6 tips voor het starten van je boekhouding

door | 14 april 2023

Als ondernemer is het bijhouden van je boekhouding van groot belang. Door je administratie goed bij te houden, weet je precies hoe jouw bedrijf ervoor staat en kun je tijdig bijsturen waar nodig. Hieronder vind je een aantal tips om je te helpen bij het bijhouden van je boekhouding.

5 tips voor het starten van je boekhouding

Doe je boekhouding zelf

Het bijhouden van je boekhouding lijkt misschien ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn. Met behulp van een goed boekhoudprogramma kun je eenvoudig je administratie bijhouden. Door zelf je bonnetjes en facturen in te voeren, weet je precies wat er speelt in jouw bedrijf. Hierdoor kun je makkelijker financiële beslissingen nemen en bespaar je ook nog eens op de kosten van een boekhouder of accountant. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt boekhouden, dus kies de methode die het beste bij jou past.

Doe je boekhouding online

Het bijhouden van je boekhouding kan tegenwoordig gemakkelijk online. Hiermee heb je altijd en overal toegang tot je financiële gegevens en kun je eenvoudig en snel je boekhouding bijwerken. Omdat je gegevens zijn opgeslagen in de cloud, is het ook nog eens heel erg veilig. Je hoeft je geen zorgen te maken over het kwijtraken van bonnetjes en facturen en hebt alles binnen handbereik. Online boekhouding begint enorm populair te worden en dit kan ook voor jou erg handig zijn.

Werk op vaste tijden aan je boekhouding

Het bijhouden van je boekhouding is niet altijd even leuk, maar wel noodzakelijk. Door op vaste tijden aan je boekhouding te werken, houd je het overzichtelijk en voorkom je dat het werk zich opstapelt. Kies bijvoorbeeld een vaste dag of dagdeel in de week waarop je je administratie als zzp’er bijwerkt. Op deze manier blijf je up-to-date van alle veranderingen en zie je direct hoe je bedrijf ervoor staat.

Doe op tijd je BTW-aangifte

Het doen van je BTW-aangifte is een verplichting als ondernemer. Het is belangrijk om dit op tijd te doen om boetes te voorkomen. Met behulp van een online boekhoudprogramma, wordt het doen van je BTW-aangifte een fluitje van een cent. Als je al je financiële gegevens netjes hebt ingevoerd, zet het programma de BTW-aangifte automatisch voor je klaar. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is controleren en versturen naar de Belastingdienst.

Houd privé- en zakelijke uitgaven gescheiden

Een andere tip om privé- en zakelijke uitgaven te scheiden, is het gebruik van een zakelijke creditcard. Dit kan handig zijn voor het betalen van zakelijke uitgaven, zoals reiskosten en aankopen voor je bedrijf. Door het gebruik van een zakelijke creditcard, kun je eenvoudig een overzicht houden van je zakelijke uitgaven en deze gemakkelijk terugvinden in je bankafschriften. Bovendien kan het gebruik van een zakelijke creditcard resulteren in het opbouwen van een positieve kredietgeschiedenis voor je bedrijf, wat in de toekomst kan helpen bij het verkrijgen van leningen en andere financiële diensten.

Houd rekening met wanbetalers

Het is echter ook belangrijk om in de boekhouding rekening te houden met wanbetalers wanneer je zakelijke uitgaven beheert. Ondanks het gebruik van een zakelijke creditcard, kunnen er momenten zijn waarop klanten of partners hun facturen niet op tijd betalen. Het is essentieel om een systeem te hebben om openstaande facturen bij te houden en actie te ondernemen om deze te innen. Dit kan onder meer het sturen van herinneringen, het inschakelen van incassobureaus of zelfs juridische stappen omvatten als dat nodig is. Een goed debiteurenbeheer helpt ervoor te zorgen dat de financiële gezondheid van je bedrijf niet wordt aangetast door wanbetalingen, en het stelt je in staat om je zakelijke financiën op een evenwichtige manier te beheren, naast het gebruik van een zakelijke creditcard.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *