Efficiënt werken als accountant: 5 waardevolle tips

door | 3 december 2023

Als drukbezette accountant wil je kostbare tijd besparen en je werk efficiënter aanpakken. Hier ontdek je 5 praktische tips om jouw accountancypraktijk naar een hoger niveau te tillen.

Efficiënt werken als accountant: 5 waardevolle tips

Tip 1: Hanteer duidelijke deadlines voor je klanten

Tijd is van onschatbare waarde, vooral tijdens drukke periodes, zoals het opstellen van verplichte jaarrekeningen. Stel je klanten tijdig op de hoogte van de benodigde administratie en vermijd last-minute hectiek. Een fiscale jaarkalender kan je helpen om overzichtelijke deadlines te creëren en het werk gestructureerd te laten verlopen.

Tip 2: Delegeer taken aan je klanten

Bij onverwachte drukte kan het handig zijn om bepaalde taken gedeeltelijk aan je klanten over te dragen. Een geavanceerd online boekhoudprogramma biedt hiervoor de ideale oplossing. Door je klanten toegang te geven tot het programma kunnen ze zelf bepaalde administratieve taken uitvoeren, zoals het invoeren van facturen en bonnetjes, het bijhouden van urenregistratie, of het versturen van offertes en facturen. Hierdoor bespaar je kostbare tijd en kun je je richten op de meer complexe en strategische aspecten van je werk als accountant. Bovendien houd je op deze manier beter de controle over de administratie en vermijd je last-minute drukte. Het online boekhoudprogramma biedt een efficiënte en gestroomlijnde manier om taken te delegeren en zorgt voor een soepelere workflow in je accountantspraktijk.

Tip 3: Volledige uitbesteding voor meer efficiëntie

Bij toenemende werkdruk of het aantrekken van nieuwe klanten kan het overwegen van volledige uitbesteding een verstandige keuze zijn. Met behulp van een geavanceerd online boekhoudprogramma is het mogelijk om bepaalde diensten volledig uit handen te geven. Hierdoor krijg je als accountant meer ruimte en tijd om je te concentreren op belangrijke taken en de kernactiviteiten van je accountantspraktijk. Laat het programma de administratie volledig overnemen, zodat je je kunt richten op waar je echt goed in bent en een uitstekende dienstverlening aan je klanten kunt bieden.

Tip 4: Optimaliseer de salarisverwerking met digitalisering

Het verwerken van salarisadministratie kan veel tijd kosten als je dit handmatig doet. Maak slim gebruik van salarisverwerkingsprogramma’s om het proces te automatiseren en uren te besparen. Zo blijf je efficiënt en accuraat werken.

Tip 5: Werk doelgericht en georganiseerd

Met een divers klantenbestand is doelgericht en georganiseerd werken van essentieel belang. Plan je taken vooraf zorgvuldig in en werk systematisch naar de eindstreep. Door onnodige taken uit te besteden aan een geavanceerd online boekhoudprogramma, kun jij je richten op de kernactiviteiten en waarde toevoegen aan je dienstverlening.


Efficiënt werken is cruciaal voor een succesvolle accountancypraktijk. Door deze tips toe te passen, kun je jouw workflow optimaliseren en waardevolle tijd vrijmaken voor essentiële taken. Vergelijk online boekhoudprogramma’s, automatiseer je administratie en kies het beste boekhoudpakket dat past bij jouw behoeften. Met een goed boekhoudprogramma zzp of voor het MKB, zoals een geavanceerd online boekhoudprogramma, kan je de administratie efficiënter en overzichtelijker beheren. Zo houd je meer tijd over om je te focussen op de core business van je klanten en je accountantspraktijk naar een hoger niveau te tillen. Zo werk je niet alleen slimmer, maar ook effectiever voor een betere dienstverlening aan je klanten.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *