Waarom is het optimaliseren van het order-to-cashproces cruciaal voor jouw bedrijf?

door | 5 december 2023

Het order-to-cashproces is vaak een onderschat aspect bij kleine en middelgrote bedrijven. In tijden van financiële onzekerheid richten bedrijven zich voornamelijk op kostenbesparingen en besteden ze minder aandacht aan het optimaliseren van hun opbrengstenkant. Hierdoor blijft de verbetering van het order-to-cashproces vaak onbenut. Toch kan het optimaliseren van dit proces ervoor zorgen dat jouw bedrijf sneller betaald krijgt en meer liquide middelen beschikbaar heeft. In deze tekst ontdek je waarom het order-to-cashproces zo belangrijk is en hoe online boekhoudprogramma’s en administratie automatiseren kunnen bijdragen aan een efficiënter proces.

Optimaliseren van het order-to-cashproces cruciaal voor jouw bedrijf?

Betere cashflow door efficiënt order-to-cashproces

Een geoptimaliseerd order-to-cashproces heeft directe invloed op jouw bedrijfsliquiditeit. Door sneller te factureren en efficiënt debiteurenbeheer, worden openstaande facturen sneller betaald. Hierdoor verbetert jouw cashflow, wat vooral in uitdagende tijden van groot belang is voor jouw bedrijf. Met behulp van goede online boekhoudprogramma’s kun je het volledige order-to-cashproces stroomlijnen, van het genereren van facturen tot het beheren van betalingen.

Praktijkvoorbeeld: sneller factureren, betere liquiditeit

Een praktijkvoorbeeld illustreert het belang van een geoptimaliseerd order-to-cashproces. Stel je voor dat jouw bedrijf goederen uit het buitenland transporteert en de inklaringskosten voor jouw klanten voorschiet. Als het factureren van deze kosten vertraging oploopt, heeft dit negatieve gevolgen voor jouw liquiditeit. Door het proces te optimaliseren en gebruik te maken van een goed boekhoudpakket voor zzp’ers, kun je direct na elke inklaring factureren. Zo verkort je de tijd tussen het voorschieten en het terugkrijgen van het geld van jouw klanten.

De valkuil van eenzijdige focus op kosten

Vaak zie je dat bedrijven zich in financieel moeilijke tijden vooral richten op kostenbesparingen. Het is begrijpelijk dat dit nodig kan zijn, maar het is even belangrijk om te kijken naar de opbrengstenkant. Door te investeren in het optimaliseren van het order-to-cashproces kun je jouw inkomstenstroom verbeteren. Het automatiseren van het order-to-cashproces met behulp van geschikte online administratieprogramma’s kan je veel tijd besparen en zorgen voor een gestroomlijnd proces.

Meerwaarde van order-to-cashsoftware

Veel kleine en middelgrote bedrijven denken dat hun ERP- of boekhoudpakket voldoende is voor het optimaliseren van het order-to-cashproces. Echter, deze pakketten missen vaak functionaliteiten zoals het inschatten van de kredietwaardigheid van klanten en uitgebreide e-facturatiemogelijkheden. Order-to-cashsoftware biedt wel deze mogelijkheden en kan daardoor aanzienlijke meerwaarde bieden voor jouw bedrijf. Met een goed boekhoudprogramma voor zzp’ers kun je de kredietrisico’s beter inschatten en efficiënt e-factureren, wat leidt tot een snellere betaling van facturen.

Betaalbare oplossingen voor elke ondernemer

Er heerst vaak het idee dat order-to-cashsoftware duur is en enkel geschikt voor grote bedrijven. Maar dit is niet altijd het geval. Veel order-to-cashoplossingen werken op basis van SaaS en bieden verschillende prijspakketten. Zo zijn er betaalbare oplossingen beschikbaar die perfect aansluiten bij de behoeften van kleine en middelgrote bedrijven. Een goed boekhoudprogramma zzp of voor het MKB kan jouw bedrijf helpen om het order-to-cashproces efficiënter en effectiever te maken.

Terugverdientijd berekenen

Om te bepalen of het optimaliseren van het order-to-cashproces rendabel is voor jouw bedrijf, kun je de terugverdientijd berekenen. Diesis biedt bijvoorbeeld een ROI-calculator waarmee je snel inzicht krijgt in de voordelen van het automatiseren van het facturatieproces. Hiermee kun je een weloverwogen beslissing nemen en de financiële voordelen van een efficiënter order-to-cashproces in kaart brengen.

Aan de slag met een geoptimaliseerd order-to-cashproces

Kleine en middelgrote bedrijven kunnen veel voordeel halen uit het optimaliseren van het order-to-cashproces. Het zorgt voor een betere cashflow, meer liquide middelen en een efficiëntere werkwijze. De juiste online boekhoudprogramma’s en administratie automatiseren zijn hierbij van onschatbare waarde. Laat het order-to-cashproces niet een ondergeschoven kindje zijn in jouw bedrijf, maar investeer in een geoptimaliseerd proces voor een gezonde financiële toekomst. Zo kun je jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen en jouw focus leggen op waardevolle taken om jouw bedrijf te laten groeien.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *