In dit artikel delen we belangrijke overwegingen en handige tips voor het starten van een succesvolle onderneming, met de nadruk op het op orde houden van de administratie.
Een solide ondernemingsplan opstellen
Een goed doordacht ondernemingsplan is essentieel voor het succesvol starten van een onderneming. Boekhouden is hierbij een belangrijk aspect. Door gebruik te maken van online boekhoudprogramma’s kunt u gemakkelijk uw administratie bijhouden en uw financiële situatie overzien. Vergelijk verschillende boekhoudprogramma’s om het beste programma te vinden dat bij uw behoeften past. Boekhouden online is ook een optie die u kunt overwegen.
Een solide ondernemingsplan moet ook duidelijk aangeven welke inkomsten u kunt verwachten en welke kosten u zult maken om uw onderneming op te zetten en te runnen. Houd daarbij rekening met eventuele zwakke punten en bedenk hoe u deze kunt aanpakken. Een accountant kan u helpen bij het opstellen van een realistisch plan met behulp van boekhoudprogramma’s.
Kies tussen privé of een vennootschap
Bij het starten van een onderneming is het belangrijk om te overwegen of u de onderneming als privépersoon gaat runnen of als vennootschap. Een vennootschap kan u beschermen tegen persoonlijke aansprakelijkheid, maar brengt ook hogere (opstart)kosten met zich mee. Zorg ervoor dat u uw administratie bijhoudt, ongeacht de keuze die u maakt.
Als u kiest voor een vennootschap, moet u ook beslissen hoeveel loon u zichzelf wilt uitbetalen. Het is belangrijk om rekening te houden met de fiscale en sociaalrechtelijke consequenties hiervan. Houd uw administratie bij met behulp van een boekhoudprogramma om deze aspecten inzichtelijk te maken.
Zorg voor voldoende startkapitaal
Zorg ervoor dat uw ondernemingsplan aangeeft welke investeringen u moet doen en hoeveel startkapitaal u nodig heeft. Houd daarbij uw administratie bij met behulp van boekhoudprogramma’s om een duidelijk overzicht te krijgen van uw financiële situatie. U kunt ervoor kiezen om zelf in uw startkapitaal te voorzien of een beroep te doen op de bank. Houd er rekening mee dat uw onderneming in de opstartfase mogelijk geen of slechts beperkte inkomsten genereert. Het kan daarom nuttig zijn om privé wat middelen achter de hand te houden om de aanloopmaanden financieel te overbruggen.
Houd je administratie goed bij
Het bijhouden van je financiële administratie is niet alleen een wettelijke verplichting, maar het geeft je ook inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. Met een goed georganiseerde administratie kan je snel potentiële problemen opsporen, zoals een cashflowtekort of hoge kostenposten. Het stelt je ook in staat om je winst te optimaliseren.
Doe je boekhouding online
Een goed boekhoudprogramma kan je veel tijd en moeite besparen bij het bijhouden van je administratie. Met online boekhoudprogramma’s kan je online en in real-time je boekhouding bijhouden. Zo hoef je niet meer te werken met stapels papieren en kan je overal en altijd je administratie bijwerken.
Vergelijke boekhoudprogramma’s
Er zijn veel verschillende boekhoudprogramma’s beschikbaar op de markt. Door het vergelijken van verschillende programma’s kan je het beste programma voor jouw onderneming kiezen. Let bijvoorbeeld op de functionaliteiten die je nodig hebt en het tarief dat het programma aanbiedt. Er zijn ook boekhoudprogramma’s die gespecialiseerd zijn in een specifieke sector, zoals Minox voor de horeca.
Professionele ondersteuning
Naast het gebruik van een boekhoudprogramma kan je ook professionele ondersteuning inschakelen om je administratie bij te houden. Een accountant kan je helpen bij het inzichtelijk maken van je financiële situatie en kan wijzen op belangrijke juridische aandachtspunten en fiscale opportuniteiten voor je onderneming. Ook beroepsorganisaties zoals VOKA of Vlaio kunnen je ondersteunen bij de uitbouw van je onderneming en het aanscherpen van je ondernemersvaardigheden.
Analyseer je resultaten: kijk naar de toekomst
Het regelmatig analyseren van je resultaten is van groot belang om waardevolle inzichten te verkrijgen. Door het gebruik van benchmarking kan je bijvoorbeeld inzicht krijgen in hoe je bedrijf presteert ten opzichte van de concurrentie, waar je grootste kostenposten liggen, welke producten of diensten het meest winstgevend zijn, en welke marketingcampagnes of verkoopacties het beste werken. Zo kan je vooruit kijken en tijdig bijsturen indien nodig.