Een eigen bedrijf starten. Wanneer je een aantal van de meest populaire redenen om een eigen bedrijf te starten bekijkt, is het geen wonder dat er overal kleine ondernemingen worden opgestart. Populaire redenen zijn; het hebben van een uniek bedrijfsidee. Een carrière ontwikkelen die de flexibiliteit heeft om met je mee te groeien. Het streven naar financiële onafhankelijkheid en écht in jezelf investeren.
Maar niet elke onderneming die wordt gestart is succesvol. In feite overleeft slechts tweederde van de bedrijven met werknemers tenminste twee jaar en ongeveer de helft overleeft vijf jaar. Dus je kunt voor een echte uitdaging komen te staan als je besluit om de gok te wagen. Je vaste baan op te zeggen en eigenaar van een onderneming te worden.
Een goed lopend eigen bedrijf starten staat of valt met een goed begin. Dus zorg ervoor dat je alle noodzakelijke stappen volgt. Wanneer je op de juiste manier met je eigen bedrijf start, kun je de basis voor succes leggen.
Hier zijn 10 stappen die nodig zijn om een bedrijf succesvol te kunnen opstarten. Neem één stap tegelijk en dan zal jouw eigen onderneming en jij als startende ondernemer zeker succesvol worden.
Stap 1: Doe onderzoek
Waarschijnlijk heb je al een bedrijfsidee, dus wordt het nu tijd om het realistisch uit te werken. Heeft jouw idee voor het starten van een eigen bedrijf het potentieel om te slagen? Je moet, voordat je verder gaat met het uitwerken van jouw bedrijfsidee, de validatie grondig uitvoeren.
“Om een onderneming succesvol te laten zijn, moet het een probleem oplossen, een behoefte vervullen of iets aanbieden waar de markt op zit te wachten.”
Er zijn een aantal manieren om deze behoeften te kunnen identificeren. Zoals bijvoorbeeld onderzoek, focusgroepen en zelfs met vallen en opstaan. Als je de markt verkent, zijn er enkele vragen die je jezelf moet stellen:
- Is er behoefte aan de producten/diensten die jij wilt gaan aanbieden?
- Wie heeft het nodig?
- Zijn er andere bedrijven die nu al soortgelijke producten/diensten aanbieden?
- Hoe zit het met de concurrentie?
- Hoe past jouw bedrijf in de markt?
Vergeet niet, voordat je de sprong waagt, om ook jezelf een aantal vragen over het opstarten van een eigen bedrijf te stellen.
Stap 2: Maak een plan
Je hebt een plan nodig om je bedrijfsidee te kunnen realiseren. Een bedrijfsplan is een blauwdruk dat jouw bedrijf vanaf de opstartfase via de vestiging en uiteindelijk de bedrijfsgroei begeleidt. Het is iets dat alle nieuwe bedrijven zouden moeten hebben.
Het goede nieuws is dat er verschillende soorten bedrijfsplannen voor verschillende soorten bedrijven bestaan.
Als je van plan bent om financiële steun bij een investeerder of een financiële instelling te vragen, is een traditioneel bedrijfsplan echt iets wat niet mag ontbreken. Dit soort bedrijfsplannen zijn over het algemeen lang en uitgebreid en er zijn een aantal zaken die alle beleggers en banken graag willen weten wanneer ze jouw idee gaan valideren.
Als je verwacht dat je geen financiële steun nodig hebt, kan een eenvoudig bedrijfsplan van één pagina je duidelijkheid geven over wat je wenst te bereiken en hoe je dat wilt doen. In feite kun je zelfs een werkend bedrijfsplan op de achterkant van een bierviltje creëren en het in de loop der tijd aanpassen. Ieder uitgeschreven plan is altijd beter dan niets om je eigen bedrijf te starten.
Stap 3: Plan je financiën
Het opstarten van een kleine onderneming hoeft niet veel geld te kosten. Maar het belangrijkste is dat je een aantal initiële investeringen kunt maken en dat er een mogelijkheid op winst is om de lopende kosten te kunnen dekken.
Maak een spreadsheet met de geschatte eenmalige opstartkosten voor je bedrijf. Denk aan licenties en vergunningen, apparatuur, juridische kosten, verzekering, branding, marktonderzoek, inventarisatie, handelsmerken, feestelijkheden rondom de opening, vastgoedovereenkomsten enz. En uiteraard wat je verwacht dat je bedrijf voor minstens twaalf maanden aan kosten heeft. Bijvoorbeeld huur, gas/water/licht, marketing en reclame, productie, leveringen, reiskosten, salaris personeel, eigen salaris enz.
Al deze opgetelde kosten samen is de initiële investering die je nodig hebt.
Nu je een ruwe schatting hebt, zijn er een aantal manieren waarop je de start van je eigen bedrijf kunt financieren, waaronder:
- Financiering
- Leningen voor kleine bedrijven
- Subsidies voor kleine bedrijven
- Private beleggers
- Crowdfunding
Je kunt ook proberen om je bedrijf door bootstrapping van de grond te krijgen. Wat wil zeggen met een minimaal startkapitaal om je bedrijf op te kunnen starten. Misschien kom je tot de conclusie dat een combinatie van de hierboven genoemde mogelijkheden het beste voor jou werkt. Het doel hier is echter om de opties te bekijken en een plan te maken voor het bij elkaar krijgen van het kapitaal. Het kapitaal dat je nodig hebt om jouw eigen bedrijf te kunnen opstarten.
Stap 4: Kies een bedrijfsstructuur
Jouw kleine onderneming kan een eenmanszaak, een vennootschap of bijvoorbeeld een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid zijn. De zakelijke entiteit die je kiest, beïnvloedt veel factoren. Denk aan bijvoorbeeld je bedrijfsnaam, de aansprakelijkheid die je hebt en de soort belastingen die je moet betalen.
Je kunt voor een initiële bedrijfsstructuur kiezen en als jouw bedrijf in de toekomst groeit en veranderingen nodig heeft de structuur herzien en wijzigen. Afhankelijk van de complexiteit van jouw eigen bedrijf is het wellicht de moeite waard om te investeren in een overleg met een advocaat of een zakelijk adviseur. Hij kan je helpen om ervoor te zorgen dat je de juiste structuurkeuze voor jouw eigen bedrijf maakt.
Stap 5: Kies en registreer jouw bedrijfsnaam
Jouw bedrijfsnaam speelt in vrijwel elk aspect van jouw bedrijf een rol en daarom moet dit goed zijn. Zorg ervoor dat als je je opties verkent en je bedrijfsnaam selecteert je alle mogelijke implicaties overweegt.
Zodra je een naam voor jouw eigen bedrijf hebt gekozen, moet je controleren of het een handelsmerk is en of het al gebruikt wordt. Vervolgens moet je het laten registreren. Een eenmanszaak moet haar bedrijfsnaam bij de Kamer van Koophandel laten registreren. Bedrijven, vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid of beperkte partnerschappen registreren hun bedrijfsnaam meestal wanneer het papierwerk omtrent de formatie wordt ingediend.
Vergeet niet om, zodra je je bedrijfsnaam hebt geselecteerd, ook je domeinnaam te laten registreren. Dit doe je uiteraard pas wanneer je je ideale domeinnaam hebt gekozen.
Stap 6: Vraag je licenties en vergunningen aan
Het in orde maken van alle papieren is een onderdeel van het proces wanneer je je eigen bedrijf opstart.
Er zijn, afhankelijk van het type bedrijf dat je begint en waar je je bevindt, verschillende licenties en vergunningen voor ondernemingen die van toepassing kunnen zijn op jouw situatie. Je moet tijdens het opstartproces onderzoeken welke licenties en vergunningen op jouw bedrijf van toepassing zijn.
Stap 7: Kies je boekhoudsysteem
Startende bedrijven kunnen het meest effectief gerund worden met behulp van een systeem. Eén van de belangrijkste systemen voor een kleine onderneming is een boekhoudsysteem.
Het boekhoudsysteem is nodig om jouw budget te kunnen bepalen en te kunnen beheren, jouw tarieven en prijzen vast te kunnen stellen, zaken te doen met anderen en om je belastingen in te dienen. Je kunt zelf je boekhoudsysteem opstellen of een accountant inhuren (wat vaak een dure optie is) om een deel van het inschatwerk uit handen te nemen.
Ondernemers gaan steeds meer online boekhouden. Hierdoor hebben ze altijd en overal inzicht in hun financiële status. Als je besluit om zelf hiermee aan de slag te gaan, zorg er dan voor dat je jezelf deze vragen, die essentieel zijn bij het kiezen van de boekhoudsoftware, stelt. Het beste is om 2 of 3 verschillende boekhoudprogramma’s met elkaar te vergelijken. Boekhoudprogramma vergelijken.com helpt je daar snel en eenvoudig bij.
Stap 8: Vestig je op je bedrijfslocatie
Of het nu om een kantoor aan huis, een gedeelde of een privé kantoor-/winkelruimte gaat, het opzetten van je bedrijfslocatie is belangrijk voor de exploitatie van je onderneming.
Je moet goed over je locatie, je apparatuur en over hoe je wilt gaan opstarten nadenken. Zorg ervoor dat jouw bedrijfslocatie goed aansluit bij het type bedrijf dat je hebt. Je moet ook overwegen of het zinvol is om jouw commerciële ruimte te kopen of te huren.
Stap 9: Stel een team samen
Als je werknemers gaat inhuren, is het nu tijd om met het proces te beginnen. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om de vacatures in te vullen en de taakverplichtingen die deel uitmaken van elke positie duidelijk maakt. De Kamer van Koophandel heeft een uitstekende handleiding die je kunt gebruiken bij het inhuren van je eerste medewerker en die nuttig is voor nieuwe startende ondernemers.
Als je geen werknemers inhuurt, maar in plaats daarvan het werk uitbesteedt aan onafhankelijke freelancers is het nu tijd om met een advocaat te gaan samenwerken om de freelance-contracten op te stellen en je zoekopdracht te starten.
Ten slotte heb je, als je een echte solopreneur bent die de zakelijke wereld alleen tegemoet gaat, mogelijk geen werknemers of freelancers nodig, maar kan een eigen team van mensen die je ondersteunen wel handig zijn. Dit team kan bestaan uit een mentor, een zakelijk adviseur voor kleine ondernemingen of zelfs iemand uit je eigen omgeving. Die fungeren dan als een klankbord of een luisterend oor en kunnen jeadviseren, motiveren en geruststellen wanneer je obstakels tegenkomt.
Stap 10: Promoot je eigen bedrijf
Zodra jouw bedrijf is gelanceerd, moet je klanten aantrekken. Je moet bij het begin beginnen en een uniek verkoopargument (USP) schrijven en een marketingplan opstellen. Onderzoek dan zo veel mogelijk zakelijke marketingideeën, zodat je kunt beslissen hoe je je eigen bedrijf het meest effectief kunt promoten.
Zodra je deze opstartactiviteiten hebt afgerond, heb je alle belangrijke punten afgewerkt. Houd er rekening mee dat succes niet vanzelf komt, dus gebruik het plan dat je hebt gemaakt om consequent aan je eigen bedrijf te blijven werken en om je kansen op succes te vergroten!
Lees hier meer informatie om goed je eigen bedrijf te starten: een eigen bedrijf starten? 50 tips!