verschil debiteuren en crediteuren

Wat is nu het verschil tussen debiteuren en crediteuren? Vind jij het ook altijd moeilijk om nu te zeggen of de factuur die je boekt valt onder crediteuren of debiteuren? Van welke persoon krijg je nu geld; een debiteur of een crediteur?

Begrippen Debiteuren en Crediteuren

Als je kijkt naar de definities van beide begrippen zien we het volgende:

  • Debiteuren > dit zijn jouw afnemers. Van deze mensen/bedrijven moet jij later nog geld ontvangen.
  • Crediteuren> dit zijn jouw leveranciers. Deze mensen/bedrijven krijgen later nog geld van je. Je moet nog geld aan hun betalen.

Hoe onthouden

Er zijn verschillende handige ezelsbruggetjes om de definities te onthouden.

  • V&D: Vorderen = Debiteuren
  • C&A: Crediteuren = Afgeven
  • Je hebt de termen crediteuren en debiteuren. De tweede letter van crediteuren is een R, dit betekent “Rennen” of “Racen” (dus schulden). De tweede letter van debiteuren is een E, dit betekent “Eisen”.
  • Je kunt ook van de woorden crediteuren en debiteuren de letter nemen die voor “-iteuren” staat. CreDiteuren = Droevig = Betalen. Bij deBiteuren = Blij = Krijgen!

Bron: Ezelsbruggetje.nl & hetverschiltussen.nl

Hoe gebruiken in de boekhouding

Als je de boekhouding of administratie van je bedrijf gaat bijwerken, zijn de termen debiteuren en crediteuren niet te vermijden. Op de balans staan de debiteuren aan de linkerkant (Debet). De crediteuren staan aan de rechterkant  (Credit).

wat is het verschil tussen debiteuren en crediteuren

Binnen een eigen bedrijf is een debiteur de klant die nog geld verschuldigd is aan hetzelfde bedrijf. Een crediteur is de klant waar je met je eigen bedrijf nog geld aan moet betalen.

Als je een boekhoudprogramma gebruikt krijg je een overzicht van je bezittingen, schulden en je eigen vermogen. Om dit overzicht compleet te krijgen, moet je weten hoeveel geld er nog betaald moet worden aan crediteuren of hoeveel geld er nog te ontvangen is van debiteuren.

Inzicht met online boekhoudprogramma

Om inzicht te hebben welke klanten nog moeten betalen of van welke klanten je nog geld tegoed hebt, gebruiken heel veel bedrijven een online boekhoudprogramma. Zo zien ze wat er nog binnen moet komen of betaald moet worden. Dit wordt ook wel een debiteurenadministratie genoemd.

Met boekhoudsoftware kun je er gemakkelijk voor zorgen dat klanten op tijd betalen. Als dat niet gebeurt kun je automatisch herinneringen en aanmaningen versturen. Dit zorgt er mede voor dat je een goed overzicht houdt op je bedrijfsfinanciën. Het beste kun je dit doen met online boekhouden.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma