Financieel management – Sturen op cijfers voor optimaal succes

door | 6 mei 2024

Het behalen van financieel succes is niet alleen een doel maar ook een noodzaak voor ondernemers. In dit artikel verkennen we niet alleen de essentiële cijfers die iedere ondernemer moet kennen, maar bieden we ook waardevolle inzichten en tips om financieel succes te realiseren.

Financieel management - Sturen op cijfers voor optimaal succes

Financieel succes vormt de kern van elke bloeiende onderneming. Het vermogen om je bedrijf te laten groeien en duurzaamheid te waarborgen, vereist een diepgaand begrip van de cijfers die je onderneming definiëren. In dit artikel gaan we verder dan de basis en bieden we een diepere kijk op essentiële financiële cijfers, samen met praktische tips om je onderneming financieel te sturen.

Waarom zijn cijfers belangrijk?

Het belang van aandacht voor financiële cijfers reikt verder dan louter administratie. Het biedt ondernemers een scherp inzicht in de gezondheid van hun bedrijf. Door regelmatig te monitoren en te analyseren, kunnen ondernemers beter begrijpen waar hun geld vandaan komt, waar het naartoe gaat en hoe ze strategische beslissingen kunnen nemen.

De 5 onmisbare cijfers

1. Gewenst netto-inkomen

Het vaststellen van je gewenste netto-inkomen vormt de fundamenten van financieel succes. Dit gaat verder dan slechts het bedrag dat nodig is voor levensonderhoud; het omvat ook de financiële doelen voor zowel zakelijke als persoonlijke groei.

2. Maandelijkse omzet

Een van de meest cruciale cijfers is de maandelijkse omzet. Dit cijfer biedt niet alleen inzicht in de huidige financiële gezondheid van je bedrijf, maar het fungeert ook als een barometer om te beoordelen of je op koers ligt om je jaarlijkse doelen te bereiken.

3. Maandelijkse kosten

Het bijhouden van zowel vaste als variabele kosten op maandelijkse basis is van vitaal belang. Een diepgaand begrip van je uitgavenpatroon stelt je in staat om onnodige kosten te verminderen en een efficiënter budget op te stellen.

4. Openstaande crediteuren

Effectief beheer van openstaande crediteuren is essentieel om een gezonde cashflow te behouden en sterke zakelijke relaties te cultiveren. Tijdige betaling voorkomt niet alleen extra kosten maar bevordert ook positieve relaties met leveranciers.

5. Openstaande debiteuren

Een strak debiteurenbeheer is een motor voor tijdige betalingen en verbetert de liquiditeit van je bedrijf. Een duidelijk overzicht van wie je nog geld verschuldigd is, stelt je in staat om proactief achterstallige betalingen aan te pakken.

Tips voor financieel succes

1. Stel realistische doelen

Het formuleren van financiële doelen gebaseerd op je gewenste netto-inkomen, maandelijkse omzet en kosten is een essentiële start. Deze doelen moeten ambitieus zijn maar tegelijkertijd haalbaar, met aandacht voor levensstijl, pensioenopbouw en investeringen.

2. Monitor je cashflow nauwkeurig

Het principe “Meten is Weten” is nooit relevanter dan bij cashflow. Door inkomsten, uitgaven en openstaande posten nauwkeurig te monitoren, kun je potentiële financiële problemen vroegtijdig identificeren en aanpakken.

3. Houd rekening met belastingen

Een integraal onderdeel van financieel management is het vooraf rekening houden met belastingen. Van btw tot loonbelasting, een goed begrip van fiscale verplichtingen voorkomt onaangename verrassingen.

4. Investeer in automatisering

Het automatiseren van je administratie is niet alleen een tijdsbesparing, maar het zorgt ook voor een actueel en nauwkeurig overzicht van je financiën. Koppel je boekhouding aan je bankrekening voor real-time inzichten.

5. Evalueer en pas doelen aan

Financiële prestaties volgen en strategieën aanpassen waar nodig, houdt je flexibel en in staat om effectief te reageren op veranderende marktomstandigheden.

6. Bereken het rendement van investeringen

Investeren is cruciaal voor bedrijfsgroei. Evalueer regelmatig wat investeringen opleveren en focus op gebieden die daadwerkelijk bijdragen aan de expansie van je onderneming.

7. Slimmer bezuinigen

Het verhogen van je inkomen is essentieel, maar slimme bezuinigingen zijn even belangrijk om je financiële prestaties te verbeteren. Kijk kritisch naar je uitgaven en identificeer gebieden waar besparingen mogelijk zijn. Deze financiële ademruimte kun je vervolgens gebruiken om te sparen, investeren of verdere bedrijfsgroei te stimuleren.


Financieel succes is geen toevalstreffer; het vereist een proactieve benadering van cijfers en een goed doordachte strategie. Door de essentiële cijfers te omarmen, realistische doelen te stellen, je cashflow nauwkeurig te monitoren en slimme bezuinigingen door te voeren, kun je de weg effenen voor duurzaam succes. Investeer in automatisering, evalueer regelmatig je financiële doelen en blijf flexibel in je aanpak. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een boekhouder of kies voor het betaalbaardere alternatief, namelijk een online boekhoudprogramma. Het beheersen van deze cijfers legt de basis voor een financieel gezonde toekomst voor jouw onderneming.

Het streven naar financieel succes is een continu proces, en het begint met het inzichtelijk maken van de cijfers die de kern van je bedrijf vormen. Door deze cijfers te begrijpen, te monitoren en erop te sturen, leg je een solide basis voor groei en welvaart. Laat financiële cijfers niet slechts een administratieve taak zijn; maak ze jouw kompas naar een succesvolle onderneming.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *