Wat is het verschil tussen chartaal geld en giraal geld?

door | 3 november 2023

In onze moderne maatschappij zijn er talloze manieren om te betalen, van contactloos betalen met je telefoon tot het sturen van een tikkie. Maar wat betekenen deze verschillende geldstromen eigenlijk? In deze blog duiken we in de wereld van chartaal en giraal geld en ontrafelen we hun betekenis en gebruik.

Wat is het verschil tussen chartaal geld en giraal geld?

Betalingsverkeer: een kringloop van geld

Het betalingsverkeer omvat alle transacties voor goederen en diensten in ons land, van salarisbetalingen tot huurbetalingen. Geld stroomt voortdurend rond binnen deze grote kringloop van betalingen, waarbij overheden, bedrijven en consumenten betrokken zijn. Binnen het totale betalingsverkeer onderscheiden we twee belangrijke vormen: chartaal en giraal betalingsverkeer.

Chartaal geld: het tastbare betaalmiddel

Chartaal geld staat voor het fysieke wettige betaalmiddel, in de vorm van munten en bankbiljetten. Deze vorm van geld speelt al sinds de oudheid een belangrijke rol in ons leven. Zo dateert de eerste vermelding van geld al van 5.500 jaar geleden in Mesopotamië.

Wanneer je contant geld gebruikt om je boodschappen af te rekenen of een fooi te ontvangen, maak je gebruik van chartaal geld. In Europa worden de biljetten uitgegeven door de Europese Centrale Bank (ECB), terwijl de munten per land verschillen en worden uitgegeven door bijvoorbeeld de Koninklijke Nederlandse Munt in Nederland.

Ondanks de historische waarde zien we dat het gebruik van chartaal geld de laatste jaren afneemt. Nog maar 10% van alle betalingen in Nederland verloopt contant, terwijl dat in 2010 nog 60% was.

Giraal geld: de elektronische geldstromen

Giraal geld is afgeleid van het Italiaanse woord “girare”, wat “ronddraaien” of “overschrijven” betekent. Dit verwijst naar alle elektronische geldoverdrachten via een banksysteem, waarbij geen fysiek contant geld wordt gebruikt.

Denk aan bankoverschrijvingen, tikkies, contactloos betalen, pinbetalingen en creditcardtransacties. Het giraal betalen is juist sterk toegenomen, terwijl chartaal betalen afneemt.

Giraal geld is geld dat je niet kunt vasthouden, maar op je bankrekening staat en direct bruikbaar is. Spaarrekeningen vallen hier niet onder, omdat het geld hier niet direct inwisselbaar is.

Voor- en nadelen van chartaal en giraal Geld

Beide vormen van betalen hebben hun eigen voor- en nadelen. Chartaal geld biedt anonimiteit en kan gebruikt worden wanneer internet en elektriciteit niet beschikbaar zijn. Giraal geld is juist handig voor grote bedragen, is veiliger bij de bank en wordt direct afgewikkeld.

De manier van betalen hangt af van de persoonlijke voorkeur en de specifieke situatie. Als ondernemer is het belangrijk om de boekhouding goed op orde te hebben. Gelukkig zijn er online boekhoudprogramma’s die je hierbij kunnen helpen. Je kunt eenvoudig je betaalrekening koppelen aan je online administratie en zo inzicht krijgen in zowel je chartale als giraal geldstromen.

Chartaal en giraal geld in een moderne samenleving

Chartaal en giraal geld zijn twee belangrijke vormen van geldstromen in onze moderne samenleving. Chartaal geld bestaat uit tastbaar contant geld in de vorm van munten en biljetten, terwijl giraal geld verwijst naar elektronische geldoverdrachten via banksystemen.

De verschuiving naar meer giraal betalen en minder contante betalingen is duidelijk zichtbaar in ons dagelijks leven. Als ondernemer is het belangrijk om zowel je chartale als giraal geldstromen goed te beheren en je boekhouding op orde te hebben. Kies daarom een passend online boekhoudprogramma dat bij jouw situatie past, zodat je inzaag in je financiën krijgt en efficiënter kunt werken.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *