Succesvol een onderneming starten in 5 stappen

Een onderneming starten. Waarschijnlijk een idee waar je al langer mee rondloopt. Misschien heb je de knoop al doorgehakt en wil je aan de slag. Of misschien twijfel je nog en wil je weten wat erbij komt kijken.

Om succesvol een onderneming te starten, moet je een aantal belangrijke keuzes maken. Dit stappenplan helpt jou op de goede weg!

eigen onderneming starten met succesvol stappenplan

Goede onderneming starten: Stap 1

Kies een passende bedrijfsnaam en bedrijfsvorm. Zonder bedrijfsnaam geen bedrijf, klinkt misschien een beetje kort door de bocht. Toch is het kiezen van een passende bedrijfsnaam belangrijk. Een goed gekozen bedrijfsnaam zorgt voor herkenbaarheid en (online)vindbaarheid.

Wat is dan een goede bedrijfsnaam? Allereerst is het belangrijk dat de naam bij jouw dienstverlening en de sector past. In de ene sector past een creatieve naam, terwijl in de andere sector een wat traditionelere of simpelere naam toepasselijker is. In elk geval moet je naam duidelijk en begrijpelijk zijn. Vanzelfsprekend moet die correct gespeld zijn.

Heb je internationale ambities? Houd dan ook rekening met de leesbaarheid en betekenis van jouw bedrijfsnaam in andere talen. Ten slotte is het belangrijk dat je naam niet te veel lijktop die van concurrerende bedrijven. Op de website van de Kamer van Koophandel lees je meer over een goede bedrijfsnaam en kun je controleren of je naam nog beschikbaar is.

Bepaal de gewenste bedrijfsvorm.

Voordat je je bedrijf kunt registreren, moet je ook bepalen welke bedrijfsvorm je aan wilt gaan. Ook als je als zelfstandige of freelancer (zzp’er) aan de slag gaat. Hoe je aansprakelijk bent voor schulden en belastingverplichtingen verschilt per bedrijfsvorm. Er zijn veel verschillende bedrijfsvormen: een eenmanszaak, een vennootschap onder firma (vof), een besloten vennootschap (bv), een naamloze vennootschap (nv) of een stichting. Als starter begin je meestal als eenmanszaak of bv.

bankrekening voor startende ondernemers

Eigen bedrijf starten: Stap 2

Schrijf een bedrijfsplan!

Een goed onderbouwd bedrijfsplan is onmisbaar voor iedere startende ondernemer. Hierin beschrijf je (kort) je bedrijf en de producten en/of diensten die je gaat bieden als je een bedrijf gaan starten. Je maakt een inschatting van de kosten en opbrengsten en onderbouwt deze. Daarmee biedt je bijvoorbeeld een goede ondernemersbank en andere partijen inzicht in het perspectief van je onderneming en dat helpt bij het aangaan van financiering of samenwerkingen.

Beantwoord in je bedrijfsplan in elk geval de volgende vragen:

  • Welk doel heeft mijn onderneming?
  • Welke behoefte in de markt ga je vervullen?
  • Wat kan ik betekenen voor mijn toekomstige klanten?
  • Welke toegevoegde waarde heb je te bieden?
  • Wat is jouw positie in de markt?
  • Wat doet de concurrentie en waar ligt de behoeftevan de klant?

Een marktonderzoek kan hierin inzicht bieden en helpen om jouw onderscheidend vermogen tebepalen. Beschrijf je sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen.

  • Binnen welke termijn verwacht je winstgevend te zijn?
  • Welke kosten moet je maken en welke opbrengsten verwacht je op welke termijn daartegenover te zetten? Laat dit zien aan de hand van geschatte maar realistische berekeningen.

Onderneming starten: Stap 3

Bepaal je prijs

Om het juiste uurtarief of de juiste productprijs te bepalen, moet je eerst kijken naar de kostprijs en winstmarges. Bepaal wat je minimale inkomen moet zijn om uit de kosten te zijn en om van te leven. Hoe veel werk wil je daar tegenover zetten? Veel startende ondernemers onderschatten de kosten van hun diensten. Je bent nu immers zelf verantwoordelijk voor pensioenafdracht, vakantiegeld en voorzieningen voor ziekte of arbeidsongeschiktheid.

En ook niet onbelangrijk, wat is jouw product of dienst waard volgens jouw klanten?

Onderneming starten: De 4e stap

Onderzoek of je verzekeringen nodig hebt

Als zelfstandig ondernemer ben jij zelf verantwoordelijk voor jouw verzekeringen, zoals aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid. Mogelijk ben je zelfs hoofdelijk aansprakelijk voor schulden die onverhoopt uit je onderneming ontstaan. Daarom is het verstandig om stil te staan bij mogelijke verzekeringen om deze risico’s te beperken. Enkele verzekeringsmogelijkheden zijn:

  • Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

(AVB): jouw particuliere aansprakelijkheidsverzekering is niet van toepassing op schade die onverhoopt vanuit jouw bedrijf ontstaat. Sluit dan ook een AVB af om het risico te beperken als er schade ontstaat bij bijvoorbeeld klanten of medewerkers en jouw onderneming aansprakelijk wordt gesteld.

  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

(AOV): als zelfstandige heb je geen recht op uitkering vanuit de overheid. Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt afsluiten, moet je een gezondheidsverklaring afgeven. Afhankelijk daarvan bepaalt de verzekeraar je premie en dekking. Zo’n verzekering is best kostbaar, maar zorgt ook voor een financieel vangnet als je (tijdelijk) uitvalt en dus geen inkomen hebt.

  • Bedrijfsschadeverzekering:

Wil je een pand huren om je bedrijf te vestigen? Dan is het verstandig een bedrijfsschadeverzekering af te sluiten. Mocht er bijvoorbeeld brand ontstaan, waardoor de werkzaamheden stilliggen en je dus geen inkomen hebt, dan worden de doorlopende vaste lasten door de verzekeraar gedekt.

Onderneming starten: De laatste stap

Regel je administratie goed!

De administratie is voor veel ondernemers een bijkomend noodzakelijk kwaad. Maar een goed ingerichte en actuele administratie is wel essentieel voor inzicht in kosten en inkomsten. Als je overstapt naar een online boekhoudprogramma kun je overal je administratie uitvoeren. Ook zorgt het ervoor dat je weet hoe je ervoor staat en wanneer je financiële voorzieningen moet treffen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je administratie te regelen:

  • Zelf doen met Exel of een online boekhoudpakket:

Veel zelfstandige ondernemers kiezen er in eerste instantie voor om de boekhouding zelf te doen in Excel. Naarmate de onderneming zich verder ontwikkelt, komen ze hier vaak mee in de knoei. Er worden bijvoorbeeld fouten gemaakt in de administratie, met vervelende boetes van de Belastingdienst tot gevolg. Of aftrekposten worden onvoldoende benut, waardoor je geld laat liggen. Ons advies is dan ook om direct te starten met online boekhouden. Voor starters zijn deze online boekhoudprogramma’s vaak goedkoper. En je profiteert direct van een klantenservice waar je met al je boekhoudkundige vragen terecht kunt.

  • Uitbesteden aan traditionele boekhouder:

om problemen te voorkomen, kun je ervoor kiezen om je boekhouding bij een traditionele boekhouder neer te leggen. Dit gaat wel gepaard met hogere kosten. Kosten die je als startende ondernemer juist probeert te mijden. Een online boekhoudprogramma kan hiervoor een prima alternatief zijn. Boekhouders kunnen dan meekijken in je eigen administratie. Scheelt een heleboel administratiekosten.

Online boekhoudprogramma’s vergelijken is verstandig voordat je een boekhoudpakket kiest. Dit is via www.boekhoudprogramma-vergelijken.com altijd 3o dagen 100% gratis. Proefaccounts lopen automatisch af zonder verplichting. Start hier met het vergelijken van de verschillende online boekhoudprogramma’s.
Eigen onderneming starten; eindelijk kun je nu voor jezelf beginnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *