Hoe zorg je ervoor dat je factuur snel betaald wordt?

door | 29 oktober 2023

Als zzp’er wil je natuurlijk dat je facturen vlot betaald worden. Gelukkig zijn er slimme strategieën en handige online boekhoudprogramma’s die je hierbij kunnen ondersteunen. In dit artikel ontdek je praktische tips om je facturatieproces te optimaliseren en betalingen sneller te ontvangen.

Maak duidelijke afspraken voor je begint

Voordat je aan een opdracht begint, is het van groot belang om heldere betalingsafspraken te maken met je klant. Communiceer de betalingstermijn en overweeg bijvoorbeeld vooruitbetaling of betaling in termijnen om onzekerheid te voorkomen. Zo weten beide partijen wat ze kunnen verwachten.

Zorg dat je weet met wie je zaken doet

Het is verstandig om de kredietwaardigheid van je opdrachtgever te controleren. Dit kun je eenvoudig doen via de Kamer van Koophandel. Het voorkomt onaangename verrassingen en helpt je vertrouwen te behouden in je zakelijke relaties.

Houd je administratie bij!

Een overzichtelijke boekhouding is essentieel voor een scherp debiteurenbeheer. Zorg dat je zorgvuldig bijhoudt wie wel en niet betaald heeft en blijf georganiseerd. Met een geavanceerd online boekhoudprogramma kun je dit proces vereenvoudigen en automatiseer je terugkerende facturen.

Maak het makkelijk voor je klant

Hoe gemakkelijker je het je klant maakt om te betalen, hoe sneller de betaling vaak volgt. Stuur je facturen digitaal en voeg een handige iDEAL-betaallink toe. Facturen met een betaallink worden doorgaans sneller betaald dan facturen zonder. Zorg ook voor duidelijke instructies, zodat je klant weet hoe hij de betaling moet uitvoeren.

Check de factuur zorgvuldig

Voordat je de factuur verstuurt, zorg ervoor dat alle gegevens correct zijn. Controleer nauwkeurig de factuurbedragen, de vermelde producten of diensten en de contactgegevens van je klant. Vraag je klant om bevestiging als de gegevens nog niet eerder zijn besproken of gewijzigd.

Stuur een betalingsherinnering

Wanneer de betalingstermijn verstreken is en de factuur nog niet betaald is, stuur dan een vriendelijke betalingsherinnering. Hiermee laat je zien dat je de betaling serieus neemt en dat je een goede relatie met je klant wilt behouden. In sommige gevallen kan het gebeuren dat je klant de factuur kwijt is of deze over het hoofd heeft gezien. Door de factuur opnieuw mee te sturen, vergroot je de kans op een snelle betaling.

Bel de klant op

Als de betaling uitblijft na de betalingsherinnering, overweeg dan om persoonlijk contact op te nemen met je klant. Een telefoongesprek kan wonderen doen. Toon begrip en belangstelling voor de situatie van je klant, maar benadruk ook het belang van tijdige betaling voor jouw bedrijf. Het persoonlijke contact kan helpen om eventuele obstakels voor betaling op te lossen.

Incassobureau en stoppen met je opdracht

Als alle inspanningen om de betaling te verkrijgen zonder resultaat blijven, kun je overwegen om een incassobureau in te schakelen. Zorg er echter voor dat je op de hoogte bent van de geldende regelgeving rondom incasso. Het inschakelen van een incassobureau kan een formele stap zijn, dus weeg zorgvuldig af of dit de juiste keuze is voor jouw situatie.

Hoe een boekhoudprogramma je hierbij kan helpen

Met een geavanceerd online boekhoudprogramma automatiseer en vereenvoudig je je debiteurenbeheer. Terugkerende facturen zijn zo snel geregeld, en handige scan- en herkenfuncties helpen fouten voorkomen. Je kunt ook handige koppelingen maken met je webshop, zakelijke betaalrekening en andere software, waardoor je facturatieproces nog efficiënter wordt.

Focus op je onderneming en houd je financiën op orde met een geschikt online boekhoudpakket. Vergelijk diverse zzp boekhoudprogramma’s om het beste pakket te vinden dat perfect aansluit bij jouw wensen en behoeften als zzp’er. Zo kun je met vertrouwen werken aan je onderneming en tegelijkertijd je financiële administratie stressvrij beheren.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *