Alles wat je moet weten over de btw-aangifte

door | 6 juni 2023

Als ondernemer krijg je te maken met de btw-aangifte. Dit is een belasting die je via de btw moet betalen over je omzet. In dit artikel leggen we uit wat de btw-aangifte inhoudt en wanneer je deze moet doen.

Alles wat je moet weten over de btw-aangifte

Wat is de btw-aangifte?

Btw staat voor belasting over de toegevoegde waarde. Deze wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Het is een belasting die je als ondernemer moet betalen over de omzet die je behaalt met je producten of diensten. Afhankelijk van welk product of dienst je aanbiedt, betaal je 21%, 9% of 0% btw. Deze btw reken je door aan je klanten, en betaal je vervolgens aan de Belastingdienst.

Via de btw-aangifte geef je aan de Belastingdienst door wat je hebt verkocht en ingekocht voor je bedrijf. Hierdoor kan de Belastingdienst bepalen hoeveel btw je moet betalen of terugkrijgt. Het is dus belangrijk om je btw-aangifte tijdig en correct in te dienen, anders riskeer je een boete van de Belastingdienst.

Hoe werkt de btw-berekening?

Stel, je verkoopt een product aan een klant voor € 1.000,- per stuk met 21% btw. In dat geval betaalt je klant € 1.000,- + 21% = € 1.210,- inclusief btw. Heeft jouw klant een bedrijf, dan kan hij of zij via de btw-aangifte de € 210,- weer terugvragen. Jij moet dit bedrag juist afdragen aan de Belastingdienst via je btw-aangifte.

Wanneer moet je btw-aangifte doen?

Meestal doe je btw-aangifte per kwartaal. Dit betekent dat je de aangifte en de betaling hiervan binnen moet zijn bij de Belastingdienst op de volgende datums:

  • 1e kwartaal: 30 april
  • 2e kwartaal: 31 juli
  • 3e kwartaal: 31 oktober
  • 4e kwartaal: 31 januari

Sommige ondernemers moeten echter per jaar of per maand btw-aangifte doen. Dit moet je dan zelf regelen bij de Belastingdienst. Zorg er in ieder geval voor dat je je btw-aangifte tijdig en correct indient, om problemen te voorkomen.

Hoe kan btw-aangifte worden gedaan?

Er zijn twee manieren om btw-aangifte te doen. De eerste manier is via de inlog van de Belastingdienst. Dit kan echter vrij ingewikkeld zijn, omdat je veel cijfers moet invullen en het risico op fouten groot is. De tweede manier is via een online boekhoudprogramma. Dit is een veel eenvoudigere manier om btw-aangifte te doen. Met een online boekhoudprogramma kun je je boekhouding gemakkelijk bijhouden en je btw-aangifte automatisch laten opstellen. Dit bespaart tijd en verkleint de kans op fouten.

Lees in dit artikel 3 btw-aangifte tips.

Online boekhoudprogramma’s vergelijken voor het bijhouden van je administratie

Als ondernemer is het bijhouden van je administratie en het doen van de btw-aangifte een belangrijke taak. Een goed online boekhoudprogramma kan hierbij helpen. Maar er zijn meer opties op de markt. Hoe kies je het juiste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf?

Het belang van een goed boekhoudprogramma

Een goed boekhoudprogramma kan je veel tijd en moeite besparen bij het bijhouden van je administratie als zzp’er en het doen van de btw-aangifte. Het programma genereert automatisch de btw-aangifte op basis van de gegevens die je hebt ingevoerd, waardoor je minder kans hebt op fouten. Bovendien is het gemakkelijker om inzicht te krijgen in je financiële situatie wanneer je je administratie op orde hebt.

Boekhoudprogramma’s vergelijken

Er zijn veel verschillende boekhoudprogramma’s op de markt, zoals e-Boekhouden.nl. Het is daarom belangrijk om de verschillende opties te vergelijken voordat je een keuze maakt. Let bij het vergelijken van boekhoudprogramma’s op de functionaliteiten, de prijs en de gebruiksvriendelijkheid van het programma.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *