Zakelijke schuldsanering: Een gids voor ondernemers

door | 21 mei 2024

Als ondernemer kunnen financiële uitdagingen soms overweldigend zijn. Het kan voorkomen dat je als zelfstandige moeite hebt om je belastingschulden en andere financiële verplichtingen na te komen. Gelukkig biedt de Belastingdienst tot 1 april 2024 een versoepeld saneringsakkoord aan, waardoor het mogelijk is om een overeenkomst te sluiten met je schuldeisers om slechts een deel van je schulden terug te betalen.

Zakelijke schuldsanering: Een gids voor ondernemers

Wat is een Saneringsakkoord?

Een saneringsakkoord is een overeenkomst tussen jou, als ondernemer, en al je schuldeisers waarin wordt afgesproken dat je slechts een deel van je schulden terugbetaalt. Dit kan een haalbare oplossing zijn als je als zzp’er of rechtspersoon moeite hebt om aan al je financiële verplichtingen te voldoen.

Versoepeling tot 1 april 2024

Tot 1 april 2024 biedt de Belastingdienst een versoepeling aan voor ondernemers die een saneringsakkoord willen sluiten. Normaal gesproken vereist de Belastingdienst een hoger uitkeringspercentage dan andere schuldeisers. Echter, tot de genoemde datum accepteert de Belastingdienst een gelijkwaardig uitkeringspercentage. Dit maakt het gemakkelijker om een akkoord te bereiken met al je schuldeisers.

Hoe vraag je Schuldsanering aan?

De manier waarop je schuldsanering aanvraagt, hangt af van je type ondernemerschap. Als zzp’er met een eenmanszaak kun je contact opnemen met je gemeente om een minnelijk schuldsaneringstraject te starten. Dit proces omvat het samen met een schuldhulpverlener bekijken van mogelijkheden om je schulden af te lossen. Het verzoek om schuldsanering dient vóór 1 april 2024 te worden ingediend.

Schuldsanering voor rechtspersonen

Rechtspersonen moeten zelf een saneringsakkoord regelen met hun schuldeisers. Als al je schuldeisers akkoord gaan met je betalingsvoorstel, kun je de Belastingdienst verzoeken om een deel van je belastingschuld kwijt te schelden. Dit kan worden gedaan met behulp van het formulier “Verzoek kwijtschelding van belasting en/of premie voor ondernemingen”. Zorg ervoor dat je verzoek vóór 1 april 2024 wordt ingediend.

Alternatieven bij Onenigheid

Als niet alle schuldeisers akkoord gaan met je betalingsvoorstel, is er nog steeds hoop. Via de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kun je toch een schuldregeling treffen, zelfs zonder unanimiteit onder je schuldeisers.

Belang van online boekhoudprogramma’s

Het beheren van je financiën als ondernemer is cruciaal, vooral in tijden van financiële moeilijkheden. Het gebruik van online boekhoudprogramma’s zoals e-boekhouden.nl, Exact Online, Snelstart en Moneymonk kan je helpen bij het stroomlijnen van je boekhouding, facturering en belastingaangifte. Door verschillende boekhoudprogramma’s te vergelijken, kun je het programma vinden dat het beste aansluit bij jouw behoeften en budget.


Financiële moeilijkheden kunnen een uitdaging vormen voor elke ondernemer, maar er zijn oplossingen beschikbaar. Met de versoepelde regeling van de Belastingdienst en de juiste ondersteuning, zoals online boekhoudprogramma’s, kun je stappen zetten naar een financieel gezonde toekomst voor jouw bedrijf. Zorg ervoor dat je alle benodigde stappen onderneemt vóór de deadline van 1 april 2024 om gebruik te maken van de versoepelde voorwaarden.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *