Vijf handige tips voor eenvoudig en professioneel factureren

door | 7 april 2023

Factureren is een belangrijk onderdeel van het werken als freelancer of zelfstandig ondernemer. Het is dan ook van groot belang om te weten hoe je eenvoudig en professioneel kunt factureren. Hieronder staan vijf handige tips.

Handige tips voor eenvoudig en professioneel factureren

Houd je uren bij

Als freelancer of zelfstandig ondernemer is het bij het werken op uurbasis belangrijk om nauwkeurig bij te houden hoeveel uren je aan een project besteedt. Dit is niet alleen handig voor het opstellen van facturen, maar ook voor het bijhouden van je boekhouding. Het handmatig bijhouden van uren kan echter tijdrovend zijn en de kans op fouten vergroten. Daarom is het verstandig om een boekhoudprogramma te gebruiken om je urenregistratie te automatiseren. Met een boekhoudprogramma kun je gemakkelijk de gewerkte uren per project bijhouden en deze direct omzetten naar facturen. Zo bespaar je tijd en minimaliseer je de kans op fouten in je boekhouding.

Ken de wet- en regelgeving

Bij het opstellen van een factuur dien je te voldoen aan wettelijke voorwaarden. Zo dien je jouw KvK-nummer en btw-nummer te vermelden. Het is daarnaast belangrijk om te weten wat het btw-tarief is voor jouw dienstverlening. Door je hierin te verdiepen, voorkom je dat je fouten maakt en in de problemen komt met de Belastingdienst.

Zorg voor een overzichtelijke factuur

Een factuur moet een aantal belangrijke gegevens bevatten, zoals jouw en de opdrachtgever’s contactgegevens, KvK- en btw-nummers en het factuurnummer. Daarnaast moet je het aantal gewerkte uren, het tarief per uur en het btw-tarief specificeren. Het is handig om een systeem te bedenken voor het factuurnummer, bijvoorbeeld op basis van jaar, maand en nummer. Voeg ook je logo toe om de factuur een persoonlijk tintje te geven.

Factureer digitaal

Digitaal factureren scheelt tijd en geld. Sla de factuur op als pdf, zodat de ontvanger er niets aan kan veranderen. Het gebruik van factuur- of boekhoudsoftware maakt het proces nog eenvoudiger. Hiermee kun je je uren registreren en deze gelijk omzetten naar een factuur. Met e-Boekhouden.nl kun je bijvoorbeeld eenvoudig factureren. Echter zijn er ook nog talloze andere opties, dus het is belangrijk om de verschillende boekhoudprogramma’s te vergelijken.

Zorg voor goede service

Het vermelden van je zakelijke rekeningnummer op de factuur is niet alleen handig voor de opdrachtgever, maar ook voor jouw online boekhouding. Zo kun je gemakkelijk de betalingen bijhouden en deze koppelen aan de juiste facturen in je online boekhoudprogramma. Door het bieden van goede service en het tijdig ontvangen van betalingen, draagt online boekhouden bij aan een succesvolle onderneming.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *