Hoe optimaliseer je jouw boekhoudingen als bedrijf zijnde anno 2023?

door | 22 oktober 2020

De boekhouding is niet voor elke ondernemer de favoriete bezigheid. De één besteedt het daarom uit en de ander die het zelf doet, wil er het liefst zo snel mogelijk klaar mee zijn. In deze tijd met een compleet aanbod van boekhoudsoftware programma’s is het niet moeilijk om je boekhouding te optimaliseren. Ontdek hier hoe je dat doet en wat je daarvoor nodig hebt.

Welk boekhoudsysteem past bij jouw bedrijf?

Het is bij veel keuzes die je maakt belangrijk om deze af te stemmen op je bedrijf. Dat geldt net zo goed voor social media trainingen als voor de keuze voor een boekhoudsysteem. Het draait in beide situaties om tot de kern te komen en een perfecte afstemming te maken op het doel. Heb je bijvoorbeeld een webshop dan is het belangrijk dat de online boekhoudsoftware de gelegenheid biedt inkopen en voorraden bij te houden. Ben je timmerman, schilder of loodgieter dan is het handig dat er een offertesysteem in is opgenomen.

Samenwerken met boekhouder

Je hoeft als ondernemer niet alles zelf te doen. Zo heb je ook de keuze om je boekhouding te optimaliseren door met een boekhouder samen te werken. Je houdt dan bijvoorbeeld zelf de administratie bij met de online boekhoudsoftware. Door de boekhouder toegang tot het systeem te geven, kan deze de aangiften bij de Belastingdienst doen.

Bovendien heeft de boekhouder dan ook de mogelijkheid om je advies te geven over fiscale voordelen. Er is in dat kader een relatie te leggen met communicatie training, waarin aandacht is voor communicatie op strategisch niveau. Een professionele boekhouder communiceert met jou en voorziet je van advies om het beste eruit te halen.

Gebruiksgemak van de boekhoudsoftware

Het gebruiksgemak van de boekhoudsoftware is eveneens een belangrijk aspect om de boekhouding te optimaliseren. Er zijn allerlei boekhoudprogramma’s, waarbij het niet nodig is om over diepgaande boekhoudkundige kennis te beschikken. Dat vergroot het gebruiksgemak en bespaart jou als ondernemer tijd.

Het gebruiksgemak van de software betekent ook dat het eenvoudig is om gegevens in te voeren. Bovendien geeft een eenvoudig boekhoudprogramma een signaal als je bijvoorbeeld vergeet een belangrijk onderdeel in te vullen. Maak je gebruik van Excel dan is een foutje veel sneller gemaakt. Dat geldt eveneens als je de administratie nog op papier neerzet. Het is nog gemakkelijker als er ook een app gekoppeld is aan het pakket. Dan is het bijvoorbeeld mogelijk om bonnetjes te scannen en in te boeken.

Categorie: boekhoudprogramma

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *