7 handige tips om het nieuwe jaar goed te starten met je bedrijf

door | 30 juni 2023

Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen voor je bedrijf! Met deze 7 handige tips kun jij het jaar goed van start gaan en jouw onderneming naar succes leiden.

7 handige tips om het nieuwe jaar goed te starten met je bedrijf

Veranderingen in wetgeving

Het nieuwe jaar betekent nieuwe wetten en regels waar je als ondernemer rekening mee moet houden. Zo wordt de ‘jubelton’ afgebouwd en worden de middelingsregeling en urennorm bij Kinderopvangtoeslag afgeschaft. Om goed voorbereid te zijn, is het verstandig om de belangrijkste fiscale wijzigingen voor 2023 te bekijken.

Fiscale kalender 2023

Om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke data mist, is het handig om de Fiscale kalender 2023 te raadplegen. Hier staan alle ‘verplichte momenten’ en andere nuttige data voor het komende jaar overzichtelijk op een rij.

Boekhouding op orde maken

Een goede administratie is cruciaal voor elk bedrijf. Als je te veel tijd kwijt bent aan je boekhouding of als je geen goed inzicht hebt in je financiële resultaten, kan goede boekhoudsoftware je helpen. Het geeft je bijvoorbeeld beter inzicht in de cijfers van je bedrijf, zodat je beslissingen kunt nemen op basis van feiten. Tegenwoordig maken veel bedrijven gebruik van online boekhoudsoftware, waar je veel geld en tijd door kunt besparen. Als zzp´er kan het zeker belangrijk zijn om een goed zzp boekhoudprogramma te gebruiken.

Verduurzaming van je bedrijf

Als ondernemer heb je de verplichting om te voldoen aan regelgeving op het gebied van duurzaamheid. Zo moet je vanaf 2023 officieel energielabel C hebben voor je kantoor. Daarnaast kun je als bedrijf ook gebruikmaken van diverse subsidies om verduurzaming te stimuleren. Het is dus zeker de moeite waard om je hierin te verdiepen.

Lees hier hoe de duurzaamheidsmonitor duurzaamheid inzichtelijk maakt.

Rapporteren over duurzaamheid

Vanaf 2024 ben je als onderneming verplicht om in een duurzaamheidsrapportage te laten zien wat je doet op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit wordt ook wel de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) genoemd. Het is dus belangrijk om je hierop voor te bereiden en te kijken wat dit voor jouw bedrijf betekent.

Online veiligheid checken

Online veiligheid is een belangrijk aandachtspunt voor elk bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat één op de tien ondernemers te maken krijgt met een cyberincident. Het is daarom verstandig om te kijken hoe je je gegevens zo goed mogelijk kunt beveiligen, een datalek kunt voorkomen en wat je moet doen als je toch slachtoffer wordt van een cyberaanval.

Efficiënter werken met factuurverwerking

Tijd besparen op administratief werk? Met software voor factuurverwerking kun je facturen automatisch verwerken. Zo kun je facturen, bonnetjes en andere documenten scannen met de Basecone app. Facturen worden automatisch herkend en Basecone doet direct een zo volledig mogelijk boekingsvoorstel. Zo kun je sneller en efficiënter werken.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *