Eigen bedrijf starten: zonder risico en vanuit huis

Een eigen bedrijf starten, maar dan nog zonder risico en het liefst vanuit huis? Dat kan! Voorkom op die manier dat u meteen grote investeringen moet doen of dat u daar een dure bedrijfsruimte voor nodig heeft.

Neem goed de tijd om te verzinnen waarin u een bedrijf wilt starten, voordat u dat inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dat biedt even de tijd om na te denken over een aantal belangrijke zaken, bijvoorbeeld om vanuit huis te kunnen beginnen en daar nog niet te veel risico te nemen. We zetten een aantal handige tips op een rij, zoals het starten van een website in WordPress.

Met een eigen bedrijf profiteer je van een aantal voordelen. U kunt voortaan je eigen tijden bepalen, werken aan iets dat u leuk vindt en goed laten zien welke skills en vaardigheden u heeft. Bovendien bouwt u aan iets moois dat blijft staan, kunt u mogelijk werken waar u wilt en kunt u misschien wel meer verdienen dan u als werknemer zou doen. Een eigen bedrijf starten is hartstikke leuk, mits u goed weet hoe u dat zonder te veel risico kunt doen, en gewoon vanuit huis.

Ga in 5 stappen aan de slag >>

een eigen bedrijf starten met geweldige tips
klik op de afbeelding voor 50 praktische tips!

Website in WordPress

Een eigen bedrijf kan niet zonder website. Het is belangrijk om online zichtbaar te zijn, zowel voor klanten als andere relaties die benieuwd zijn naar wat u doet. Zo’n website hoeft gelukkig niet duur te zijn, als u weet hoe u daar voordelig gebruik van kunt maken.

Onze beste tip als u een eigen bedrijf gaat starten en al weet waarin? Bouw een website in WordPress. Gebruik een thema of template voor WordPress, in combinatie met een eigen domeinnaam en goedkope webhosting.

Let op: een WordPress-website is iets anders dan een website met WordPress. Registreert geen eigen pagina op WordPress.org, maar koop een eigen domeinnaam met webhosting. Installeer WordPress op dat domein, om uw eigen website te kunnen bouwen.

WordPress is een Content Management Systeem (CMS). Dat is een stukje online software, die u kunt gebruiken om met een thema heel eenvoudig uw eigen website te bouwen. Zonder kennis van code en zonder de noodzaak om te programmeren, maar wel met professionele mogelijkheden. Koop een thema bij bijvoorbeeld ThemeForest en neem goedkope webhosting af met een paar GB aan webruimte. Dat kan al vanaf een paar euro tot maximaal een tientje per maand, zodat u zonder veel risico uw eigen bedrijf kunt starten vanuit huis.

Netwerken: leer mensen kennen

U kunt uw eigen bedrijf starten vanuit huis, zodat u nog geen dure bedrijfsruimte hoeft te huren. Het betekent aan de andere kant wel dat u waarschijnlijk nog geen collega’s zal hebben en niet zoveel anderen tegen zal komen. Het is daarom verstandig om andere ondernemers op te zoeken. Om potentiële klanten te vinden, maar vooral om onder ondernemers te zijn. Vertel hen waarin u een eigen bedrijf bent gestart en vraag hen naar hun ervaringen.

Benader de KvK en vraag naar bijeenkomsten en netwerkmogelijkheden, of ga daar in de buurt naar op zoek. U kunt dan vanuit huis werken, afgewisseld met momenten waarop u andere ondernemers tegen kunt komen. Stel hen zoveel mogelijk vragen, om te leren van hun ervaring. Vertel kort over uw eigen bedrijf en probeer hier niet meteen werk of nieuwe klanten uit te halen. Presenteer uw vaardigheden en skills, om aan te geven wat u voor andere klanten betekent. Dat is veel aantrekkelijker dan een startende ondernemer die aangeeft geen werk te hebben en daar hulp bij te zoeken.

In de avonden en de weekenden

U kunt het eigen bedrijf starten vanuit huis, gewoon door daar in de avonden en in de weekenden aan te werken. Op die manier kunt u het zelfs combineren met een (fulltime) baan. Houd er wel rekening mee dat het zware weken zullen zijn, zowel tijdens de opstartfase als in de periode waarin u het bedrijf wilt gaan uitbreiden.

Het werk komt bovenop uw normale werk, waardoor er weinig tijd over zal zijn voor vrije tijd of sociale contacten. Een bedrijf starten biedt ontzettend veel kansen, maar vraagt aan de andere kant ook om hard werken. Houd er rekening mee dat u zelf hard zal moeten werken om dit zonder te veel risico en veel kosten te doen. U doet meer zelf, waardoor daar meer tijd in gaat zitten en alles niet in één keer zal lukken.

Durf te vallen en sta daarna weer op, om het ondernemen in de avonduren en de weekenden steeds beter onder de knie te krijgen. Gebruik ook de voordelen die aan startende ondernemers worden geboden. Bijvoorbeeld een jaar lang GRATIS online boekhouden of een jaar lang korting op je zakelijke bankrekening. Dat zijn handige kortingen die je goed kunt gebruiken in het begin.

Bedrijf uitbreiden: lukt het nog vanuit huis?

Zodra u merkt dat het werkt wordt het interessant om na te gaan denken over het uitbreiden van uw bedrijf en activiteiten. Een bedrijf starten kan in de avonduren en zonder veel risico. Zodra de eerste mogelijke risico’s achter de rug zijn kunt u ervoor kiezen om de activiteiten uit te breiden of op te schalen.

Gebruik de ervaring die u al heeft opgedaan om de productie te verhogen, om meer producten aan te gaan bieden in de webshop of nieuwe diensten aan te bieden aan bestaande klanten. Ga een dag minder werken, neem meerdere dagen vrij om te ondernemen of zeg uw baan helemaal op. Werk de ideeën uit die u gaandeweg heeft opgedaan. Door hier even mee te wachten tijdens de eerste periode kunt u een eigen bedrijf starten vanuit huis, zonder dat u daarmee veel risico hoeft te nemen. De ideale manier om goed van start te gaan, zodat er vanaf het begin nog niet te veel druk op zal liggen om het meteen tot in de puntjes goed te doen.