Boekhouden voor verenigingen: 3 eigenschappen om het makkelijk te houden

door | 25 maart 2019

Boekhouden voor verenigingen lastig? Als u goed let op 3 belangrijke eigenschappen van de software hoeft dat niet zo te zijn. U kunt handig gebruik maken van een voorbeeld voor de boekhouding van de vereniging, net als een aantal slimme functies om er samen naar te kijken. Samen met andere leden van de commissie of samen met een boekhouder, zodat u het niet allemaal alleen hoeft te doen.

Met een boekhoudprogramma voor de stichting of vereniging kunt u online boekhouden. U kunt gebruik maken van slimme software die handige aanwijzingen geeft, waarmee u bovendien makkelijk kunt samenwerken. De ideale manier om een boekhouder mee te laten kijken of samen te werken aan de openstaande contributies, de ontvangen bedragen en de belangrijke jaarrekening en andere rapportages die opgesteld moeten worden. 

PLAN - PRICE

Description

15 mnd GRATIS! - vanaf €8 p/mnd

HOOGST SCORE: 9.3 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor iedere Vereniging & Stichting!

1e jaar gratis! - vanaf €9 p/mnd

Hoge waardering

Geschikt voor Vereniging en Stichting

Administratie voor de vereniging: 3 eigenschappen om op te letten

Benieuwd hoe jullie de administratie voor de vereniging makkelijk op orde kunnen maken? Aan de hand van deze 3 eigenschappen hoeft boekhouden voor verenigingen niet lastig te zijn:

  • Toegang tot de boekhouding: op afstand inloggen
  • Samen werken aan de administratie: altijd up-to-date
  • Samen met een boekhouder: geef toegang tot belangrijke gegevens

Toegang tot de boekhouding: op afstand inloggen

Een boekhoudprogramma staat traditioneel op een computer. U installeert boekhoudsoftware, waarmee u de mogelijkheid heeft om alles netjes bij te houden. Dat betekent helaas ook dat u geen toegang heeft tot de administratie, als u even niet bij die computer in de buurt bent.

Is er op kantoor een boekhouder beschikbaar die even mee kan kijken of komt u iemand anders tegen met kennis van zaken? Een traditioneel pakket biedt dan helaas niet de mogelijkheid om er even samen naar te kijken. 

Maak het boekhouden voor verenigingen makkelijker door een programma ‘in de cloud’ te kiezen. De boekhouding is dan online beschikbaar, vanaf iedere computer met een internetverbinding. U kunt op afstand inloggen, waardoor u er ook samen met anderen naar kunt kijken. Ideaal als u regelmatig boekhouders tegenkomt. Of als er anderen zijn die graag even met u meekijken om alles in orde te maken. 

Samen werken aan de administratie: altijd up-to-date

Zoekt u niet specifiek naar boekhouders of andere externen die meekijken, maar wilt u de boekhouding ook niet helemaal alleen doen? Door in de cloud te werken met een van de beschikbare programma’s kunt u de taken zonder problemen verdelen.

Spreek af welk deel van de administratie voor de vereniging u doet en waar anderen voor verantwoordelijk zijn. U kunt op afstand inloggen op het systeem, om de werkzaamheden uit te voeren die u heeft opgegeven te doen. Zodra u bezig bent kunnen anderen de wijzigingen meteen zien. Verwerkt u betalingen van leden die hun contributie overmaken? Dan is die informatie meteen beschikbaar voor iemand anders die op basis daarvan de financiële overzichten opstelt.

Vanuit de cloud kunt u zonder problemen samenwerken aan de boekhouding voor de vereniging of stichting, waardoor u er niet alleen voor staat. In theorie kunt u met een onbeperkt aantal leden van de vereniging inloggen, zodat u allemaal uw eigen deel kunt doen.

Tip: spreek binnen de commissie of samenwerking af wie verantwoordelijk is voor welke taken. Dat voorkomt onoverzichtelijke situaties. Werk samen, maar splits de taken niet te ver uit om te voorkomen dat jullie elkaar uiteindelijk vooral in de weg zullen zitten. 

Samen met een boekhouder: geef toegang tot belangrijke gegevens

U kunt samenwerken met verschillende leden van de vereniging of de commissie, maar ook met een boekhouder. Kijk bij een programma voor de administratie van de vereniging goed naar de mogelijkheid om een expert uit te nodigen om mee te kijken. Kunt u daar een apart account voor aanmaken? U kunt de administratie dan eenvoudig laten controleren, om er eventuele fouten uit te laten halen of de meer lastige taken uit te laten voeren.

Het boekhouden voor verenigingen hoeft op die manier niet moeilijk te zijn. U kunt zelf het meeste werk doen. Of dat verdelen onder de leden die hebben aangegeven dat ze daar graag bij ondersteunen. Het is voldoende om online in te loggen, iets dat kan vanaf iedere computer met een internetverbinding.

Tip: ook onderweg inzicht hebben in de administratie? Kies een pakket met een app of een goede mobiele site, zodat u daarvoor ook uw mobiele telefoon of smartphone kunt gebruiken. 

Als u al een boekhouder heeft waarmee u samenwerkt is het bovendien een goed idee om die mee te laten kijken naar de pakketten die er beschikbaar zijn. Aan de hand van de bovenstaande tips kunt u dan samen een programma kiezen dat voldoet aan al uw wensen. Het is de makkelijkste manier om een boekhoudprogramma voor de stichting of vereniging te kiezen waarmee het uiteindelijk zo makkelijk mogelijk werken is. 

Boekhoudprogramma voor verenigingen en stichtingen

Boekhouden voor verenigingen hoeft niet moeilijk te zijn, als u maar weet waar u op moet letten. Een programma in de cloud is doorgaans de beste keuze. U kunt dan op afstand inloggen, zonder problemen samenwerken en bovendien experts vragen om de belangrijkste zaken voor u te controleren. Zorg er op die manier voor dat u zeker kunt zijn van de juiste gegevens. Dat u niet alles alleen hoeft te doen en dat u niet gebonden bent aan de installatie op een specifieke computer. 

Het is de moeite waard om aan de hand van de bovenstaande tips de verschillende boekhoudprogramma’s voor verenigingen en stichtingen te vergelijken. Ontdek op die manier welk programma aan de wensen voldoet. En belangrijker nog, probeer de programma’s gewoon een keer uit. Dat kan gedurende een paar weken of een maand, zodat u alle functionaliteiten goed kunt leren kennen. Het is de beste manier om een keuze te maken, omdat u zelf kunt ervaren hoe makkelijk het boekhouden voor verenigingen in de praktijk kan zijn.

Categorie: boekhoudprogramma-vereniging-stichting

Over Patrick

Patrick is al vanaf het begin betrokken bij het team van Boekhoudprogramma-vergelijken.com als redacteur. Hij schrijft artikelen en berichten die ondernemers onafhankelijk informeert over de voors en tegens van verschillende boekhoudpakketten. Daarnaast voorziet hij met zijn uitgewerkte artikelen ondernemers (starter, zzp'er en mkb'er) van praktische tips en trucs rondom het opzetten van een gestroomlijnde (administratieve) workflow. Altijd geschreven vanuit het gemak voor de ondernemers als uitgangspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *