Efficiënt boekhouden voor ondernemers: Tips en tricks

door | 18 april 2023

In dit artikel lees je over het belang van het goed beheren van je administratie en het grondig informeren over de wetgeving en regels om fouten te voorkomen.

Efficiënt boekhouden voor ondernemers

Als ondernemer ben je druk bezig met het runnen van je eigen zaak en dat brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Een van de belangrijkste taken is het bijhouden van de administratie. In dit artikel geven we je tips en tricks om jouw boekhouding efficiënt te organiseren en bij te houden.

Orde scheppen in de administratie

Het is belangrijk om alle papieren goed bij te houden en op een overzichtelijke manier te ordenen. Maak bijvoorbeeld gebruik van verschillende mappen om je inkomende en uitgaande facturen te ordenen. Zo heb je altijd een duidelijk overzicht van je financiële situatie en bespaar je tijd en moeite bij het terugzoeken van bepaalde documenten.

Let op de wet- en regelgeving

Als zelfstandig ondernemer heb je de verantwoordelijkheid om je administratie goed bij te houden en te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Het is dan ook van groot belang om je goed te informeren voordat je hiermee begint. Om fouten te voorkomen en ervoor te zorgen dat je papieren lang genoeg bewaart, is het verstandig om alle officiële documenten minstens 10 jaar te bewaren. Als je hier niet bekend mee bent, loop je het risico om fouten te maken waarvan je je niet bewust bent. Voor meer informatie en vragen kun je altijd terecht bij verschillende instanties, zoals sociale secretariaten en banken.

Boekhoudprogramma’s vergelijken

Boekhouden kan een tijdrovende taak zijn, maar met een goed boekhoudprogramma wordt het al een stuk makkelijker. Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s op de markt en het is belangrijk om er een te kiezen die bij jouw onderneming past. Vergelijk boekhoudprogramma’s op basis van de functies, prijs en gebruikersgemak om het programma te vinden dat het beste bij jouw bedrijf past.

Boekhouden online

Tegenwoordig is het ook mogelijk om je boekhouding online te doen. Dit brengt vele voordelen met zich mee, zoals de mogelijkheid om overal en altijd toegang te hebben tot je administratie en het feit dat je geen software hoeft te installeren op je computer. Ook zijn online boekhoudprogramma’s vaak goedkoper en zijn ze makkelijk te integreren met andere softwareprogramma’s.

Lees ook; Maak boekhouden gemakkelijker met goede boekhoudsoftware!

Administratie uitbesteden

Als je als ondernemer weinig tijd hebt of niet goed thuis bent in de administratie, dan kan het uitbesteden van je administratie een goede optie zijn. Hierbij geef je het beheer van je boekhouding zzp uit handen aan een specialist. Zo hoef jij je geen zorgen meer te maken over je administratie en kan jij je focussen op je core business.


Een efficiënt beheer van je administratie is cruciaal voor een succesvolle onderneming. Door gebruik te maken van de juiste tools en het organiseren van je administratie bespaar je niet alleen tijd en geld, maar verminder je ook de kans op fouten. Kies dus het boekhoudprogramma dat bij jouw onderneming past en houd je administratie altijd up-to-date.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *