Top 5 Boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers

door | 14 juli 2023

In dit artikel zal ik de top 5 boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers bespreken en analyseren, omdat een goed boekhoudprogramma essentieel is voor het succes van een onderneming. Als ZZP’er kan het lastig zijn om de boekhouding bij te houden, daarom is het belangrijk om de juiste software te gebruiken. Hieronder zal ik de beste boekhoudpakketten voor ZZP’ers presenteren en vergelijken. Aan het einde van deze analyse zou je moeten weten welke software het beste bij jou en jouw onderneming past.

Top 5 Boekhoudprogramma's voor ZZP'ers

Waarom kiezen voor een boekhoudprogramma als ZZP’er?

Als zelfstandige zonder personeel kan de boekhouding een tijdrovende en soms vervelende klus zijn. Toch is het belangrijk om je administratie goed bij te houden. Gelukkig zijn er tegenwoordig online boekhoudprogramma’s beschikbaar die je veel werk uit handen nemen. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma?

Voordelen van een boekhoudprogramma voor ZZP’ers

Het gebruik van een boekhoudprogramma biedt verschillende voordelen voor ZZP’ers. Zo hoef je niet meer met Excel-sheets te werken en ben je er zeker van dat je administratie op orde is. Daarnaast bespaar je veel tijd omdat je facturen en offertes eenvoudig kunt opstellen en betalen. Bovendien heb je altijd en overal toegang tot je administratie via het internet of de boekhoud-app.

Facturen en betalingen bijhouden Als ZZP’er

Maak en verstuur je vaak veel facturen en het is belangrijk om deze goed bij te houden. Een boekhoudprogramma kan je hierbij helpen. Het programma slaat automatisch alle facturen op en je kunt ze eenvoudig terugvinden en betalen. Zo weet je zeker dat je geen factuur over het hoofd ziet en houd je het overzicht.

Het belang van overzicht

Een online boekhoudprogramma biedt je altijd en overal toegang tot je administratie. Hierdoor heb je een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven, en kun je gemakkelijk zien welke facturen nog openstaan. Ook kun je eenvoudig oude klussen en facturen terugvinden en bespaar je tijd doordat je niet meer alles handmatig hoeft te archiveren.

Wanneer heb je een boekhouder nodig?

In het begin kun je als beginnende ZZP’er je administratie waarschijnlijk zelf nog wel bijhouden. Maar wanneer je meer klanten krijgt en meer facturen verstuurt, kan het handig zijn om een boekhouder te raadplegen voor bijvoorbeeld de kwartaalaangifte en inkomstenbelasting. Zo weet je zeker dat alles correct wordt ingevuld en bespaar je tijd en geld.

Boekhouder inschakelen voor controle en advies

Het kan ook verstandig zijn om een boekhouder in te schakelen voor controle en advies. Zo kun je zelf je administratie bijhouden met behulp van een goed boekhoudprogramma en de boekhouder kan deze vervolgens controleren en je adviseren over eventuele aftrekposten en andere zaken. Dit kan je veel tijd en geld besparen.

Uitbesteden van je boekhouding

Als ondernemer wil je niet te veel tijd besteden aan je financiële administratie zodat je volledig kunt focussen op andere aspecten van je onderneming. Het voordeel van een boekhouder is dat deze veel kennis en ervaring heeft op het gebied van belastingzaken en financiële wetgeving. Hierdoor kan een boekhouder je helpen om optimaal gebruik te maken van belastingvoordelen en aftrekposten, wat uiteindelijk kan resulteren in een besparing van kosten.

Het is wel belangrijk om een betrouwbare en ervaren boekhouder te vinden die bij je past en die goed communiceert. Een boekhouder die meedenkt en advies geeft kan je als ondernemer veel waarde bieden. Het is daarom verstandig om verschillende boekhouders met elkaar te vergelijken en referenties op te vragen voordat je een keuze maakt.

Als je ervoor kiest om je boekhouding uit te besteden, zorg er dan wel voor dat je zelf ook op de hoogte blijft van je financiële situatie. Vraag regelmatig om updates en inzicht in je administratie en stel vragen als je iets niet begrijpt. Het blijft jouw onderneming en je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor je financiële situatie.

Waarom een boekhouder nodig als zzp’er?

Als zzp’er kun je ervoor kiezen om je boekhouding zelf te doen of uit te besteden aan een boekhouder. Het is niet verplicht om een boekhouder in te schakelen, maar het kan wel handig zijn. Een boekhouder kan je helpen met het doen van aangiftes en het toepassen van fiscale regels. Bovendien kan een boekhouder je precies vertellen welke aftrekposten je als zzp’er hebt, waardoor je veel geld kunt besparen.

Welk boekhoudprogramma zzp is het beste?

Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s beschikbaar voor zzp’ers. Het beste programma is afhankelijk van je persoonlijke wensen en behoeften. Een goed boekhoudprogramma voor zzp’ers is e-Boekhouden, omdat het alle functionaliteiten biedt die je nodig hebt als ondernemer en omdat het 15 maanden gratis is na de start van je bedrijf.

Boekhoudprogramma zzp belastingdienst

Een goede koppeling met de Belastingdienst is belangrijk voor zzp’ers, omdat je regelmatig kwartaal- en jaaraangiftes moet doen. Gelukkig bieden de meeste online boekhoudprogramma’s een koppeling met de Belastingdienst, zodat je met één druk op de knop aangifte kunt doen. Dit is niet alleen makkelijk, maar ook veilig en betrouwbaar.

Is boekhouden moeilijk als zzp’er?

Boekhouden als zzp’er hoeft niet moeilijk te zijn, maar het kan wel even wennen zijn in het begin. Het is belangrijk om een goede discipline te hebben en je boekhouding regelmatig bij te houden. Met de boekhoudprogramma’s van tegenwoordig wordt het echter wel een stuk makkelijker gemaakt.

Is online boekhouden zzp eenvoudig?

Online boekhouden als zzp’er is eenvoudig en efficiënt. Je hoeft geen bestanden meer kwijt te raken en alles is digitaal inzichtelijk. Bovendien kun je direct aangifte doen vanuit de software, zonder dat je extra handelingen hoeft te verrichten.

Welke functies heb ik nodig om de boekhouding te doen als zzp’er?

Als zzp’er zijn er een aantal functies die je nodig hebt om een goede boekhouding bij te houden. Zo moet je kunnen factureren, offertes maken, inkomende facturen boeken, bonnetjes boeken, uren registreren, banktransacties kunnen verwerken en kwartaal- en jaaraangiftes kunnen doen. Het is daarnaast handig als het boekhoudprogramma een koppeling heeft met een kassasysteem en een BTW-overzicht biedt.


Top 5 boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers

Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s op de markt, maar ik zal de top 5 bespreken op basis van populariteit en functionaliteit.

  • e-Boekhouden.nl – Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
  • Ficsus.nl – Boekhoudpakket voor ZZP’ers
  • MoneyMonk – Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
  • AFAS SB+ – Slim boekhouden & complete oplossing
  • Visma – Makkelijk online boekhouden voor ZZP’ers

Boekhoudprogramma voor ZZP’ers vergelijken

Ieder bedrijf zit anders in elkaar. De een zit in de dienstverlening en de ander werkt met een kassasysteem. Hieronder kun je verschillende ZZP boekhoudprogramma’s vergelijken om zo tot het beste boekhoudpakket te komen voor jouw onderneming.

e-Boekhouden.nl

Als startende ondernemer is e-Boekhouden een van de beste opties, omdat het tot 15 maanden na inschrijving bij de Kamer van Koophandel gratis is, zonder beperkingen in functionaliteit en zonder verdere verplichtingen. Het is een uitstekende keuze voor ZZP’ers die net beginnen en geen behoefte hebben aan geavanceerde functies.

Ficsus.nl

Ficsus is opgericht in 2009 en biedt ZZP’ers een eenvoudige oplossing voor online boekhouding. Het is gemakkelijk te gebruiken en je hebt geen gespecialiseerde kennis nodig om facturen in te boeken en belastingaangiftes te doen. Het is een goede keuze voor ZZP’ers die een gebruiksvriendelijke en betaalbare optie willen.

MoneyMonk

MoneyMonk is een boekhoudprogramma dat is gemaakt in Utrecht en is zeer geschikt voor ZZP’ers in de dienstverlening. Het biedt een handige opstartservice waarmee je direct en op de juiste manier kunt beginnen met je boekhouding. Het is een goede keuze voor ZZP’ers die behoefte hebben aan persoonlijke begeleiding en ondersteuning.

AFAS SB+

AFAS is een groot bedrijf en heeft speciaal voor ZZP’ers een compleet boekhoudpakket ontwikkeld dat geschikt is voor ieder soort bedrijf en klaar is voor groei. Het automatisch facturen boeken met een robot bespaart veel tijd en het pakket bevat geen verborgen kosten voor grootgebruikers. Het is een goede keuze voor ZZP’ers die op zoek zijn naar een compleet pakket met geavanceerde functies.

Visma

Het ZZP boekhoudprogramma van Visma is ontworpen om tijd te besparen. Het biedt automatisch facturen boeken, een efficiënt facturatieproces en bonnetjes scannen met de gratis app. Het is gekozen door meer dan 160.000 ondernemers en het eerste jaar is gratis. Het is een goede keuze voor ZZP’ers die behoefte hebben aan een totaalpakket met uitgebreide functies.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *