12 financiële eindejaarstips voor ondernemers in 2023

door | 1 december 2023

Met het einde van het jaar in zicht is het wellicht verstandig om nog enkele stappen te ondernemen om 2024 financieel goed te beginnen. Om jou te helpen hebben wij 12 eindejaarstips op het gebied van financiën, belastingen en administratie opgesteld. Hierdoor zorg je ervoor dat jouw onderneming helemaal gereed is voor het nieuwe jaar.

12 financiële eindejaarstips voor ondernemers in 2023

Tip 1: Fiscale winst verlagen door aftrekposten

Als ondernemer wil je natuurlijk niet te veel belasting betalen. Gelukkig zijn er aftrekposten die je kunt gebruiken om de fiscale winst te drukken en zo minder belasting te betalen aan het einde van het boekjaar. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste aftrekposten voor ondernemers en hoe je hiervan kunt profiteren.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een aftrekpost die vooral interessant is voor zelfstandige ondernemers die aan het einde van het jaar nog willen investeren. Als je bedrijfsmiddelen aanschaft voor meer dan € 2.401, met een minimale investering van € 450 per keer, kom je in aanmerking voor deze aftrekpost.

Het bedrag dat je van de winst mag aftrekken hangt af van het investeringsbedrag en kan flink oplopen. Als je aan alle voorwaarden voldoet, kun je dus aanzienlijk besparen op je belastingaangifte.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeer je in energiezuinige technieken en duurzame energie, dan kun je gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Op de energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je alle bedrijfsmiddelen die hiervoor in aanmerking komen.

Als jouw investering op de lijst staat, mag je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Hierdoor kun je niet alleen besparen op je belastingaangifte, maar draag je ook bij aan een duurzamere toekomst.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Tot slot zijn er nog de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Als je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, kun je gebruikmaken van deze aftrekposten.

Met de MIA mag je tot 45% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de winst. Het percentage verschilt per bedrijfsmiddel en hangt af van de gunstige milieueffecten en gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. Met de VAMIL kun je een milieu-investering op een willekeurig moment afschrijven, tot 7% van de aanschafwaarde.

Door gebruik te maken van de MIA en VAMIL kun je op twee manieren besparen op je belastingaangifte: door de fiscale winst te verlagen en door sneller af te schrijven. Een win-win situatie dus.

Tip 2: Versnelde afschrijving voor starters

Ben je net gestart met je onderneming en koop je bedrijfsmiddelen zoals een nieuwe laptop of werkplek? Dan mag je als starter versneld afschrijven. Normaal gesproken schrijf je bedrijfsmiddelen in een periode van 5 jaar af, maar als starter mag je dit versneld in 2 jaar doen. Hiermee verlaag je je fiscale winst en betaal je minder belasting.

Tip 3: Zet stakingswinst om in lijfrente

Als je stopt met je onderneming in 2023, dan moet je afrekenen met de Belastingdienst over je stakingswinst. Om te voorkomen dat je meteen een groot bedrag aan belasting moet afdragen, kun je je stakingswinst omzetten in een lijfrente. Je betaalt dan pas belasting op het moment dat de lijfrente wordt uitgekeerd.

Tip 4: Gebruik de Herinvesteringsreserve (HIR)

Als je een bedrijfsmiddel verkoopt, moet je belasting betalen over de winst die je hiermee hebt behaald. Maar je kunt deze belasting uitstellen door het bedrag te reserveren in de Herinvesteringsreserve (HIR). Je mag de HIR gebruiken om een vervangend bedrijfsmiddel aan te schaffen, zodat je je onderneming kunt voortzetten. Het bedrag van de HIR verlaagt je fiscale winst, waardoor je minder belasting betaalt. Let op: je moet binnen 3 jaar een vervangend bedrijfsmiddel aanschaffen om te voorkomen dat je alsnog belasting moet betalen.

Tip 5: Maak gebruik van voorzieningen voor grote uitgaven

Als je weet dat je in de toekomst een grote uitgave gaat doen, is het verstandig om hiervoor een voorziening te vormen. Zo kun je het bedrag alvast reserveren en mag je het van de belastbare winst van dit jaar aftrekken. Let wel op dat het voornemen voor de uitgave concreet genoeg moet zijn. De Belastingdienst zal pas in het jaar waarin de voorziening wordt gebruikt, contact met je opnemen.

Tip 6: Let op toeslagen bij verlagen fiscale winst

Bij het verlagen van je fiscale winst is het belangrijk om rekening te houden met eventuele toeslagen waarvoor je in aanmerking komt. Het is daarom niet altijd verstandig om je fiscale winst maximaal te verlagen, zodat je dit jaar zo min mogelijk belasting betaalt. In sommige gevallen kan dit nadelige gevolgen hebben voor de hoogte van toeslagen in het volgende jaar. Denk bijvoorbeeld aan het versneld afschrijven voor starters in 2023, terwijl je in 2024 gebruik wilt maken van kinderopvang en hier toeslagen voor ontvangt. Het is dan beter om in 2024 de fiscale winst zoveel mogelijk te verlagen voor een zo hoog mogelijke kinderopvangtoeslag.

Tip 7: Verlaag je winst als je in hoogste belastingschijf valt

Als je in 2023F een mooi jaar hebt gedraaid en je eindigt nét in het hoogste belastingtarief, kan het verstandig zijn om aan het einde van het jaar je winst te verlagen. Door bijvoorbeeld meer kosten te maken of een geplande investering naar voren te halen, voorkom je dat je winst voor een deel in de hoogste belastingschijf valt waar je 49,50 procent belasting betaalt over alle fiscale winst boven de € 69.398.

Tip 8: Maak nog één keer gebruik van de Fiscale Oudedagsreserve

In 2023 wordt het doteren aan de Fiscale Oudedagsreserve stopgezet. Dit betekent dat je nog één keer gebruik kunt maken van dit fiscaal aantrekkelijke spaarpotje. Je kunt in één keer 9,44 procent van je winst (maximaal € 9.632) reserveren voor een oudedagvoorziening met belastingvoordeel. Over het bedrag betaal je pas veel later belasting, namelijk als het bedrag vrijkomt op je oude dag. Maak hier dus nog gebruik van in 2023 als je dit nog niet hebt gedaan.

Tip 9: Corrigeer te veel of te weinig afgedragen BTW

Het kan gebeuren dat je achteraf ontdekt dat je te veel of te weinig BTW hebt afgedragen in een van de tijdvakken van 2023. Als het bedrag lager is dan € 1000 mag je dit in een volgend tijdvak corrigeren. Bij bedragen hoger dan € 1000 dien je een suppletieaangifte in te dienen om het verschil te corrigeren.

Tip 10: Gebruik een boekhoudprogramma voor je financiële administratie

Een boekhoudprogramma kan je helpen om de financiële administratie voor 2023 op orde te houden. Het programma biedt veel voordelen ten opzichte van het handmatig bijhouden van de administratie. Zo worden bijvoorbeeld facturen automatisch verwerkt en heb je altijd en overal toegang tot je administratie. Daarnaast kan het programma je helpen bij het maken van de jaarrekening en het indienen van de belastingaangifte. Het gebruik van een boekhoudprogramma bespaart tijd en voorkomt fouten, wat kan leiden tot een betere financiële gezondheid van je onderneming.

Tip 11: Denk aan de btw-correctie van een auto van de zaak

Rijd je een auto van de zaak die je ook privé gebruikt? Dan is het belangrijk om een btw-correctie door te voeren in de laatste BTW-aangifte van het boekjaar (Q4). Als je het werkelijke privégebruik niet hebt bijgehouden, bedraagt de correctie 2,7% van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm). Voor auto’s die al langer dan 5 jaar zakelijk worden gereden, geldt een lager correctiepercentage van 1,5% van de catalogusprijs.

Tip 12. Vraag een kleineondernemersregeling aan bij een jaaromzet van niet meer dan € 20.000

Maak gebruik van de kleineondernemersregeling (KOR) als je een jaaromzet van niet meer dan € 20.000 hebt. Door gebruik te maken van de KOR hoef je geen btw in rekening te brengen aan je klanten en heb je ook geen recht op btw-aftrek. Als je in 2023 gebruik wil maken van de KOR, dien je je dit jaar nog aan te melden bij de Belastingdienst.


Schakel een goede boekhouder in om je te helpen met jouw financiën. Een boekhouder kan jou helpen met het behalen van fiscale voordelen, belastingregels en subsidies. Het inschakelen van een goede boekhouder kan je helpen om het maximale uit jouw financiën te halen. Een boekhouder kan echter wel duur zijn voor sommige ondernemers. Een goed zpp boekhoudprogramma kan een ideaal alternatief zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *