Een eigen onderneming starten in 8 stappen

Hoe kun je in 8 stappen succesvol een eigen onderneming starten? Is dat niet te simpel gedacht? Natuurlijk gaan we nu niet gedetailleerd in op wat je specifiek moet doen, want dat zou de thuis passen in een boek of een ondernemingsplan. De omvang van dit artikel is compacter en meer in de basis. Maar als je deze 8 stappen volgt om je eigen onderneming te starten, heb je een goede fundering om op door te bouwen.

een eigen onderneming starten

Ontwikkel een idee

Dit lijkt een inkoppertje, maar is o, zo belangrijk als je een eigen onderneming gaat starten. Elke goede onderneming heeft nu eenmaal een goed idee nodig dat daadwerkelijk een probleem oplost. En een idee waarvan de markt niet al te competitief is. En het belangrijkste is dat je plezier beleeft aan wat je gaat doen. Iedereen weet dat zonder plezier je motivatie heel snel afneemt. En zonder motivatie en plezier worden er geen successen geboekt.

Beslis met wie je wilt samenwerken

Het belangrijkste is wat je wilt gaan doen. Heb je voor je toekomstige bedrijf maar weinig startkapitaal nodig, dan ben je natuurlijk ook niet op een geldschieter aangewezen. Het is anders als je wel extern kapitaal nodig hebt: bepaal dan heel precies van wie je kapitaal zou willen krijgen. Want investeerders zijn er vooral op uit dat je bedrijf snel groeit, zodat ze hun aandelen na ca. vijf jaar weer kunnen verkopen. Voor investeerders is het daarom vaak niet relevant, hoe een bedrijf zich op de lange duur ontwikkelt.

een eigen onderneming starten is niet moeilijk met deze 50 tips

Analyseer jouw markt

Hoe groot is de markt? Hoe sterk is de competitie? Hoe groot is de concurrentie? Kun jij je in deze markt mogelijkerwijs verder specialiseren? Onderzoek jouw markt zeer nauwkeurig, want hierbij worden in het bijzonder veel fouten gemaakt door startende ondernemers. Vaak onderschat men de competitie, weet men niet dat er al ondernemingen zijn die hun idee uitvoeren, etc. Zorg dat jij niet verrast wordt door een concurrent bij het starten van je eigen onderneming.

Plan jouw eigen onderneming

Ontwikkel een verdienmodel, maak een verkoop- en marketingplan en stel een budget voor je eigen bedrijf beschikbaar. Zorg dat je deze financiële inzichten direct goed inzichtelijk maakt in een online boekhoudprogramma. Hierin kun je ook de urenregistratie goed bijhouden.

Tip: voordat je een boekhoudprogramma kiest moet je eerst even goed een boekhoudprogramma vergelijken met een andere. Dan weet je zeker dat alles wat je nodig hebt bij de start van je bedrijf ook goed wordt bijgehouden in een online boekhoudprogramma.

Hierdoor kunnen banken of investeerders je idee ook beter analyseren en beoordelen. Een goed uitgewerkt ondernemingsplan inclusief ondernemers administratie bewijst je expertise en laat zien dat je je uitvoerig met je idee hebt beziggehouden.

Bedenk voor jezelf mijlpalen die je na bepaalde tijdsperiodes bereikt wilt hebben. Waar mogelijk dienen deze doeleinden ook van cijfers voorzien te worden, of gekwantificeerd te worden, zodat je kunt zien of je je doel behaald hebt.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Bereid de start voor

Tot de voorbereiding van de start behoort een hele serie dingen, onder andere het openen van een ondernemers bankrekening, inschrijven bij de KvK, noodzakelijke verzekeringen afsluiten….

En natuurlijk dien je ook te beslissen in welke regio je je wilt vestigen. Want ook de regio kan heel bepalend zijn voor latere successen. Van de verschillende belastingen tot en met de infrastructuur kan het zich lonen, je heel precies af te vragen waar je je eigen onderneming wilt starten.
knab bankrekening openen voor ondernemers

Product- en prijsontwikkeling

Ontwikkel een goede product- en prijsstrategie. Daarmee kun je jouw product of dienst zo precies mogelijk in de markt te kunnen zetten. Bijvoorbeeld: wil je je product liever in de lagere prijsklasse verkopen of is het een product voor de hogere prijsklassen?

Personeel vinden

Wanneer je geen personeel nodig hebt, kun je deze stap overslaan. In het andere geval is dit een zeer belangrijke stap. Neem alleen medewerkers aan die in jouw bedrijfscultuur passen. Bedenk goed welke verantwoordelijkheden je deze medewerker gaat geven en welke rol deze medewerker op zich gaat nemen. Is je eigen onderneming groter gegroeid, zoek dan ook naar personeel die je verder helpen. Dit betekent ook dat ze soms anders denken dan jij. In het belang van je eigen onderneming is dit juist een goede aanvulling.

een eigen bedrijf starten is goed om te doen

Kapitaal verkrijgen

En tot slot heb je ook nog kapitaal nodig om te kunnen starten. Al in de tweede stap heb je nagedacht over waar jouw kapitaal vandaan zou kunnen komen. Als je alles zelf financiert ben je natuurlijk in een comfortabele positie, maar voor de oprichters die op extern kapitaal zijn aangewezen, geldt dat je investeerders of banken van jouw idee dient te overtuigen.

Voor heel jonge start-ups bieden zich vaak Angel Investeerders aan. Deze brengen maar een geringe hoeveelheid kapitaal mee, immers Angel Investeerders scoren meer op de vakinhoudelijke kant. Ze bezitten vaak een groot netwerk met zeer goede contacten en hebben in de regel zelf al succesvol ondernemingen opgericht en weten daarom‘van de hoed en de rand’.

Durfinvesteerders kunnen je weliswaar welke hoeveelheid kapitaal dan ook ter beschikking stellen, doch zij vertrouwen jonge start-ups minder dan Angel Investeerders.

Succes!

Je merkt al dat het belangrijk is om een goed doortimmerd plan te maken, want eenvoudigweg er maar op los oprichten werkt in de meeste gevallen niet zo goed. Succes met je eigen onderneming!

Heb je nog aanvullende tips of weetjes? Laat ze hieronder achter in de reacties. Daarmee help je andere ondernemers hun eigen onderneming tot een succes te maken!

Wil je nog meer tips lezen over het starten van je eigen onderneming? Hier hebben we nog 50 tips voor je om een eigen bedrijf te starten!