Eigen bedrijf starten: wat wel en wat niet te doen?

Het is voor veel mensen een droom: een eigen bedrijf starten. Met de vrijheid om te werken wanneer ze willen en te werken waaraan ze willen. Allemaal waar, in theorie. In de praktijk komt er meer kijken bij het starten van een eigen bedrijf en is het voor de meesten vooral heel hard werken. Hard werken aan iets moois en op de manier die goed bij u past, mits u vooraf goed nadenkt over hoe u dat wilt gaan aanpakken.

Een eigen bedrijf starten naast uw baan en vanuit huis? Dat werkt anders dan wanneer u bij de KvK aangeeft dat u kosten noch moeite wilt sparen en in een mooi kantoor van start wilt gaan. Houd alvast rekening met de kritiek die u zal gaan krijgen en bepaal de tarieven of prijzen die u hanteert. Bouw vanaf het begin aan een waardevol netwerk, zodat uw eigen bedrijf kunt starten en u stapje voor stapje kunt werken aan het succes daarvan.

Dat is een heleboel tegelijk, waardoor het op het oog complexer kan lijken dan het is. Wij leggen uit of thuiswerken altijd een goed idee is, hoe u een dikke huid ontwikkelt, wat de juiste tarieven zijn en hoe u aan een waardevol netwerk werkt.

Thuiswerken lijkt leuker dan het is

Een eigen bedrijf starten staat voor veel mensen gelijk aan vrijheid. En dat is terecht, bijvoorbeeld omdat u de kans heeft om thuis te gaan werken. Op het moment dat het u uitkomt en zonder baas die meekijkt of u wel tot 5 uur blijft zitten.

Toch biedt het thuiswerken niet altijd de ideale oplossing. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat u zelf op tijd op zal moeten staan, terwijl daar geen enkele verplichting toe is. Thuis heeft u te maken met allerlei afleidingen en bestaat de kans dat er anderen ‘even langs’ komen als ze merken dat u er bent. Op die manier kan een dagje thuis ‘werken’ al snel een leuk dagje worden zonder dat u echt aan het werk toekomt.

Wilt u thuiswerken vanaf het moment dat u uw bedrijf gaat starten? Om vanuit huis te werken is het verstandig om een duidelijk plan te maken voor de ‘werkuren’. Probeer u daar zo goed mogelijk aan te houden en vertel dit ook aan anderen, zodat zij daarvan op de hoogte zijn.

Tip: thuiswerken scheelt aanzienlijk in de kosten. Tenminste, zolang u net zo productief bent als in een eigen kantoor. Weeg het voordeel van lage kosten af tegen het risico op mogelijke afleiding en moeite om alles op tijd gedaan te krijgen.

Ontwikkel een dikke huid: absorbeer kritiek

Iedereen die een bedrijf wil starten krijgt er mee te maken: kritiek. Kritiek op de gemaakte keuzes, op de opzet of op het ondernemen in het algemeen. Het is belangrijk om daar op de juiste manier mee om te gaan. Dat betekent dat u er in eerste instantie niet van in de verdediging dient te schieten, om daar op een neutrale of positieve manier op te reageren. Probeer te ontdekken waarom iemand de kritiek uit. Zodra u dat begrijpt kunt u mogelijk de waarde ervan inzien, om bij uzelf na te gaan of er inderdaad reden is om te verbeteren.

Sommige kritiek kan u helpen sterker te maken, terwijl u andere kritiek het best naast u neer kunt leggen. Houd er rekening mee dat een eigen bedrijf starten risico’s met zich meebrengt. Er gaan zaken goed en er gaat wel eens iets mis. Probeer van de kritiek niet in paniek te raken en houd u vast aan uw eigen ideeën. Ondernemers zijn eigenwijs, maar probeer te voorkomen dat het overgaat in arrogantie.

Bepaal de juiste tarieven of prijzen

Als ondernemer dient u in ieder geval uit de kosten te komen en daarnaast onder de streep een leuk bedrag over te houden om van te leven. Dat gaat vanuit huis iets sneller en makkelijker dan vanuit een kantoor. En zo is het ook makkelijker om geld over te houden met een onderneming naast een baan dan wanneer u uw baan eerst opzegt. Houd er andersom rekening mee dat u alleen als fulltime ondernemer alle aandacht in uw bedrijf kunt steken, zodat u daar na verloop van tijd de vruchten van zal plukken.

Het bepalen van de tarieven of prijzen is lastig op het moment dat u een bedrijf wilt starten. In principe bestaan er twee mogelijkheden. U kunt laag inzetten en laag beginnen, om de prijs gaandeweg op te bouwen als u meer klanten krijgt. Houd er rekening mee dat u dan tijdig afscheid dient te nemen van oude klanten, om te voorkomen dat u voor de te lage tarieven blijft werken. Andersom kunt u met hoge tarieven beginnen, mits u werk levert van het hoogst mogelijke niveau. Dat lukt onder andere goed naast een baan, omdat u dan relatief beperkt bent in de tijd die u beschikbaar bent.

Tip: vraag offertes aan bij concurrerende bedrijven. Stem uw eigen tarieven of prijzen daarop af, zodat u een beter beeld krijgt van wat de markt bereid is te betalen voor uw diensten of de producten die u kunt leveren.

Bouw aan een (online) netwerk

Vanaf het begin dat u wilt starten met een eigen bedrijf is het belangrijk om te bouwen aan een (online) netwerk. Dat kan op een aantal verschillende manieren. U kunt ideeën verzamelen om zoveel mogelijk nieuwe mensen te leren kennen, bijvoorbeeld tijdens borrels en andere evenementen. Laat dan wel vallen dat u gestart bent als ondernemer, maar vraag niet om werk of om andere gunsten. Andersom kunt u zich online wat vaker laten zien, bijvoorbeeld door te bloggen over wat u doet of interessante nieuwsberichten te verspreiden.

Een bedrijf starten heeft wat dat betreft wat voeten in de aarde, maar met de bovenstaande tips en belangrijke punten wordt het een stukje makkelijker. Voorkom daarmee dat u belangrijke zaken over het hoofd ziet, zodat u een vliegende start kunt maken.