8 Praktische tips om slim kosten te besparen als winkelier

door | 8 december 2023

Als winkelier sta je voor talloze uitdagingen en kostenposten die een aanzienlijke impact kunnen hebben op je winstgevendheid en cashflow. Gelukkig zijn er diverse eenvoudige maar doeltreffende manieren om je uitgaven te verlagen en je financiële positie te versterken. Ontdek hier 8 waardevolle en praktische tips die je kunnen helpen om slimmer met je uitgaven om te gaan en je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

8 Praktische tips om slim kosten te besparen als winkelier

Tip 1: Optimaliseer je openingstijden voor maximale winst

Het is essentieel om je openingstijden zorgvuldig te evalueren en te analyseren welke momenten het meest winstgevend zijn en welke juist minder opleveren. Door inzicht te krijgen in de piekuren en dal-momenten kun je overwegen om op minder rendabele momenten je winkel te sluiten en je online verkoopkanalen te verbeteren. Bovendien, als je winkel zich in de buurt van een winkelcentrum bevindt, kan het interessant zijn om de openingstijden af te stemmen op de piekmomenten van het winkelcentrum.

Tip 2: Slim onderhandelen met leveranciers voor inkoopbesparingen

De relatie met je leveranciers is van groot belang en biedt mogelijkheden om kosten te besparen. Ga in overleg met je leveranciers en bekijk welke producten je in grotere volumes kunt inkopen tegen een gereduceerde prijs. Daarnaast kun je overwegen om producten te vervangen door goedkopere alternatieven met een hogere marge, zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

Tip 3: Overweeg refurbished hardware voor budgetvriendelijke apparatuur

Bij het vernieuwen van je hardware kun je flink besparen door te kiezen voor refurbished apparaten. Deze ‘gerenoveerde’ apparaten zijn vaak van hoge kwaliteit en kunnen tot wel 70% goedkoper zijn dan nieuwe apparatuur. Hiermee kun je kosten besparen zonder in te leveren op prestaties.

Tip 4: Efficiënt Voorraadbeheer met Boekhoudprogramma’s

Het beheer van je voorraad is van groot belang, maar kan behoorlijk tijdrovend zijn. Gelukkig kunnen boekhoudprogramma’s hierbij helpen. Deze programma’s bieden geavanceerde functies voor voorraadbeheer, waardoor je gemakkelijk structuur kunt brengen in je voorraad. Door in- en verkopen te automatiseren, behoud je altijd een actueel inzicht in je voorraadniveaus. Dit voorkomt verspilling en maakt je werkwijze efficiënter.

Tip 5: Duurzaamheid en Kostenbesparing met Boekhoudprogramma’s

Een duurzame aanpak is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. Online boekhoudprogramma’s kunnen je helpen om energiekosten te verlagen door een beter inzicht te geven in je uitgaven. Met de mogelijkheid om energieverbruik en kosten te analyseren, kun je gerichte maatregelen nemen, zoals het sluiten van de winkeldeur en het gebruik van energiezuinige LED-verlichting.

Tip 6: Profiteer van de voordelen van cloudoplossingen

Werken in de cloud biedt vele voordelen, waaronder flexibiliteit en kostenbesparingen. Cloudservices bieden automatische updates, gegevensbeveiliging en de mogelijkheid om overal toegang te hebben tot je gegevens. Kies voor een geschikte cloudoplossing die past bij de behoeften van je winkel.

Tip 7: Ga voor omni-channel verkoop voor een verbeterde klantbeleving

Omni-channel verkoop is een krachtige strategie waarmee je je fysieke winkel kunt combineren met online verkoopkanalen. Door een naadloze en uniforme klantbeleving te bieden, kun je de klantloyaliteit vergroten en meer omzet genereren. Er zijn diverse softwarepakketten beschikbaar die je kunnen ondersteunen bij het beheren van al je verkoopkanalen op één centraal punt.

Tip 8: Optimaliseer je productie met een pre-order systeem

Met een pre-order systeem kun je verkopen vastleggen voor producten die nog niet leverbaar zijn. Hiermee krijg je inzicht in de vraag naar bepaalde producten, waardoor je je productiehoeveelheden effectief kunt beheren en risico’s rondom levering en bevoorrading kunt verminderen.


Door deze slimme tips toe te passen, kun je als winkelier kosten besparen en je bedrijf financieel versterken. Het is echter ook van groot belang om je administratie goed te organiseren. Kies daarom voor een efficiënt online boekhoudprogramma dat past bij jouw behoeften. Vergelijk verschillende boekhoudprogramma’s om de beste keuze te maken. Zo houd je meer tijd over voor je klanten en het laten groeien van je winkel.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *