Fiscale voordelen bij de oprichting van een bv: hoe maak je de beste keuze? 

door | 4 mei 2024

Veel ondernemers zijn ooit begonnen als eenmanzaak. Zodra het bedrijf groeide, werden echter ook andere rechtsvormen (fiscaal) aantrekkelijk. Een van de meest gekozen rechtsvormen in Nederland is de besloten vennootschap (BV). Deze kan zowel alleen als samen worden opgericht. 

Bij een bv wordt het bedrijf een eigen rechtspersoon. Dat betekent dat de mate van verantwoordelijkheid bij de oprichter grotendeels wordt weggenomen. Als zelfstandig ondernemer ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor alles wat met het bedrijf te maken heeft. Zo ook als het bedrijf bijvoorbeeld schulden maakt. Dit zou zelfs verhaald kunnen worden bij het privé-vermogen. Als je getrouwd bent, geldt dit ook voor je partner (mits dit niet anders is vastgelegd binnen de huwelijkse voorwaarden). 

Omdat een bv een eigen rechtspersoon is en je dus in dienst staat van het bedrijf, zal je financieel op privé-vlak nauwelijks nog verantwoordelijk gehouden kunnen worden. Dit is enkel in uitzonderlijke gevallen mogelijk. Bijvoorbeeld als bewezen kan worden dat er sprake is van een onbehoorlijk bestuur. Dit voordeel is dus één van de belangrijkste redenen waarom steeds meer ondernemers kiezen voor een bv. 

Maar wist je dat een bv nog veel meer (fiscale) voordelen kan hebben? Wil jij een bv oprichten en ben je benieuwd of dit voor jouw bedrijf en persoonlijke situatie de beste keuze is? Lees dan snel verder en ontdek waar je rekening mee moet houden. 

Fiscaal aantrekkelijker bij hogere winst 

Het is niet voor niets dat veel startende ondernemers een eenmanszaak beginnen. Dit is niet alleen het geval omdat het makkelijker geregeld is, maar ook omdat het belastingtechnisch veel voordelen heeft zolang je bedrijf nog niet zo groot is.

Merk je door de jaren heen echter dat je winstmarge steeds verder stijgt? Dan zal je uiteindelijk ook op een kantelpunt komen waarbij een bv uit financieel oogpunt juist aantrekkelijker wordt. Dit zien we ongeveer gebeuren bij een winstmarge van 100.000 euro per jaar. Als je hierboven komt, is het verstandig om eens te onderzoeken of de oprichting van een bv niet aantrekkelijker is. In dat geval betaal je bijvoorbeeld minder belasting over de hoeveelheid winst die je maakt. De resterende ondernemersfaciliteiten die je anders ontvangt bij een eenmanszaak vallen hierbij in het niet.

Wil je er zeker van zijn of dit fiscaal gezien de beste optie is? Laat dan een berekening uitvoeren door een boekhouder. Deze kan op basis van jouw financiële gegevens direct zien of het voordeliger is om nog even als eenmanszaak door te gaan of dat het toch verstandiger is om een bv op te richten. 

Digitaal regelen 

Ben je ervan overtuigd dat het voor jou voordeliger is om een bv op te richten? Wees je er dan ook van bewust dat dit tegenwoordig grotendeels online gedaan kan worden. Je hoeft dus niet meer fysiek langs te gaan bij een notaris. Via handige sites zoals firm24 is alles al binnen enkele werkdagen geregeld. Zelfs de notariële overeenkomst wordt geheel digitaal opgesteld. Zo bespaar je jezelf (en eventuele andere oprichters) veel tijd en moeite. 

Categorie: Blog

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *