Een eenvoudig facturatieprogramma voor ZZP’ers: 5 handige tips

door | 23 april 2018

Een eenvoudig facturatieprogramma voor ZZP’ers kiezen? Je kunt de eerste de beste factuur software kopen die je tegenkomt, maar het is verstandig om daar iets meer tijd voor te nemen. Voor een pakket waar je vooral snel gebruik van kunt maken, zodat de facturatie je zo min mogelijk tijd zal kosten.

We hebben 5 handige tips voor je op een rij gezet, aan de hand waarvan je een eenvoudig facturatieprogramma kunt kiezen. Houd bij je vergelijking voordat je factuur software gaat kopen rekening met de volgende elementen:

  • Sjablonen voor facturen
  • Mogelijkheid tot periodieke facturen
  • Herkenning van KvK-gegevens
  • Open- en leesbevestiging versturen
  • Betalingen via iDeal

PLAN - PRICE

Description

€ 12,50 p/mnd

hoge waardering
30 dagen gratis proberen

Voor elke type ondernemer

15 mnd GRATIS! - vanaf €8 p/mnd

HOOGST SCORE: 9.3 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf €9 p/mnd

Hoge waardering

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Sjablonen voor facturen

Om eenvoudig gebruik te kunnen maken van het facturatieprogramma is het vooral belangrijk dat je hiervoor kunt werken met sjablonen. Een sjabloon biedt je de mogelijkheid om alle belangrijke informatie op een rij te zetten, bijvoorbeeld aan de hand van de eisen door de Belastingdienst. Tegelijkertijd zorg je ervoor dat iedere factuur er hetzelfde uitziet, zodat je zorgt voor een professionele facturatie naar klanten.

Tip: een goed facturatieprogramma biedt je de mogelijkheid om je eigen logo op te nemen. We is dan sprake van ‘white-label’-software, zodat je die vanuit je eigen naam kunt versturen. Dat komt wel zo professioneel over, in plaats van een duidelijke vermelding van het softwarepakket dat je (online) gebruikt.

Uiteraard kun je meerdere sjablonen gebruiken in de programma’s. Op die manier zorg je er bij verschillende soorten klanten (bijvoorbeeld zakelijk en particulier) voor dat je hen de belangrijke informatie presenteert. Vanuit handige sjablonen, waardoor het niet nodig is om steeds zelf alle informatie op een rij te zetten.

Mogelijkheid tot periodieke facturen

Nog meer tijdswinst kun je boeken met een programma dat je de kans biedt om periodieke facturen aan te maken. Bijvoorbeeld voor klanten waarvoor je iedere maand een X-aantal uren werkt. Het is dan niet nodig om steeds opnieuw een factuur op te stellen. In plaats daarvan staat die al voor je klaar of kun je die zelfs periodiek laten verzenden, zodat je daar helemaal geen omkijken meer naar hebt.

Doe je maandelijks min of meer hetzelfde voor bepaalde klanten? Dan kun je een eenvoudig facturatieprogramma gebruiken om de periodieke facturen in concept klaar te laten zetten. Het is dan voldoende om die aan te passen, zodat je daar minder tijd aan kwijt bent dan wanneer je alles steeds opnieuw zou moeten invoeren.

Herkenning van KvK-gegevens

Wil je factuur software kopen om daar lokaal of online gebruik van te maken? Kies bij voorkeur voor een pakket dat automatisch gegevens van de Kamer van Koophandel herkent. Dan is het voldoende om een bedrijfsnaam in te voeren of het KvK-nummer in te vullen. De software zal vervolgens herkennen om welk bedrijf het gaat.

Een eenvoudig facturatieprogramma kan op die manier automatisch de straatnaam, het huisnummer, de postcode en de plaats invullen. Handige informatie die openbaar beschikbaar is, zodat je daar zelf niet mee aan de slag hoeft. Dat bespaart meteen veel tijd en helpt bovendien fouten te voorkomen, zodat de facturatie netjes klopt.

Open- en leesbevestiging versturen

Het facturatieprogramma voor ZZP’ers helpt je om je factoren netjes en snel te versturen. Vervolgens is het natuurlijk belangrijk dat klanten die facturen ook daadwerkelijk betalen, zodat je daarmee je inkomsten zal ontvangen. Het is verstandig om je facturen zo snel mogelijk na het opleveren van het werk te versturen. Maar, er zijn meer handige hulpmiddelen beschikbaar.

Met sommige softwarepakketten kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een open- en leesbevestiging kunt ontvangen. Dat maakt het gemakkelijk om na te gaan of een klant het mailtje met de factuur heeft geopend en heeft gelezen. Of dat je mailtje wellicht niet aankomt, waardoor je tevergeefs zit te wachten op de betaling van je factuur.

Het biedt je niet de handvatten van een incassobureau of een specialist in debiteurenbeheer, maar biedt je wel meer inzicht in of jouw klanten de mailtjes met jouw facturen ontvangen. Je kunt veel gemakkelijker bijhouden wat de status is, zodat je minder lang zit te wachten op betalingen die waarschijnlijk niet zullen komen. Kies bij voorkeur voor een eenvoudig facturatieprogramma dat deze mogelijkheid biedt, zodat je er gebruik van kunt maken op het moment dat je dit een keer nodig hebt.

Betalingen via iDeal

Tenslotte kun je er met een facturatieprogramma voor zorgen dat klanten de mogelijkheid hebben om jouw factuur via iDeal te betalen. Dat maakt de kans op een snelle betaling veel groter, vooral als je facturen verstuurt aan particulieren. Zij kunnen met één klik in het mailtje een scherm openen dat de mogelijkheid biedt om via iDeal te betalen.

Uiteraard kunnen ook zakelijke klanten daar gebruik van maken, waardoor je de kans vergroot dat je de betaling van de factuur sneller ontvangt. En klanten die liever betalen door het geld over te maken kunnen dat gewoon blijven doen, waardoor je ze de maximale vrijheid biedt. Je kunt op die manier factuur software kopen of gebruiken die het gemakkelijker maakt om te betalen. Zodat je een drempel wegneemt voor jouw klanten.

Het beste facturatieprogramma voor ZZP’ers

Wil je het beste facturatieprogramma voor ZZP’ers gebruiken? Je kunt online de mogelijkheden voor programma’s vergelijken en daar op je gemak een keuze uit maken. Let daarbij bijvoorbeeld op de snelheid waarmee je de facturen kunt aanmaken en versturen, aan de hand van de tips die we met je hebben gedeeld.

Op die manier zorg je op een slimme manier voor facturatie waar je zo min mogelijk tijd aan kwijt bent. Een fijn idee, die bovendien de cashflow van je bedrijf helpt te verbeteren. Vergelijk de mogelijkheden en kies een eenvoudig facturatieprogramma voor ZZP’ers. Want daarmee maak je altijd een uitstekende keuze.

PLAN - PRICE

Description

€ 12,50 p/mnd

hoge waardering
30 dagen gratis proberen

Voor elke type ondernemer

15 mnd GRATIS! - vanaf €8 p/mnd

HOOGST SCORE: 9.3 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf €9 p/mnd

Hoge waardering

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Categorie: online factureren

Over Patrick

Patrick is al vanaf het begin betrokken bij het team van Boekhoudprogramma-vergelijken.com als redacteur. Hij schrijft artikelen en berichten die ondernemers onafhankelijk informeert over de voors en tegens van verschillende boekhoudpakketten. Daarnaast voorziet hij met zijn uitgewerkte artikelen ondernemers (starter, zzp'er en mkb'er) van praktische tips en trucs rondom het opzetten van een gestroomlijnde (administratieve) workflow. Altijd geschreven vanuit het gemak voor de ondernemers als uitgangspunt.

Een gedachte over “Een eenvoudig facturatieprogramma voor ZZP’ers: 5 handige tips

  1. Pleun de Reuver

    Ik ben het helemaal eens met de aangehaalde punten. Wel heb ik een opmerking over de mogelijkheid over het betalen via iDeal. Heb er nog niet zoveel ervaring mee, maar lijkt mij wel erg handig. Is het gebruikelijk dat de overmakingen tot wel 5 dagen kunnen duren? Of kan dit per bank verschillen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *