Zo kies je de beste boekhoudsoftware voor jouw onderneming

door | 21 april 2023

Het kiezen van de juiste boekhoudsoftware kan lastig zijn. In deze tekst lees je hoe je de beste boekhoudsoftware voor jouw onderneming kiest.

De beste boekhoudsoftware voor jouw onderneming

Waarom een goed boekhoudprogramma essentieel is

Een nauwkeurige administratie is van groot belang voor de financiële positie van jouw onderneming. Het geeft je inzicht in hoe jouw onderneming ervoor staat en helpt je bij het nemen van belangrijke beslissingen voor de toekomst. Daarnaast is een goede boekhouding verplicht door de Belastingdienst.

Belangrijke factoren bij het kiezen van een boekhoudprogramma

Er zijn veel verschillende boekhoudprogramma’s op de markt en het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken bij het kiezen van het beste programma voor jouw onderneming. Het vergelijken van boekhoudprogramma’s is van groot belang. Enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden zijn:

Functionaliteiten

Het is belangrijk om te bepalen welke functionaliteiten je nodig hebt in een boekhoudprogramma. Denk hierbij aan facturatie, kostenregistratie, bankkoppelingen, btw-aangifte en meer.

Gebruiksvriendelijkheid

Een boekhoudprogramma moet makkelijk in gebruik zijn en snel begrepen worden. Een ingewikkeld programma kan veel tijd kosten om onder de knie te krijgen.

Prijs

De prijs van een boekhoudprogramma kan per aanbieder sterk verschillen. Houd rekening met de kosten en vergelijk verschillende programma’s.

Reviews en ervaringen van andere gebruikers

Lees reviews en ervaringen van andere gebruikers om een beeld te krijgen van de betrouwbaarheid, functionaliteiten en gebruiksvriendelijkheid van een boekhoudprogramma.

Hoe houd je de boekhouding bij?

Er zijn verschillende manieren om de boekhouding als zpp’er bij te houden, zoals met Excel of een boekhoudprogramma. Een boekhoudprogramma biedt echter meer opties en is meestal gebruiksvriendelijker. Het is belangrijk om rekeningen op een gestructureerde manier bij te houden en automatische incasso’s niet uit het oog te verliezen.

De functionaliteiten van boekhoudsoftware

Boekhoudsoftware kan verschillende functies hebben, afhankelijk van het programma. Zo kan een boekhoudprogramma bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van facturen en het verzenden van aangiftes. Daarnaast kan het programma bankafschriften automatisch inlezen en bonnetjes verwerken via een app. Bovendien biedt een boekhoudpakket inzicht in de financiële situatie van de onderneming, wat kan helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen.

De voordelen van boekhoudsoftware

Een van de grootste voordelen van online boekhoudsoftware is dat het tijdbesparend werkt. Door verschillende processen te automatiseren, hoeft de ondernemer minder tijd te besteden aan de administratie. Dit kan veel stress en frustratie voorkomen. Bovendien biedt een boekhoudpakket inzicht in de financiële situatie van de onderneming. Op elk moment van de dag kan de ondernemer zien hoe het bedrijf ervoor staat, wat kan helpen bij het maken van belangrijke beslissingen.

Een ander voordeel van boekhoudsoftware is dat het beginnersfouten kan voorkomen. Door specifieke verplichtingen bij het inboeken van facturen, wordt bijvoorbeeld het grootboek automatisch op de juiste manier bijgehouden. Daarnaast heeft de ondernemer altijd een back-up van zijn administratie, waardoor deze nooit verloren gaat.

8 populaire boekhoudprogramma’s in Nederland

Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s waaruit gekozen kan worden. Hieronder vind je een overzicht van 8 populaire boekhoudprogramma’s in Nederland:

  1. Twinfield
  2. Wezp
  3. E-boekhouden
  4. Exact
  5. Tellow
  6. Moneybird
  7. Jortt
  8. MoneyMonk

Het is vergelijken van de boekhoudprogramma’s is erg belangrijk. De keuze voor een specifiek programma hangt af van de behoeften en wensen van de ondernemer. Twinfield is geschikt voor zowel kleine als grote ondernemers, Wezp is speciaal gericht op ZZP’ers, E-boekhouden is geschikt voor beginners zonder enige boekhoudkennis, en Tellow is eveneens gericht op ZZP’ers en freelancers. Exact, Moneybird, Jortt en MoneyMonk zijn geschikt voor zowel kleine als middelgrote bedrijven. De prijzen variëren per programma en kunnen maandelijks opzegbaar zijn.

Een boekhouder of een online boekhoudprogramma

Als ondernemer wil je graag je kostbare tijd besteden aan de groei van je onderneming. Een boekhouder kan hierbij helpen door het overnemen van je administratie en het geven van waardevol advies. Hoewel een online boekhoudprogramma veel werk uit handen neemt, kan een ervaren boekhouder van onschatbare waarde zijn voor jouw onderneming.

Advies en kennis van belastingregels

Een boekhouder heeft vaak jarenlange ervaring op het gebied van boekhouden en weet als geen ander welke fiscale voordelen jij als ondernemer kunt benutten. Daarnaast is een boekhouder altijd op de hoogte van de laatste veranderingen en aanpassingen van belastingregels. Dit bespaart jou als ondernemer tijd en moeite en voorkomt dat je belangrijke fiscale voordelen mist.

Controle en voorkomen van boetes

Hoe weet je eigenlijk of je de boekhouding wel juist doet als je er niet iemand naar laat kijken? Boekhouders en accountants hebben veel kennis en ervaring en weten als geen ander of de aangiftes juist zijn. Hierdoor voorkom je als ondernemer onnodige boetes en naheffingen.

Inzicht in je financiële situatie

Wanneer je gebruik maakt van een boekhoudprogramma heb je snel en makkelijk toegang tot al je cijfers. Maar, hoe interpreteer je deze cijfers eigenlijk? Hoe herken je bepaalde trends in cijfers, en hoe voorspel je de toekomst zo correct mogelijk? Een boekhouder kan jou hierbij helpen en geeft inzicht in je financiële situatie. Dit helpt jou als ondernemer om op de juiste manier te sturen en beslissingen te nemen.

Focus op ondernemen

Jij bent ondernemer geworden omdat je graag een service of product verkoopt, niet om te boekhouden. Door je administratie uit te besteden aan een boekhouder kun jij je focussen op datgene waar jij goed in bent: ondernemen.


Natuurlijk is het begrijpelijk dat niet iedere ondernemer direct kiest voor een boekhouder. Zeker voor kleine ondernemers kan een boekhouder relatief prijzig zijn. In dat geval kan een online boekhoudprogramma een goed oplossing zijn. Toch is het belangrijk om te beseffen dat een boekhouder meer kan bieden dan enkel een softwareprogramma.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *