Vijf manieren om jouw boekhouding te automatiseren

door | 28 april 2023

Het automatiseren van je boekhouding kan veel tijd en stress besparen. Door gebruik te maken van koppelingen tussen verschillende systemen wordt het bijhouden van je financiën nog eenvoudiger.

Vijf manieren om jouw boekhouding te automatiseren

Bankkoppeling

Een goede bankkoppeling bespaart tijd en moeite bij het bijhouden van de boekhouding. Handmatig alle transacties bijhouden is namelijk niet meer nodig. Door een bankkoppeling worden alle mutaties van de zakelijke betaalrekening automatisch doorgestuurd naar het boekhoudpakket. Hierdoor kunnen de mutaties snel en gemakkelijk worden verwerkt en wordt er een boekingsvoorstel klaargezet. Dit geldt voor alle Nederlandse banken, webshops en betaalproviders. Door deze koppeling kan er veel tijd worden bespaard, en kan er efficiënter worden gewerkt. Vergelijk boekhoudprogramma’s om te bekijken welke programma’s deze functie bevatten, indien je deze wenst.

Digitaal archiveren

Geen mappen vol papierwerk meer in de kast. Het digitale archief van een online boekhoudpakket biedt vaak een veilige en geordende opslag voor alle documenten en facturen. Het is mogelijk om facturen rechtstreeks naar het digitale archief te mailen, documenten en facturen handmatig in te scannen en te uploaden naar het digitale archief, of gebruik te maken van de mobiele app van het boekhoudpakket. Hierdoor kunnen bonnen en facturen snel en eenvoudig worden gescand en direct worden geüpload naar de boekhouding. Het zoeken naar documenten wordt hierdoor vereenvoudigd, en er is geen sprake meer van archiefkasten.

Automatisch factureren

Binnen het boekhoudpakket kan er meestal eenvoudig en snel een factuur in de eigen huisstijl worden opgesteld, die vervolgens met slechts een paar klikken naar de klant kan worden gestuurd. Wanneer er vaak dezelfde facturen worden verstuurd, kan deze als standaard factuur worden opgeslagen. Hierdoor kan de factuur snel en gemakkelijk worden hergebruikt en worden verstuurd naar een volgende klant.

Automatiseer je BTW-aangifte

Met geautomatiseerde boekhouding hoef je niet langer handmatig je BTW-aangifte in te vullen. Zodra jij je bonnen en facturen in het boekhoudpakket verwerkt, zet het systeem meestal automatisch de BTW-aangifte voor je klaar. Het enige wat jij hoeft te doen is controleren en versturen. Daarnaast heeft het boekhoudpakket een automatische koppeling met de Belastingdienst, wat jou veel stress en werk bespaart.

Gebruik koppelingen voor verdere automatisering

Naast de koppeling met de Belastingdienst zijn er nog veel meer systemen waarmee je jouw boekhouding zzp verder kunt automatiseren. Denk aan een koppeling met je payrol- of salarisadministratie, je zakelijke betaalrekening, incassobureaus, je kassasysteem, je webshop, urenregistratie software en betaalproviders zoals iDeal of creditcard. Door deze koppelingen te gebruiken wordt je boekhouding verzameld op één centraal punt en heb jij 24/7 inzicht in je financiële gegevens. Dit bespaart tijd en geeft je de mogelijkheid om meer te investeren in je bedrijf.


Bespaar tijd en maak betere beslissingen

Het automatiseren van je boekhouding bespaart niet alleen tijd, maar geeft ook real-time inzicht in je financiële situatie. Hierdoor kun je sneller bijsturen en betere beslissingen maken voor je bedrijf. Of je nu alleen werkt of samenwerkt met een boekhouder of accountant, met geautomatiseerde boekhouding ben jij verzekerd van een efficiënte en effectieve financiële administratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *