Duurzaamheidsmonitor maakt duurzaamheid inzichtelijk

door | 3 september 2023

Met de nieuwe Duurzaamheidsmonitor, een gezamenlijke inspanning van Yuki en SmartTrackers, krijgen ondernemingen direct inzicht in hun CO2-voetafdruk op basis van financiële data. Yuki is het eerste boekhoudprogramma dat dit volledig geautomatiseerd mogelijk maakt, waardoor ook het MKB gemakkelijk duurzaamheidsdoelen kan nastreven.

Yuki en SmartTrackers maken duurzaamheid inzichtelijk met de Duurzaamheidsmonitor

Duurzaamheidsverplichtingen

De Europese Green Deal verplicht bedrijven om transparant te zijn over hun impact op milieu en maatschappij, wat de duurzaamheidsrapportageplicht voor het MKB versnelt. De Duurzaamheidsmonitor biedt een eerste indicatie van de CO2-uitstoot en maakt effectieve sturing op verbetering mogelijk. Accountants kunnen als versnellers van verduurzaming fungeren en dankzij de monitor al een eerste indicatie van de CO2-uitstoot van hun klanten hebben, waardoor ze gedetailleerde rapportages kunnen uitwerken en als adviseur kunnen optreden. Met de Duurzaamheidsmonitor zet Yuki een belangrijke stap in online duurzaamheidsboekhouding en toont hun ambitie om CO2-neutraal te worden en een pionier te zijn in duurzaamheidsboekhouding.

Inzicht in CO2-voetafdruk voor het MKB

De Duurzaamheidsmonitor, ontwikkeld door Yuki in samenwerking met SmartTrackers, biedt ondernemingen in het MKB de mogelijkheid om direct inzicht te krijgen in hun CO2-voetafdruk op basis van financiële data. Als eerste geautomatiseerde boekhoudsoftware die deze functionaliteit biedt, maakt Yuki het voor bedrijven laagdrempelig om duurzaamheidsdoelen na te streven. De monitor gebruikt financiële gegevens uit verschillende grootboekcategorieën, zoals gas, water, elektra, brandstof, reiskosten en kantoorbenodigdheden. SmartTrackers berekent vervolgens een geschatte CO2-uitstoot en de ontwikkeling daarvan over de afgelopen jaren, wat Yuki omzet in een visuele rapportage. Zo kunnen ondernemers eenvoudig zien waar de meeste winst te behalen is op het gebied van duurzaamheid.

Duurzaamheidsrapportageplicht versnelt voor het MKB

De Europese Green Deal stelt steeds strengere eisen aan duurzaam ondernemen en introduceert de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze nieuwe richtlijn verplicht Europese bedrijven om transparant te zijn over de impact van hun activiteiten op milieu en maatschappij. Hoewel de duurzaamheidsrapportageplicht in eerste instantie geldt voor grotere bedrijven, zal deze verplichting in de jaren daarna ook voor het MKB gelden. Daarnaast zullen grote bedrijven al eerder van hun toeleveringsketen inzicht vragen, wat betekent dat ook kleinere bedrijven vroegtijdig moeten rapporteren. De nieuwe Duurzaamheidsmonitor van Yuki biedt MKB-ondernemingen een oplossing om hieraan te voldoen.

Accountants versnellen verduurzaming

Accountants spelen een belangrijke rol bij het verduurzamen van het MKB. Ze faciliteren externe rapportages, adviseren over fiscale regelingen en subsidies en rekenen investeringen en financieringen door. Met de Duurzaamheidsmonitor heeft de accountant automatisch al een eerste indicatie van de CO2-uitstoot van hun klanten. Hierdoor kunnen ze gedetailleerde rapportages uitwerken of als adviseur meedenken over verbeteringsmogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Zo zet de accountant de eerste stap in duurzaamheidsboekhouding.

De ambitie van Yuki voor duurzaamheidsboekhouding

Voor Visma | Yuki is de lancering van de Duurzaamheidsmonitor een integraal onderdeel van hun strategie om in te zetten op duurzaamheid. Ze willen CO2-neutraal worden en voorop lopen als pionier in duurzaamheidsboekhouding. Met de Duurzaamheidsmonitor hebben ze een sterke basis gelegd om belangrijke inzichten rondom duurzaamheid voor bedrijven in kaart te brengen. Het is hun ambitie om deze nieuwe functionaliteit verder te optimaliseren en uit te breiden in de toekomst.

Wil je specifiek richten op duurzaamheidsboekhouding? Dan kan de Duurzaamheidsmonitor van Yuki zeker een goede optie zijn. Er zijn echter ook tallozen andere goede boekhoudprogramma’s die wellicht nog beter aansluiten op jouw situatie.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *