Hoe zorg je ervoor dat jouw startende bedrijf de finish haalt?

door | 11 april 2023

Leer hoe je als startende zzp’er succesvol kunt zijn door je goed voor te bereiden en te weten wat er allemaal bij het ondernemen komt kijken.

Startend bedrijf naar de finish.

Steeds meer startende ondernemers kiezen voor het zzp-schap in plaats van een baan in loondienst. Dit biedt vrijheid en flexibiliteit, maar vaak worden de risico’s en uitdagingen van het ondernemen pas later ontdekt. Om de kans op succes te vergroten, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn.

De groeiende populariteit van zzp’en

Het aantal zzp’ers groeit hard en boekhouden is een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap. In 2023 was 17% van de werkende bevolking zzp’er, terwijl dit 10 jaar geleden nog 10% was. Het aantal jonge ondernemers (21 en jonger) is zelfs met 173% gestegen in de afgelopen 5 jaar. Deskundigen zien echter ook zorgwekkende trends bij deze groei.

Realistisch zijn over de financiën

Veel jongeren schrijven zich in als ondernemer zonder een realistisch beeld te hebben van de financiële kant van het ondernemen. Ze zijn niet op de hoogte van bijvoorbeeld de btw-afdracht en jaarlijkse aangifte bij de belastingdienst. Ook realiseren ze zich niet dat ze zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten regelen en geen pensioen opbouwen. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren over boekhouden en administratie bijhouden en niet te snel te denken dat je rijk zult worden als ondernemer.

Het belang van goed voorbereiden

Om succesvol te zijn als zzp’er is het belangrijk om je goed voor te bereiden en te weten wat er allemaal bij het ondernemen komt kijken. Ondernemen is meer dan alleen werken voor klanten, je moet ook voortdurend aan je bedrijf zelf werken, zoals het op orde houden van je administratie en boekhouden online. Het is daarom verstandig om een goed plan te maken en niet zomaar in het diepe te springen.

Taken uitbesteden

Als startende zzp’er hoef je niet alles zelf te kunnen. Taken die je niet wilt of kunt doen, kun je vaak uitbesteden of vergemakkelijken, zoals het boekhouden. Je kunt ervoor kiezen om samen te werken met een boekhouder en/of een zzp boekhoudprogramma te gebruiken en boekhoudprogramma’s vergelijken. Zo bespaar je tijd en kun je je focussen op de zaken waar jij goed in bent.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Lees hier meer tips over hoe jouw bedrijf de finish haalt.

Als je bedrijf helemaal lekker draait kun je ook gaan nadenken om te beleggen met je bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *