Leasen

door | 2 juni 2020

Wanneer het woord leasen valt, wordt er snel gedacht aan het leasen van een auto. Echter zijn er veel meer middelen die geleased kunnen worden. Zowel op particulier als zakelijk gebied. Leasen kan een goede oplossing zijn voor organisaties om toegang te hebben tot bepaalde bedrijfsmiddelen. Dit varieert van auto’s tot computers en van graafmachines tot kopieerapparaten.

Wat is leasen

Wat is leasen nu precies? Leasen kan beter uitgelegd worden als een vorm van huren dan lenen. De lessor, een verhuurder, schaft bepaalde bedrijfsmiddelen aan en ‘verhuurt’ deze aan de lessee, de huurder. Hierbij tekenen de lessor en lessee een overeenkomst waarbij er een termijn en vast maandbedrag wordt afgesproken. In ruil daarvoor komt  het bedrijfsmiddel aan de onderneming dat leaset ter beschikking.

Aan het einde van de overeenkomst, wanneer het termijn van leasen is afgelopen, krijgt het leasebedrijf het bedrijfsmiddel terug. Dit is afhankelijk van de leasevorm. Er zijn ook leasevormen waarbij de lessee aan het einde van de looptijd eigenaar wordt van het geleasede bedrijfsmiddel.

Voordelen van leasen

Maar waarom nu kiezen voor leasen in plaats van bijvoorbeeld zelf een bedrijfsmiddel aan te schaffen? Met leasen kan een organisatie gebruik maken van bepaalde bedrijfsmiddelen die nodig zijn om de organisatie draaiende te houden, zonder dat zij meteen een groot aankoopbedrag hoeven te betalen. Dit kan voordelig zijn wanneer de organisatie niet in bezit is van dit bedrag op dat moment.

Met leasen kan de organisatie toch gebruik maken van het bedrijfsmiddel wat nodig is, tegen een vast bedrag per maand. Een ander voordeel van leasen is de service die er bij komt. Wanneer er iets mis is met of kapot gaat aan het bedrijfsmiddel zal het leasebedrijf doorgaans de reparatie regelen en betalen.

Leasevormen

Er zijn verschillende soorten vormen van leasen beschikbaar. De bekendste vormen van leasen zijn financial lease en operational lease. De leasevormen lijken op elkaar, maar er zitten een paar belangrijke verschillen tussen deze leasevormen.

Financial lease

Financial leasen houdt in dat het leasebedrijf een bedrijfsmiddel financiert maar het uiteindelijk in het bezit komt van de onderneming die het leaset. Er vindt een betaling per maand voor het leasen plaats. Wanneer de leaseperiode voorbij is, is het bedrijfsmiddel afbetaald en is de lessee de eigenaar van het bedrijfsmiddel. Het voordeel hiervan is dat een onderneming op deze manier een duur bedrijfsmiddel kan aanschaffen maar niet in een keer het volledige bedrag hoeft te betalen.

Operational lease

Operational lease lijkt erg op de financial vorm van leasen. Echter, het verschil zit in het eigendom van het bedrijfsmiddel dat geleased wordt. Wanneer een onderneming een bedrijfsmiddel van een leasemaatschappij leaset, blijft het bedrijfsmiddel eigendom van de leasemaatschappij. Er wordt door de lessee een bepaald bedrag per maand betaald en aan het einde van de leaseperiode levert de lessee het bedrijfsmiddel terug in bij de leasemaatschappij. Een lessee en een leasemaatschappij kunnen in overleg ook besluiten de leaseperiode te verlengen of het product te verkopen.

Tweedehandse lease

Binnen de verschillende leasevormen zijn er ook verschillende soorten lease. Een die hierin niet vergeten mag worden is tweedehands lease. Hierbij leaset een onderneming of persoon een tweedehands bedrijfsmiddel op basis van financial lease. Dit zorgt er wederom voor dat de onderneming die leaset niet in een keer het bedrag hoeft te betalen. Daarnaast is het voordeliger omdat de eerste afschrijvingen van het bedrijfsmiddel al achter de rug zijn. Omdat deze vorm op basis van financial lease is, is het bedrijfsmiddel daarna in bezit van de lessor.

Categorie: bedrijf-starten

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *