Fiscale winst en commerciële winst: Wat is het verschil en hoe bereken je het?

door | 5 november 2023

Als zzp’er of ondernemer is het essentieel om het verschil te begrijpen tussen fiscale winst en commerciële winst, omdat dit invloed heeft op hoeveel belasting je moet betalen. Laten we eens dieper ingaan op wat fiscale winst is, het verschil met commerciële winst en hoe je de fiscale winstberekening kunt doen.

Fiscale winst en commerciële winst

Wat is fiscale winst?

Fiscale winst is het bedrag waarover je belasting moet betalen aan de Belastingdienst. Hoewel ondernemers vaak spreken over commerciële winst, is het belangrijk om te beseffen dat dit meestal niet gelijk is aan de fiscale winst. De fiscale winst valt in box 1, waar je inkomstenbelasting betaalt over je werk en inkomen.

Het verschil tussen fiscale winst en commerciële winst

Commerciële winst, ook wel bedrijfswinst genoemd, is de winst die je behaalt met je bedrijf. Dit wordt berekend door je omzet te verminderen met de kosten, zonder rekening te houden met afschrijvingen, aftrekposten en andere fiscale regels.

Fiscale winst ligt meestal lager dan de commerciële winst, omdat je verschillende aftrekposten kunt gebruiken, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling.

Hoe bereken je de fiscale winst?

De formule voor het berekenen van de fiscale winst als zzp’er is:

Fiscale winst = commerciële winst – (aftrekposten + fiscale regelingen)

Voorbeeld fiscale winstberekening

Laten we een voorbeeld bekijken. Stel dat Marieke, een zzp’er, een commerciële winst heeft van €40.000 na aftrek van kosten. Ze heeft recht op de zelfstandigenaftrek van €7.280 en de mkb-winstvrijstelling van 14%. De berekening zou als volgt zijn:

Fiscale winst = €40.000 – (€7.280 + €40.000 * 0.14) = €27.200

De fiscale winst van Marieke is dus €27.200, terwijl haar commerciële winst €40.000 is.

Het belang van een goed boekhoudprogramma

Een goed boekhoudprogramma is essentieel om je fiscale winst correct te berekenen. Met een online boekhoudprogramma voor zzp’ers kun je eenvoudig je inkomsten en kosten bijhouden, evenals de aftrekposten en fiscale regelingen. Zo heb je altijd een duidelijk overzicht van je fiscale winst en kun je tijd besparen bij de belastingaangifte.

De rol van de belastingdienst

Het is belangrijk om te weten dat je de fiscale winst niet zelf berekent voor de belastingaangifte. De Belastingdienst maakt gebruik van jouw winst- en verliesrekening en balans om de fiscale winst te berekenen, waarbij ze rekening houden met aftrekposten, afschrijvingen, enzovoort. Je moet echter zelf de belastingaangifte indienen of dit laten doen door een boekhouder.


Het begrijpen van het verschil tussen fiscale winst en commerciële winst is cruciaal voor zzp’ers en ondernemers. Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma en op de hoogte te zijn van aftrekposten en fiscale regelingen, kun je je fiscale winst optimaliseren en de belastingdruk verminderen. Zorg ervoor dat je altijd een duidelijk overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven, en raadpleeg indien nodig een boekhouder voor advies. Met deze kennis kun je je volledig richten op je onderneming en een gezonde financiële situatie behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *