4 tips voor het organiseren en beheren van je bedrijfsfinanciën

Het beheren van je bedrijfsfinanciën staat niet hoog op de to-do lijst van ondernemend Nederland. Het is zelfs een treurig feit dat meer dan 90% van de Zzp’ers en Mkb’ers geen nauwkeurige, betrouwbare en actuele financiën heeft. Een van de redenen van dit hoge percentage: het organiseren van inkomende en uitgaande facturen was tijdrovend, complex en duur.

Zzp’ers en ondernemers werden in het verleden geconfronteerd met slechts twee keuzes: huur een accountant in of simpelweg het negeren van de financiële kant van zijn bedrijf (tot absoluut noodzakelijk). Gelukkig is dit niet meer het geval.

Kies de beste boekhoudsoftware

Deze vier eenvoudige tips kunnen je als ondernemer helpen bij het beheren van je bedrijfsfinanciën.  Het bijhouden van je bedrijfsactiviteiten wordt effectiever en beter inzichtelijk dan ooit tevoren.

1. Profiteer van de technologie van vandaag

Vandaag de dag hebben bedrijven meer dan twee keuzes. Gelukkig. In plaats van volledig afhankelijk te zijn van (een dure) accountant of zware (niet flexibele) software.

Tegenwoordig zijn er gelukkig een aantal “varianten” die gebaseerd zijn op gebruiksvriendelijke technologie. Denk bijvoorbeeld aan online boekhouden. Een online boekhoudprogramma vereenvoudigd het gehele proces door rechtstreeks te koppelen aan bank- en creditcardrekeningen, voorraad-, of CRMsystemen. Deze koppelingen geven real-time inzichten in de financiële status, zoals cashflow en waardering.

Het is zelfs een treurig feit dat meer dan 90% van de Zzp’ers en Mkb’ers geen nauwkeurige, betrouwbare en actuele financiën heeft.

Er zijn ook andere oplossingen, zoals Thinq boekhouden, die een menselijk element toevoegen aan het proces door je financiële zaken volledig (online) over te nemen.

beste boekhoudprogramma van nederland

2. Blijf georganiseerd door regelmatig je cijfers te bekijken

Te veel kleine ondernemers denken alleen aan hun financiën wanneer het tijd is om de btw-aangifte te doen of hun belasting te betalen. Het probleem is dat belangrijke beslissingspunten organisch plaatsvinden, niet alleen rond het fiscale seizoen. In dit blog lees je meer over rust creëren in je financiën.

Een oplossing bij het beheren van je bedrijfsfinanciën is om elke week tijd te reserveren om je financiën te beoordelen. Het maakt niet uit of je gewoon je huidige openstaande facturen controleert of je maandelijkse omzet wilt vergelijken en beoordelen. Het belangrijkste is dat je financieel beheer onderdeel uitmaakt van je routine. Terwijl het in het begin lastig lijkt, zal het gedrag op de lange termijn uitbetalen. Lees hier 4 redenen om over te stappen naar een online boekhoudprogramma als zzp’er.

Geen urenregistratie die niet meer klopt. Geen openstaande facturen die na 100 dagen nog niet zijn betaald. Geen boetes meer omdat de btw-aangifte weer te laat is. Dit soort onderdelen hebben een enorme impact op je eigen bedrijf en de bijbehorende financiële status. Het beheren van je bedrijfsfinanciën is essentieel voor een succesvolle onderneming.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

3. Gebruik het FODS-kader bij het beoordelen van je beslissingen

We hebben bij Boekhoudprogramma-vergelijken.com de kans gehad om duizenden kleine bedrijven te helpen om uiteenlopende uitdagingen aan te pakken. Als we terugkijken op die ervaringen, is het duidelijk dat de overgrote meerderheid van de bedrijven moeite heeft om data-driven beslissingen te maken.

Het FODS-kader kan dat verhelpen. Het staat voor Financiën, Operaties, Doelen en Strategie.

Wanneer u een beslissing neemt, denk aan de financiële impact, hoe het uw activiteiten zal beïnvloeden, of het uw doelen bevordert en of  het is afgestemd op je strategie. Dit kader staat centraal in elk succesvol bedrijf, of ze het weten of niet.

4. Houdt overzicht op het grotere geheel

Elke ondernemer zoekt naar mogelijkheden om de waarde te maximaliseren. Hoewel de definitie van waarde kan verschillen van persoon tot persoon, is het de financiële waarde van het bedrijf waar de ondernemers echt voor zorgen.  Het is het totaal van alles wat er in een bedrijf gebeurt: waar het in het verleden is geweest, waar het vandaag staat en waar het in de toekomst naar toe gaat.

Door het grotere geheel van je bedrijf goed in de gaten te houden, kan je helpen om het belang in te zien en je motiveren om betrokken te zijn bij het beheren van jouw financiën.

online boekhoudprogramma vergelijken en genieten van meer tijd om te ondernemen

Jij wilt ook een goed boekhoudprogramma kiezen zodat je tijd over hebt om te ondernemen!

Online boekhouden is sexy

Hier is het ding: terwijl financiën en boekhouding saai zijn, hoeven hun toepassingen dit niet te zijn. De ondernemers van vandaag kunnen technologie toepassen om de enorme berg werkzaamheden van hun organisatie efficiënt te regelen. Dit maakt online boekhouden heel sexy. Als je dit namelijk op orde hebt, kun je beter onderbouwd keuzes maken om je bedrijf succesvol of succesvoller te maken.

Door dit goed te organiseren krijg je ruimte en tijd waardoor ondernemers zich kunnen concentreren op het gebruik van die informatie in hun bedrijf. Georganiseerde financiën zullen leiden tot betere beslissingen, betere communicatie en betere resultaten voor startende ondernemers, zzp’ers en andere ondernemers.

Wil je voor jouw bedrijf het juiste online boekhoudprogramma vergelijken? De vele verschillende online administratie programma’s zijn op 15 verschillende onderdelen vergeleken in onze boekhoudprogramma vergelijker. Je kunt de boekhoudprogramma’s altijd gratis testen door het aanmaken van een proefaccount. Dit stopt automatisch en geeft je een perfecte mogelijkheid om te kijken of het boekhoudprogramma bij je past.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma