Bespaar tijd en moeite met efficiënt boekhouden

door | 4 juli 2023

Als ondernemer is het bijhouden van de boekhouding een noodzakelijk kwaad. Het kost vaak veel tijd en energie, terwijl je die liever aan je onderneming besteedt. Gelukkig zijn er manieren om het boekhouden efficiënter te maken. In deze tekst lees je hoe je tijd en moeite kunt besparen met eenvoudig boekhouden.

Bespaar tijd en moeite met efficiënt boekhouden

Waarom boekhouden belangrijk is voor ondernemers

Het belang van een goede boekhouding mag niet onderschat worden. Niet alleen moet je voldoen aan de eis van de Belastingdienst om je administratie 7 jaar te bewaren, het geeft je ook inzicht in de financiële status van je bedrijf. Op die manier kun je tijdig bijsturen als dat nodig is. Daarnaast bespaar je tijd bij het invullen van je belastingaangifte en is het wel zo handig als je bij een bezoek van de Belastingdienst alles direct inzichtelijk hebt. Een goed boekhoudprogramma kan enorm helpen.

De voordelen van een zakelijke rekening

Een handige tip om het boekhouden makkelijker te maken, is het hebben van een zakelijke rekening. Dat geeft overzicht in je zakelijke inkomsten en uitgaven en je kunt spaardoelen aanmaken. Bovendien is de bedrijfsrekening te koppelen aan een boekhoudpakket, waardoor het bijhouden van de administratie nog eenvoudiger wordt.

Er zijn verschillende manieren om de boekhouding aan te pakken. Zo kun je betalingen bijhouden in Excel, een boekhoudprogramma zzp gebruiken of alles uitbesteden aan je boekhouder. Welke methode je kiest, is helemaal aan jou. Het belangrijkste is dat je efficiënt te werk gaat, zodat je meer tijd en energie kunt steken in het laten groeien van je onderneming.

Eenvoudig je boekhouding bijhouden met Excel

Als ZZP’er kan het bijhouden van je boekhouding in Excel een goede optie zijn, vooral als je administratie niet te groot is en er niet veel transacties plaatsvinden. Het voordeel van het gebruik van Excel is dat je vrijwel geen kosten hebt voor een boekhoudpakket. Echter kan boekhouding met excel uiteindelijk wel alsnog veel tijd en onnodige fouten met zich meebrengen, een goed boekhoudprogramma kan je vaak geld en tijd besparen.

Je financiële administratie bijhouden voor inzicht

Als ondernemer ben je vaak druk bezig met het runnen van je bedrijf en kan het bijhouden van de financiële administratie er soms bij inschieten. Toch kan het bijhouden van je boekhouding je veel inzicht geven in de financiële gezondheid van je bedrijf.

Vergeet je urenregistratie niet

Hoewel een urenregistratie niet verplicht is voor zelf boekhouden, kan het je wel veel belastingvoordeel opleveren. Dit geldt echter alleen als je minimaal 1225 uur hebt gewerkt aan je eigen bedrijf. Een goede urenregistratie kan ook handig zijn voor het bijhouden van je werkzaamheden voor je klanten en opdrachtgevers. Door het dagelijks bij te houden, weet je precies wat je wanneer hebt gedaan.

Gebruik een boekhoudpakket voor eenvoudig boekhouden

Als je bedrijf groeit, kan het gebruik van een online boekhoudpakket je veel tijd besparen. De meeste pakketten houden automatisch je in- en uitgaven bij en bieden extra functies zoals het versturen van facturen en offertes, het importeren van incassobatches, het genereren van rapportages en het doen van je btw-aangifte. Welk boekhoudpakket het beste bij jou past, is afhankelijk van jouw specifieke wensen.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *