Goede accountant vinden voor uw onderneming: handige tips

door | 20 maart 2024

Bent u op zoek naar een goede accountant die de fijne kneepjes van de belastingwetgeving kent? Iemand die uw financiële gegevens grondig controleert en fungeert als de betrouwbare vertrouwenspersoon binnen uw bedrijf? In dit artikel bespreken we enkele belangrijke overwegingen en tips om u te helpen een geschikte accountant voor uw bedrijf te vinden.

Goede accountant vinden

Wat doet een accountant precies? 

Een accountant vormt dé adviseur van ondernemers in het mkb-segment. De accountant verricht controles en beoordeelt of de jaarrekening een nauwkeurige weerspiegeling is van uw financiële situatie. Als alles in orde is, wordt er door de accountant een officiële accountantsverklaring afgegeven. 

5 Tips om een goede accountant te vinden 

Hier zijn vijf tips om u te helpen een goede accountant te vinden en waar u op moet letten. 

1. Certificaten en licenties 

Een accountant in Nederland moet geregistreerd zijn bij de beroepsorganisatie Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). In het accountantsregister van de NBA kunt u alle accountants in Nederland zien. De NBA helpt accountants om hun cruciale rol in de maatschappij te vervullen en bewaakt daarnaast de kwaliteit van het accountantsberoep. Check kortom altijd of de accountant geregistreerd staat bij de NBA.

2. Reviews van derden 

Vraag aan andere ondernemers of bedrijven die dezelfde accountant hebben gebruikt om aanbevelingen en referenties. Dit helpt u om een beeld te krijgen van hoe goed ze zijn en hoe betrouwbaar ze zijn. 

3. Ervaring en expertise in uw branche 

Onderzoek de achtergrond van de accountant om er zeker van te zijn dat deze bekend is met uw branche en uw specifieke financiële behoeften begrijpt. Niet iedere accountant is op de hoogte van de laatste regelwijzigingen in bijvoorbeeld de zorg, of in de agrosector. Een accountant met ervaring in uw sector zal beter in staat zijn om bijvoorbeeld complexe belastingvraagstukken in uw bedrijfstak aan te pakken en u specifieke adviezen te geven die relevant zijn voor uw zakelijke uitdagingen. 

4. Heb ik een AA of RA accountant nodig? 

De keuze tussen een AA (Accountant-Administratieconsulent) of RA (Registeraccountant) accountant hangt af van de aard en omvang van uw financiële behoeften.

Een AA-accountant is geschikt voor kleine tot middelgrote bedrijven met eenvoudige financiële behoeften, zoals eenmanszaken, vennootschappen onder firma (V.O.F.’s), of besloten vennootschappen (B.V.’s). Ze helpen voornamelijk met administratie en belastingen, inclusief het opstellen van jaarrekeningen en belastingaangiften. 

Een RA-accountant is nodig voor grotere bedrijven of als uw financiën ingewikkeld zijn, bijvoorbeeld bij beursgenoteerde ondernemingen, multinationals of complexe financiële transacties. RA-accountants hebben een geavanceerde opleiding en zijn experts in controle, financiële rapportage en complexe financiële kwesties. 

5. Transparantie over tarieven 

Het is belangrijk dat uw accountant eerlijk is over de kosten. Vraag om een duidelijke uitleg van wat ze rekenen en vertel hen wat uw budget is. Dit voorkomt verrassingen en helpt u begrijpen waar uw geld naartoe gaat. Een goede accountant zal bereid zijn om de tarieven en eventuele extra kosten te bespreken voordat u met hen in zee gaat. 

Vergelijk verschillende accountants voor de beste keuze 

Het is slim om verschillende accountants in uw regio met elkaar te vergelijken. Door te kijken naar wat ze bieden, wat ze kosten, en wat anderen over hen zeggen, kunt u de beste keuze maken voor uw bedrijf. Dit helpt u om waar voor uw geld te krijgen en de juiste accountant te 

Hoe boekhoudprogramma’s en accountants hand in hand gaan in financieel beheer

Boekhoudprogramma’s vormen een waardevolle aanvulling op traditionele accountantsdiensten. Ze kunnen handmatige taken automatiseren, zoals het opstellen van jaarrekeningen en belastingaangiften. Met geavanceerde functies kunnen ondernemers real-time financiële gegevens bijhouden, waardoor de behoefte aan periodieke controles afneemt. Hoewel een accountant nog steeds cruciaal is voor strategisch advies en complexe financiële vraagstukken, bieden online boekhoudprogramma’s efficiëntie en kostenbesparingen voor dagelijkse administratieve taken. De combinatie van een bekwaam boekhoudprogramma en een ervaren accountant creëert een krachtig tandem om ondernemers te ondersteunen in hun financiële beheer.


Het vinden van de perfecte accountant is een strategische zet voor elk bedrijf. Met de juiste financiële partner aan jouw zijde kun je met vertrouwen de complexe wereld van belastingen en financiën navigeren. Volg deze tips en maak een weloverwogen keuze voor een accountant die jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kan leiden.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *