Complete gids voor startende ondernemers: 5 onmisbare stappen om succesvol te beginnen

door | 13 mei 2024

Het starten van je eigen onderneming is een droom die uitkomt voor velen. Maar tussen die droom en de realiteit liggen vele praktische hordes die je moet nemen. Het bedenken van een pakkende bedrijfsnaam, het regelen van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK) en het openen van een zakelijke rekening zijn slechts het topje van de ijsberg. In werkelijkheid zijn er nog tal van andere essentiële zaken die vaak over het hoofd worden gezien of uitgesteld onder het mom van “dat komt later wel”. 

Complete gids voor startende ondernemers

Deze praktische zaken vormen echter de bouwstenen van een succesvolle onderneming. In deze uitgebreide gids bespreken we daarom de 5 belangrijkste stappen die elke startende ondernemer direct zou moeten regelen.

1. Een gedegen ondernemingsplan opstellen

Een ondernemingsplan vormt niet alleen een verplicht onderdeel voor investeerders, maar fungeert vooral als een onmisbare routekaart voor het succes van jouw bedrijf. Hierin leg je alle cruciale aspecten van je onderneming vast, van het bedrijfsconcept tot aan de marketingstrategie en financiële prognoses. Het opstellen van een gedegen ondernemingsplan dwingt je om diep na te denken over de kern van je bedrijf en helpt je om realistische doelen te formuleren.

2. Geschikte verzekeringen afsluiten

Het verzekeren van jezelf en je bedrijf is van cruciaal belang. Een aansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en ziektekostenverzekering zijn slechts enkele voorbeelden van verzekeringen die je als startende ondernemer nodig hebt. Hoewel het initieel een investering lijkt, kunnen de kosten van juridische procedures of verloren inkomsten bij ziekte veel hoger zijn.

3. Pensioenregelingen voorbereiden

Hoewel het pensioen misschien ver weg lijkt, is het verstandig om hier vroeg over na te denken, vooral als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). In tegenstelling tot werknemers in loondienst, die vaak automatisch deelnemen aan een pensioenregeling, ben jij als zzp’er zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. Dit betekent dat je actief moet nadenken over hoe je jouw financiële toekomst wilt vormgeven. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar om je pensioen op te bouwen, zoals sparen, beleggen of het afsluiten van een lijfrenteverzekering.

Het is essentieel om deze opties grondig te onderzoeken en te evalueren welke het beste bij jou en je financiële doelen passen. Vergeet niet om tijdens dit proces ook te kijken naar handige financiële tools zoals online boekhoudprogramma’s, die je kunnen helpen bij het beheren en plannen van je financiën als zzp’er.

4. Solide administratie voeren

Een effectieve administratie vormt de basis van je bedrijf. Kies daarom zorgvuldig een passend boekhoudprogramma, zoals e-boekhouden.nl, Exact Online, Snelstart of Moneymonk, dat aansluit bij jouw behoeften. Zo kun je je inkomsten, uitgaven en winst nauwkeurig bijhouden en analyseren, waardoor je beter kunt anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.

Daarnaast is een gedegen urenregistratie van groot belang. Hiermee kun je niet alleen je werkzaamheden nauwkeurig factureren, maar ook inzicht krijgen in je tijdsbesteding en efficiënter werken. Vergeet tot slot niet om regelmatig geld apart te zetten voor belastingen, zoals omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting, om verrassingen bij de belastingaangifte te voorkomen. Een goed boekhoudprogramma kan je hierbij ondersteunen door automatisch berekeningen te maken en overzichten te genereren van je belastingverplichtingen.

5. Onmisbare Juridische Documenten

Het hebben van de juiste juridische documenten is van onschatbare waarde voor een gezonde bedrijfsvoering. Het opstellen van waterdichte algemene voorwaarden, offertes en contracten is niet alleen essentieel om jezelf te beschermen, maar ook om duidelijkheid te scheppen voor je klanten. Deze documenten vormen namelijk de basis van de zakelijke relaties die je aangaat en dienen als leidraad bij eventuele geschillen of onduidelijkheden.

Het is daarom belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden en ervoor te zorgen dat ze juridisch correct en volledig zijn. Door te investeren in goed doordachte juridische documenten, creëer je een solide basis voor je onderneming en minimaliseer je juridische risico’s.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *