Is een boekhouding verplicht

Als je een bedrijf hebt is een boekhouding verplicht. Heb je een eenmanszaak? Of ben je gestart als ZZP’ er (zelfstandige)? Dan heb je vast gemerkt dat je na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel direct bericht krijgt van de Belastingdienst. Je zult in de meeste gevallen namelijk omzet- en inkomstenbelasting moeten betalen. Om dat goed te kunnen regelen is het bijhouden van een boekhouding verplicht en noodzakelijk.

Wat is een boekhouding eigenlijk?

Met een boekhouding houd je systematisch bij wat er in je onderneming dagelijks gebeurt op financieel gebied. Het gaat dan bijvoorbeeld om ingaande en uitgaande facturen, maar ook andere zaken dien je bij te houden. Zo moet je bonnetjes voor reiskosten en lunchafspraken bijhouden en de gemaakte kosten bijhouden in je administratie. Zo krijg je een goed beeld van hoe het er financieel voor staat met je onderneming.

Is boekhouding moeilijk?

Sommige zzp’ers besteden hun boekhouding uit aan een administratie- of accountantskantoor. Wanneer je de cijfers een lastig onderdeel vindt van de bedrijfsvoering, dan valt hier zeker wat voor te zeggen. De boekhouding van een zzp’er is echter in de meeste gevallen niet ingewikkeld en prima zelf te doen. Als je hier regelmatig even tijd voor vrijmaakt en de zaken up-to-date houdt, blijft het overzichtelijk en hoeft het niet veel tijd te kosten.

Is een boekhouding verplicht voor ondernemers? En aan welke regels moet een boekhouding voldoen?

Waarom is een boekhouding verplicht?

Een zzp boekhouding houd je niet alleen bij voor jezelf, maar ook voor de Belastingdienst. Het is namelijk verplicht om voor de Belastingdienst al je administratie minimaal zeven jaar te bewaren. Dan gaat het niet alleen om uitgaande en ingaande facturen, maar ook om bijvoorbeeld bewijzen van gemaakte reiskosten en bonnetjes van lunchafspraken. Als het gaat om huisvestiging is het zelfs van belang dat je de administratie tien jaar bewaart.

Ga je online boekhouden? Dan is het vaak goed mogelijk om alle bewijsstukken overzichtelijk in te scannen en te bewaren. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alle bewijsstukken fysiek te bewaren, bijvoorbeeld in die goede oude schoenendoos. Houd er dan wel rekening mee dat het lastiger kan zijn om overzicht te bewaren.

Wie mag boekhouding voeren?

Het is toegestaan om als zzp’er zelf je boekhouding te voeren. Als zzp’er ben je namelijk niet verplicht om een jaarrekening op te stellen en een goedgekeurde accountantsverklaring te kunnen overleggen. Bij grotere ondernemingen is dit wel noodzakelijk, waardoor deze ondernemingen de boekhouding vaak (deels) uitbesteden.

de boekhouding is verplicht voor ondernemers en deze vrouw is de boekhouding aan het bijwerken voor de btw-aangifte

Wat zijn administratie regels?

Voor de Belastingdienst moet je altijd kunnen aantonen wat je inkomsten, uitgaven en uitgaven zijn geweest. Dit zijn dus zaken die bijgehouden moeten worden in de boekhouding. Deze zzp administratie vormt de basis van je belastingaangifte. Je dient alle bewijsstukken minimaal zeven jaar te bewaren. Denk dan bijvoorbeeld aan je ontvangen en betaalde facturen, kassabonnetjes, bankafschriften, agenda’s en correspondentie. Hoe je deze stukken bewaart, mag je zelf weten. Je kunt alles bewaren in een doos, maar de stukken ook inscannen en online bewaren.

Wanneer boekhouding verplicht inleveren?

Als ondernemer dien je regelmatig de btw-aangifte te doen bij de Belastingdienst. Het gaat dan om inkomstenbelasting en soms ook om omzetbelasting (btw-belasting). Doorgaans dien je een keer per jaar je aangifte inkomstenbelasting te doen. Hiervoor is het niet nodig om je boekhouding in te leveren. Het invullen van de juiste gegevens in een aangifteformulier volstaat. De Belastingdienst kan echter wel om aanvullende bewijsstukken vragen.

Waar moet een boekhouding verplicht aan voldoen?

Wanneer je je bezighoudt met de boekhouding is de belangrijkste vraag om steeds te stellen: heb ik alle informatie verzameld waar de Belastingdienst om kan vragen? Op basis van al deze informatie kun je een boekhouding opstellen die aan alle eisen voldoet. Je kunt hier het beste een online boekhoudprogramma voor gebruiken. Het is de moeite waard om hiervoor de verschillende opties wat betreft online boekhoudprogramma’s te vergelijken

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Wie doet de boekhouding?

Als zzp’er heb je het recht om zelf je boekhouding te voeren. Om goed inzicht te houden over de financiële positie van je onderneming, is het ook aan te raden om de boekhouding zelf te doen. Kost dit te veel tijd of vind je al die cijfers maar verwarrend? Dan kun je overwegen de boekhouding uit handen te geven aan een accountants- of administratiekantoor.

Wat zou jij nog meer willen weten over de boekhouding? Stel je vraag of plaats je opmerking hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *