er op tijd heeft betaald, of wie dat nog niet heeft.

Kies bij voorkeur een programma voor de boekhouding dat een integratie met die onderdelen mogelijk maakt. Dat voorkomt dat u verschillende systemen naast elkaar dient te gebruiken. Het voorkomt menselijke fouten, waardoor u er in plaats daarvan gewoon vanuit kunt gaan dat de gegevens netjes met elkaar kloppen. Op die manier kunt u eenvoudig boekhouden voor verenigingen, zonder dat u steeds fouten dient op te sporen om die te kunnen herstellen. 

Gebruik een dashboard met overzicht

Tenslotte is het belangrijk om in één oogopslag meteen het overzicht te hebben van de verschillende financiële gegevens en andere belangrijke zaken. De makkelijkste manier om dit te doen is vanuit een dashboard.

Kies bij voorkeur een boekhouding voor de vereniging waar een dashboard of een overzicht beschikbaar is, bijvoorbeeld met daarin de inkomsten en uitgaven. Of met de middelen in kas en de status van de contributie. Op die manier kunt u eenvoudig nagaan welke zaken uw aandacht nodig hebben en hoe de financiële situatie er op dit moment voor staat. Vanuit die informatie bent u altijd meteen op de hoogte, zonder dat u de boekhouding en de cijfers in hoeft te duiken. 

Eenvoudige ledenadministratie en boekhouding: speciaal voor verenigingen

Wilt u eenvoudig boekhouden voor verenigingen? Bekijk het voorbeeld van iedere boekhouding voor de vereniging, gewoon door de software een keer uit te proberen. Dat geldt voor alle boekhoudprogramma’s voor verenigingen en stichtingen, waarmee u het aan den lijve kunt ondervinden.

Het is de beste manier om een boekhoudprogramma te selecteren, omdat u die gewoon gratis kunt uitproberen. Dat kan gedurende een paar weken tot ongeveer een maand. In die periode kunt u op uw gemak alle mogelijkheden uitproberen. En probeer er vooral op te letten hoe eenvoudig het is om er mee te werken. Als u het snel onder de knie kunt krijgen is de kans namelijk groot dat dit ook lukt bij iemand anders. 

Categorie: boekhoudprogramma-vereniging-stichting

Over Patrick

Patrick is al vanaf het begin betrokken bij het team van Boekhoudprogramma-vergelijken.com als redacteur. Hij schrijft artikelen en berichten die ondernemers onafhankelijk informeert over de voors en tegens van verschillende boekhoudpakketten. Daarnaast voorziet hij met zijn uitgewerkte artikelen ondernemers (starter, zzp'er en mkb'er) van praktische tips en trucs rondom het opzetten van een gestroomlijnde (administratieve) workflow. Altijd geschreven vanuit het gemak voor de ondernemers als uitgangspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *